Lihan hinnanmuodostus:
-alkutuotanto 20.0%
-alv 11.5%
-kauppa 27,5%
-teollisuus 41,0%
Aiemmin kerroin että lehmä on kuin limpparipullo.
Kun palautat sen teurastamoon, niin saat siitä panttimaksun takaisin. Lihan kilohinnalla et saa edes
isoa kahvikuppia ABC! -liikenneasemalta...
Koko ajan kulut nousee ja tuottajahinta sen kun pitää.
Tällä kertaa tuotannon alasajo kuulostaa päivä päivältä järkevämmältä. Nyt ollaan tuuliajolla.
Onko kepulaanen maatalouspolitiikka tullut tiensä päähän? Pitääkö rajasuoja palauttaa, jotta pystytään turvaamaan korkeat tuottajahinnat ja tukien kaksinkertaistaminen.
Kyllä sama tilanne tai pahempi olisi kakolaisellakin maatalouspolitiikalla. Suurin virhe tehtiin kansalaissodan ja II maailmansodan jälkeen, eli pilkottiin valmiiksi isoja tiloja valtion toimesta pieniksi. Keski-Suomessakin yksi 2500 hehtaarin tila pilkottiin niin että alkuperäiseen tilaan jäi 250 hehtaaria maata.
Pikkasen ristiriitaista tämän saitin keskustelujen perusteella. Täällä suurien tilojen tukemista pitäisi rajoittaa ja keskittyä pieniin. Paras konsti kasvattaa tilakokoa on lopettaa alle 50ha tilojen tukeminen.
Tilakoko kasvaa kyllä vauhdilla muutenkin, ei siihen mitään omia toimenpiteitä tarvita.
Mutta se on selväasia, että jos halutaan laskea maan hintaa, niin siihen paras lääke on se, että tuodaan markkinoille suuri määrä myytäviä tiloja lisää ....
Mutta onko maanhinta kasvua rajoittava tekijä, vai onko vaan niin, että marjanpoimijat ei muuten pysy kilpailussa mukana, kun paremmin kannattavat tuotantosuunnat ostaa kaikki pellot
?