Antti-x:lle ensiksi anteeksipyyntö jos vedin kävyn sieraimeen, mutta tuo 20 000 e investointi joka toinen vuosi alkoi kuulostamaan vain niin paljon C- alueen karjatilalta...

Aadamille; ajattelin asiaa siltäkannalta mitä kaikkea hyötyä avoimesta kaupasta on. Yleensä kaupan molemmat osapuolet hyötyvät kaupasta, myyjä saa rahaa ja ostaja hyötyä tai uutta taknologiaa jolla voi tehdä työnsä tuottavammin, tehokkaammin, edullisemmin tms. Kotimaisissa tuotteissa ei useinkaan ole sitä parasta teknologiaa mitä maailmalla on tarjolla ja jos kotimaisella tuotannolla ei ole ulkomaisia kilpailijoita, niin yrityksellähän ei ola syytä tehostaa tuotantoaan tai kehittää parempia tuotteita ja ala näivettyy. Altistamalla omat kotimarkkinat reilusti globaalille kilpailulle, se ajaa yrityksiämme kehittymään ja ehkä jonain päiväne ne vievät sen 90% tuotteistaan ulos. Ajattelumalli ei ole täydellinen, mutta hoksaatte varmaan pointin sen takana.
Mitä voimakkaisiin paikallisiin markkinoihin tulee, esim Saksassa, niin Suomen on paha lähteä parilla miljoonalla työllisellä kilpailemaan. Otetaan parhaat innovaatiot, keskitytään niihin ja tuodaan halpa paska reilusti ulkomailta. Suomen ongelmahan on tunnetusti se, että meidän jalostusaste on surkea, täältä viedään ulos liian halpaoja tuotteita ja tuodaan kalliita tuotteita.
Jos kotimainen maatalouskoneteollisuus ei pysty vastaamaan viljelijöiden tarpeeseen, niin en näe että sitä valmistajan passiivisuutta pitää ruokkia vielä lisää. Koska siitä alkaa kierre joka näivettää kaikkia portaita, viljelijä ei pysty tuottamaan yhtä tehokkaasti, teollisuus ei saa riittävästi tai laadukasta tavaraa jne. Se on vaarallinen tie kuljettavaksi.
Esimerkki viihde-elektroniikasta, itse suosin kotimaisia kaiutinvalmistajia jotka tekevät huipputuotteita. Omistan muutaman sonoksen lisäksi vain Genelecin ja Amphionin laitteita...
