Pientä kommenttia Agronic 1302R paalainkäärimestä, sitä valmistettiin vuosina 2004-2008. 2001- 2003 malli oli peltikuorinen 1302 ja sitten 2009 tuli toinen ärrä perään. Ehkä olisi ollut selkeämpää esittää mallimuutokset selvemmin. Ulkonäköhän ei ole juuri muuttunut, mutta peltien sisällä on tapahtunut yhtä ja toista. Viimeisin malli kantaa vielä HiT- liitettä muovisidonnan merkiksi.
1. Verkon huono levitys tulee monta kertaa huonosta verkon katkaisusta, jonka takia verkkojarrua kiristetään, jotta verkko katkeaisi paremmin. Mutta kun verkkoa kiristetään liikaa, alkaa se kapenemaan ja kierre on valmis. Terän teroitus ja vasteen välyksen säätäminen tasaiseksi auttavat. Joskus vaste saattaa olla kiero, joten se tulee tarkistaa myös keskeltä. Jos verkko ei katkea keskeltä kunnolla, se vedetään väkivalloin poikki ja verkko on jo valmiiksi kapeana terällä.
2. 1302 koneet HiT- mallia lukuun ottamatta laskevat verkon määrää mekaanisesti, joten jos paali ei pyöri kunnolla, menee verkkoa vähemmän kuin ajateltu ja se ei ehkä ehdi levitä tarpeeksi. Hit Ja ACC- mallit laskevat todellista verkon menekkiä ja pitävät terää ylhäällä niin kauan, että tilattu määrä on mennyt.
3. Tänä vuonna on koneissa vakiona olkisarjaan kuuluvat korkeammat telojen harjat. Ne parantavat huomattavasti kuivan heinän, oljen ja läpimärän rehun paalausta. Korkeammat harjat ovat lisättävissä vanhempiinkin koneisiin.
4. Mekaaninen paalikammion lukitus on hyvä, mutta se säädetään helposti väärin. Jos jouset ovat liian tiukalla, tulee koneesta vaikea ajaa, räikkä soi ja lukotkin antautuvat jossain vaiheessa. Toiseksi alimmaiseen reikään, esijännitystä sen verran, että kierteitten välistä näkyy läpi ja paalin tiukkuuden säätö olosuhteiden mukaan paali täynnä anturilla. Varmasti kestää, helppo ajaa ja tiukat paalit.. Stoppia on aina uskottava, jos ajetaan reilusti yli, loppuu lukoista liikevara ja ennen pitkää lukon saranatapit poikki. Kuivaa heinää ja olkea ei ajeta tuorerehusäädöillä.
5. Mahdolliset ketjuongelmat 10.000 paalin kieppeillä johtuvat yleensä em. syystä. 2009 palattiin Tsubakin ketjuihin, RTK:n laatu ei ollut riittävän tasaista. Muu kuin Tsubaki, ei siellä pitkän päälle kestäkään.
6. Karhotus, 2009 mm. noukin ja sullojan pohja uusiutuivat, sitä uudemmissa koneissa 10 metrin karhotin ei ole liioittelua, kunhan karhe mahtuu traktorin mahan alta. Jos ja kun pyöröpaalaukseen halutaan tehoa, on karhotus oikea vaihtoehto. Testiemme mukaan helposti 150 kg lisää paaliin painoa karhotetusta, samalla myös silppu lyhenee.
7. Norjassa on tuplat sademäärät suomeen verrattuna…, joten viime syksynä useassa paikassa Agronic oli ainoa, joka pystyi nielemään heinää ja vielä tekemään paalin läpimärästä ja lyhyestä tavarasta. Pinnalla pysyen.
Erkki K.