Heip! Ehkä tulee aiheen vierestä, mutta pakko johonkin saada kirjoittaa, ja uutta aihetta en kuitenkaan halunnut laittaa. Eli tässä; ongelmia urean kanssa.
Viime testissä tankkimaidon urea oli TODELLA korkea
, ja nyt mietinnän alla toimenpiteet.
Taustaa: viime kesän rehut (pyöröpaali) meni nutulleen ja kunnolla, syötössä ohra/kaura (hapolla) ja M 34 plus kivennäinen ja vitamiini. Ruokkija jakaa 6 krt/vrk, rehua aina pöydällä, huonolaatusta kylläkin. Mikä neuvoksi? Samalla kun urea hypännyt kattoon, valkuainen tietenkin pudonnut roimasti maidossa, ja tiinehtyvyys hyvin huono. Vitamiinia? Millainen suhde väkirehuille?
Jos säilörehu on "mädäntynyttä" niin se nostaa ureaa. Energiavaje nostaa ureaa... Hapan pötsi aiheuttaa samaa. Ruokinnan vaihtelu sekoittaa myös urealuvun, joka siis kertoo siitä mitä lehmä söi eilen.
Eli... jos pitää taas leikkiä meediota niin: Suunnitelmassasi tiivisteen määrä on hyvin pieni. Laskelmalla on todistettu, että eläimet eivät tarvitse lisävalkuaista koska sitä on säilörehussa paljon. Viljamäärä on kasvanut ja sillä on täydennetty myös säilörehun aiheuttamaa energiavajetta -> väkirehuprosentti on korkea, tärkkelystä on ruokinnassa liikaa -> elukoilla on happamia pötsejä -> ne syövät epäsäännöllisesti -> urea nousee.
Jos palaat kohti lehmän luonnollista ruokavaliota ongelma poistuu. Samalla joudut hylkäämään normiruokinnan yksinkertaiset kaavat ja mallit, lehmät lypsävät enemmän ja voivat paremmin

Vitamiineilla ei ole tässä asiassa mitään tekemistä. Paitsi että jos säilörehu on mädäntynyttä, niin sen vitamiinipitoisuus on 0 tai lähellä nollaa -> eli joudut täydentämään ne jostakin joka tapauksessa.