Parina viimevuotena osa säilörehuista on tehty biologisella ja osa hapolla. Analyysinäytteistä, joita on turhankin tiheään joskus lähetelty analysoitavaksi on tullut todettua, että biologisilla on järjestänsä haihtuvat rasvahapot yli soveliaiden arvojen. Tätä samaa ongelmaa ei hapolla säilötyssä rehuissa ole käynyt ilmi.
Säilörehujen säilönnällisessä laadussa ei muuta moitittavaa ole kuin nuo edellämainitut haihtuvat rasvahapot. Rehu tuoksuu hyvälle ja myös maittaa. Rehua on tiivistetty kunnolla ja lämpenemistä ei ole havaittavissa syöttörintauksessa. Kyseessä siis laakasiilot.
Onko kukaan muu huomannut eroa ?
Jos rehu ei lämpene, kyseessä on joko etikkahappo tai propionihappo. Osa säilöntäaineista pyrkii tarkoituksella nostamaan etikkahapon määrää jälkilämpenemisen estämiseksi. Maittavuus taitaa hiukan kärsiä, mutta rehu on stabiilimpaa. Omista kokemuksista arvaisin, että etikkahapon määrä lisääntyy hallitsemattomasti, jos säilöttävässä rehussa ei ole riittävästi sokeria, ts. alle 150g/kgka. Alle tuon sokerimäärän on parempi käyttää happoa
Kosteuskin vaikuttaa...mut henkkoht mielipide on, ettei etikkahappoa tarkoituksella tuottavaa säilöntäainetta ole järkevä käyttää, kun sokeri tahtoo aina olla se minimitekijä....
Johara: miksei meillä lasketa ja näytetä ADF-arvoja? Joskus taannoin yks konsultti kysyi sitä, en osannut vastata..