Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Maatilan spv ja tuotantosuunta  (Luettu 13406 kertaa)

Jurttijussi

  • Vieras
Vs: Maatilan spv ja tuotantosuunta
Toivon mukaan sä teet sitten sen maailman komeimman kuperkeikan. ;D
Ai niin ei tommonen pelle edes siihen pysty!

apilas

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 23100
  • fendt parkissa
Vs: Maatilan spv ja tuotantosuunta
tiedäthän että kaikki unelmat eivät toteudu,joten jatka vain kadehtimistasi jos saisin euron jokaisesta kateellisesta ajatuksesta niin olisin vain entistä rikkaampi :o
Miksi kaikki jotka ovat erimieltä kanssani ovat idiootteja?

Jurttijussi

  • Vieras
Vs: Maatilan spv ja tuotantosuunta
tiedäthän että kaikki unelmat eivät toteudu,joten jatka vain kadehtimistasi jos saisin euron jokaisesta kateellisesta ajatuksesta niin olisin vain entistä rikkaampi :o
Ikävä kyllä mun ei tarvi kadehtia ketään sellaista joka joutuu tekemään töitä enemmän kuin mä... ;D

Mustikka

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5
Vs: Maatilan spv ja tuotantosuunta
Niinpä, 16 lehmää ja 30 ha peltoa antaa mahdollisuuden lutuehtoiseen sukupolvenvaihdokseen. On selvää, että jos vaihdatte tuotantosuunnan mullitilaksi, joudutte investoimaan heti. Miten spv rahoitetaan? Riittääkö resurssit heti uuteen invastointiin? Joku aiempi kirjoittaja totesikin tuolla mullikasvattamoiden kokoluokan. Onko lisäpeltoa saatavilla? Likvillä on suht.koht. helppo selvittää talouspuoli, edellyttäen, että laskelman tekijä ja te tiedätte (osaatte arvioida) todelliset luvut.

Erikoistuotanto vaatii erikoisosaamista. Onko sitä? Jos ei, missä voi opiskella.

Jompikumpi teistä on asunut maalla (puhut kotitilasta). Ei se asuminen/eläminen maaseudulla ole muutamassa vuodessa muuttunut mitenkään. Täällä on asumisen laatua, naapurit eivät hengitä niskaan, isot pihat, lapsille rauhallinen kasvuympäristö, kirkonkylienkin koulut ovat pienempiä kuin kaupungin lähiökoulut.

Mutta jos jotakin tarvitset tai harrastat, lähdet aina hakemaan sen jostain kauempaa. Julkisia kulkuyhteyksiä ei ole. Se, miten sopeutuu kyläyhteisöön, on itsestä kiinni. Voi jäädä kotia tai lähteä porukkaan mukaan. Ja eihän ne kaupunkilaisystävät mihinkään katoa.

Talousmies

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2
Vs: Maatilan spv ja tuotantosuunta
Kotitilallani tehdään spv vuonna 2009 ja olemme kiinnostuneita aloittamaan maanviljelyksen. Olemme 31v mies ja 26v nainen ja asuttu kaupungissa koko aikuisikä. Kotitilani sijaitsee pienessä 2000 asukkaan kunnassa. Kaipaisimme kokemuksia kohtalotovereilta miten elämä muuttui kaupungista maalle muuton seurauksena, miten olette oppineet maatilan pyörityksen, kannattaisko käydä jotain kursseja yms. Miehellä on maatalousalan koulutus ja myös työkokemusta alalta. Mutta tiedot ovat vanhentuneet ja unohtuneet.
Tilalla on tällä hetkellä lehmiä n.16 ja peltoa n.30ha. Mitä tuotantosuuntaa kannattaisi miettiä? Itse olemme ajatelleet mullitilaa. Mitkä ovat sen alan tulevaisuuden näkymät?
Kiitollisina vastauksia ja kommentteja odotellen
mkl

Katsopa ainakin aluksi miten oman alueesi kehitys on kulkenut eri tuotantosuunnilla viime vuosina. Sen perusteella ja kannattavuuskerrointa vertaamalla voi päätellä, mikä tuotantosuunta on kannattavampaa kuin jokin toinen.

Eli osoitteessa http://www.mtt.fi/taloustohtori (tai banneri-linkki tuossa oikeassa reunassa) on MTT:n taloustutkimuksen laskemia maatalouden kannattavuustietoja, joihin voi tehdä räätälöidyn haun. Valitse siis Taloustohtorin valikosta "Maatalouden Kannattavuuskirjanpito".

Sinun tapauksessasi tekisin haun näin:

1. Valitse Taloustohtorin kannattavuuskirjanpitoverkkopalvelun ylävalikosta "Omat valinnat" (löytyy vuoden 1998 oikealta puolelta)

2. Valitse kohtaan 1. joko "Tuloslaskelma" tai "Tunnusluvut" (molemmat kannattaa tietysti katsoa, eivätkä muutkaan raportit turhia ole)

3. Valitse seuraavaksi lisäluokittelijaksi "Vuosi" ja valitse vaikkapa 2002,2003,2004 ja 2005. Monivalinta tapahtuu pitämällä näppäimistön CTRL-nappia pohjassa. Monivalinta näkyy sinisenä listassa.

4. Valitse seuraavaksi lisäluokittelijaksi "Tukialue". Tuohon sitten se alue jolla tilasi sijaitsee.

5. Valitse viimeiseksi lisäluokittelijaksi "Tuotantosuunta" ja valitse CTRL-nappia pohjassa pitäen kaikki ne tuotantosuunnat, jotka ovat sinulle mahdollisia, tai joita haluat muuten vain vertailla. Esim. "Lypsykarjatalous", "Muu nautakarjatalous", "Viljanviljely", "Muu kasvinviljely"

6. Paina lopuksi valmis.

Nyt sinulle pitäisi ilmestyä jonkin ajan kuluttua taulukko, jossa on valitsemasi tukialueen Tuloslaskelma (tai tunnusluvut jos valitsit niin kohdassa 1.) valitsemillasi tuotantosuunnilla vuosista 2002-2005.

Tärkeintä tuossa on valita oikea tukialue, sillä alueelliset heitot voivat olla suuria.

Vuosi 2006 on kuulemma tulossa pian, joten kannattaa seurata palvelua. Ja muutenkin sitä kannattaa pyöritellä paljon, sillä juuri tuolla "Omat valinnat" kohdalla voi tehdä jos jonkinnäköisiä raportteja.