Lampaanlihastakin saa aika kallista, kun itsekseen tekee pienessä mittakaavassa. Kaupassa kotimainen karitsanliha on vähän klöntistä riippuen alkaen 10 €/kg, toki mitä pienempään palaan ja "hienompaan" ruohonosaan mennään, niin hintakin nousee. Ja sesonki vaikuttaa.
Myytiin sitten puolikkaan ruhon lihoja 13€/kg ja kaikki meni mitä pitikin. Toi hinta on semmoinen harjoitteluhinta, että palkkaa ei ehkä saatu eikä eläinsuojillekaan paljoa, mutta ruoat, teurastus, kuljetukset ny ainakin. Oli tänä vuonna lihakiloja vähän enemmän, niin se laski teurastuksen kilohintaa.
Itselle kun laitettiin siat pakkaseen, niin yritettiin arvioida, minkä hintaista lihaa sillä korvataan, ts. ei tarvi tuoda kaupasta. Valtaosa kaupasta tuotavasta lihasta on tosin "-30%" merkittyä... Porsaat, niiden rehu, aitaustakin tehtiin kaivurilla vaikka se monta vuotta kestääkin jne. Ruokinta ja kuivitus ym. hoito 2x päivässä, vesisysteemi jne. Teurastus ja leikkuu ulkopuolisella toista euroa kilo, isäntä heilui apuna yhden päivän, oli toppilainenkin mukana. Leikkuussa ja pakkauksessa pari eläkeläistä pitkän päivän. Vitosen kilohinta läpi ei kata noita kaikkia edellä'mainittuja eriä, mutta laadusta sitä sitten hiukan maksaakin!
(harva sianliha on kaupassa normaalihintaisena vitosen kilo)
Naudan tuottajapalautuksessa jokunen vuosi sitten meni homma niin, että puolikas hieho otettiin itselle. Toinen puolikaan osuus oli teurastamon, tilitystä tuli muutama euro muistaakseni. Seuraavat naudat laitettaneen kotona nekin. Ja kaikki osat hyödynnetään!