Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Paras emorotu?  (Luettu 24941 kertaa)

Menneisyydenkaipuu

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1773
  • Laudātor temporis āctī
Vs: Paras emorotu?
Väkevää apetta!!!! ette liene tosissanne? Kuinka kauan luulette saavanne jatkaa moista tuhlausta? Tuki pois koko touhulta, niin ehkäpä opitte, jos opitte mitään.


Haista sinä mursu paska! Omista housuistasi.

Mitähän tämä Agron vakihenkilö kuvittelee emoilla väkirehuprosentin olevan?  ::) Ei taida tietää kuin omat tunnuksensa.
Poliittinen *****.

Snowman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 611
Vs: Paras emorotu?
Väkevää apetta!!!! ette liene tosissanne? Kuinka kauan luulette saavanne jatkaa moista tuhlausta?
Highlandilla käytetään ruokinnassa nimenomaan ruohoa/heinää/säilörehua. Ape ei siis ole väkevää!

Jos taas tarkoitat ihmiselle väkevää apetta, niin.....mitä tuohon nyt sanoisi....päinvastoin. Oikein hyvää proteiinia monipuolistamaan ruokavaliota. Tuotantomme kestää kriittisenkin tarkastelun luonnonvarojen ja veden käytön osalta. Julkisuudessa on ollut kummallisia lukuja miten naudanlihakilon tuotto kuluttaisi muka tuhansia litroja vettä (uusin APU lehti. 15500 litraa/kg). Höh! Juomavettä kuluu korkeintaan 20 litraa per tuotettu kilo. Ihan tuulesta temmattu tuollaiset järjettömät luvut aiheuttamaan ihmisillä huonoa omaatuntoa. Voi ehkä kuvata tilannetta kuivissa maissa, joissa nurmia/viljaa pitää kastella, mutta ei täällä.

Nauta muuttaa ihmiselle sopimattoman ruohon laadukkaaksi valkuaiseksi. Highland tekee sen vielä heikoilla pelloilla, kivisillä lohkoilla ja luonnonlaitumilla. Tämä edistää luonnon monimuotoisuutta - uhanalaiset kasvi- ja hyönteislajit saavat elintilaa pysyvillä laitumilla. Linnusto hyötyy laiduntavasta karjasta. Sitten pitää huomioida, että nauta tosin tuottaa metaania, mutta vastaavasti hyvä apilanurmi sitoo ilmakehästä tuhansia kiloja hiiltä/ha juurimassaan ja tämä tapahtuu joka vuosi. Viljalla vastaava juurimassa lasketaan muuten vain kymmenissä kiloissa! Näin laiduntavien nautojen ilmastotase on plussalla, eli järkevä naudanlihantuotanto estää ilmastomuutosta. Lisää tästä aiheesta löytyy vaikka www.eatwild.com sivuilta. Nurmi on oikeastaan välttämätön viljelykierrossa ja mihin sen sadon sitten käyttäisi, ellei märehtijöiden ruokana? On oikea ekoteko syödä laadukasta märehtijän lihaa!

Esimerkkejä löytyy vaikka millä mitalla, mutta sinä - arvoisa Hipkunmullaviiraa - et haluakkaan näitä asioita käsittää. Sinun kanssa on vaikea saada aikaan asiallista keskustelua.
Muiden kanssa jatkan mieluusti keskustelua.

Olet aivan oikeassa tässä asiassa, itseuudistuvaan karjaan ja laiduntamiseen perustuva naudanlihan tuotanto on melko ekologista. Noi apulehden luvut voi koskea hyvinkin Usan feedlot kasvattamoita, taitaa olla myös brasseilla kasvatus siirtynyt samaan... Mutta roduista puhuttaessa pidän kuitenkin angusta ja herefordia yhtä hyvänä karkearehun käyttäjänä ja laiduntajana kuin HC. Eikö muuten eläinsuojelulaki vaadi katosta haikuille, en ole löytänyt siitä sellaista kohtaa?

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Paras emorotu?
pidän kuitenkin angusta ja herefordia yhtä hyvänä karkearehun käyttäjänä ja laiduntajana kuin HC. Eikö muuten eläinsuojelulaki vaadi katosta haikuille, en ole löytänyt siitä sellaista kohtaa?
Minä puolestani olen samaa mieltä kanssasi näiden kahden muun rodun karkean rehun hyväksikäytöstä.

Laki on hiukan epäselvä tässä katosasiassa. Asetuksessa puhutaan vain rodun ominaisuuksien huomioimisesta jne. ja annetaan esimerkki kolmiseinäisestä katoksesta.
Yhdistys on ottanut sellaisen kannan, että se suosittelee jäsenilleen suojakatoksen rakentamista. Aikaisemmin puhuttiin joko suojaavasta metsästä tai katoksesta.

Tämän talven aikana on tehty kenttätyötä Eviran toimeenpaneman tutkimuksen tiimoilla. Siinä selvitetään laajasti erilaisten pito-olosuhteiden vaikutusta eläinten terveyteen ja hyvinvointiin. Odotetaan tuloksia. Tältä pohjalta varmasti myös lait ja asetukset tulevat täydentymään.

Itse olemme rakentaneet emoille katoksen. Se on siis pelkkä katos paalujen varassa - ei seiniä ja nurkkia, joihin joku alempiarvoinen eläin voisi jäädä satimeen. Katos on ollut hyvä ja se on vähentänyt huimasti kuivikkeiden kulutusta. Lantaa kertyy vain vähäisiä määriä makuupaikoille. Emot ovat ehkä myös makoilleet enemmän, kun on ollut aina kuiva alusta. Jos olisi kunnon talvia, niin pelkät kuivitetut kummut olisivat OK, mutta kun täällä sataa välillä vettä, välillä lunta, välillä räntää jne. Vaikka on olemassa katos, niin osa kuitenkin makoilee muualla, lumessakin. Onpahan ainakin vaihtoehto ja näyttäisi siltä, että emot vievät syntyneet pikkuvasikat sinne mielellään. Eläinlääkärimme sanoi, että sitoutuminen hyvinvointitukeen vaatii hänen mukaansa tälläisen katoksen olemassaolon ja oli tyytyväinen ratkaisuumme. Tuollaisen katoksen tekee omatoimisesti parissa päivässä ja "emopaikan" hinnaksi tuli reilusti alle satanen!

Pitää kuitenkin muistaa millaisista oloista rotu on lähtöisin. Nämä nollakelit räntäsateineen ovat tyypillisiä säitä talvikuukausina Skotlannissa. Kun ei aina itsekään tahdo uskoa, niin pitää kokeilla ihan käsikopelolla. Highland ei kastu milloinkaan sään vaikutuksesta. Kaksikerroksinen turkki suojaa aivan uskomattoman hyvin ja pohjavilla pysyy aina kuivana ja lämpimänä. Ehkä ainoastaan putoaminen veteen kastelisi eläimen läpikotaisin. Pitkä, jopa puolimetrinen, päällikarva valuttaa olkikaton lailla sadeveden pois ja pohjavilla eristää kylmyyttä.

Viimeksi muokattu: 14.04.08 - klo:16:20 kirjoittanut MRP

KJL

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4084
  • "Aja millä ajat ja Flieglillä loput"
Vs: Paras emorotu?
-hitaampi kasvunopeus, mutta sama teuraspaino lopussa.


+Toisaalta tuosta taas seuraa se, että lihan laatu on hyvä...
tethering holes to their concave windings

Limupimu

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 18
Vs: Paras emorotu?
Hei!

En kuulu A:n kravattikauloihin, mutta meillä on yli 100 emon limpparikarja. Poikimakausi ei tosin ole vielä ohi, mutta eipä ole tarvinnut tähän mennessä sekaantua poikimisiin, eikä auttaa yhtään vasikkaa tissille. Nyt meillä on ollut yksi sellainen sonni (syntymäpainoindeksi suurempi kuin aiemmilla), että syntymäpainot yhdellä ryhmällä on keskimäärin 45 kg. Kaikki ovat poikineet omia aikojaan. Muuten syntymäpainot pyörivät siinä 40 kg tietämillä. Koska kyseessä on kuitenkin keskikokoinen, joidenkin mielestä iso rotu, en edes toivoisi paljon tuota pienempiä syntymäpainoja. Sonnivalinta on kyllä kaiken a ja o ja vanhat emot kyllä poikivat isommankin vasikan, jos ei ole asentovirheitä.

Summasummaarum, annan ääneni tietysti omalle rodulle, vaikka nykyään olenkin alkanut vähän varovaisemmaksi, kun meitä limppariporukkaa on alettu leimata jotenkin "fanaattiseksi" (hassua). Paras emorotu on se, mikä sinun tilallesi ja olosuhteisiin parhaiten sopii ja mitä ominaisuuksia itse suosit. Teurastamot ja loppukasvattajat toivovat käsitykseni mukaan mun suosikkia, eikä risteytyksenä, vaan puhtaana.

mlahti

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2445
Vs: Paras emorotu?
-hitaampi kasvunopeus, mutta sama teuraspaino lopussa.


+Toisaalta tuosta taas seuraa se, että lihan laatu on hyvä...

ja palkkioita vähemmän per paikka..

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Paras emorotu?
ja palkkioita vähemmän per paikka..
Niin, mutta kun emme me paikkoja laske kun ei kerran ole parsia tai rajallisia karsinaneliöitä. Aidataan vain riittävästi aluetta, niin johan on paikkoja....

Eipä silti. Jokainen tietysti omaansa kehuu; vaimoa, autoa, traktoria tai emorotua. Kyllä tässä maassa on paikka kaikille roduille ja se on tilakohtainen asia mikä on paras ja sopivin, aivan kuin limupimu kirjoitti. Kun kerran aloittaja kysyi, niin minä pyydetysti vastasin selvillä plussilla ja miinuksilla.

Viimeksi muokattu: 14.04.08 - klo:21:08 kirjoittanut MRP

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Paras emorotu?
teurasnaudoille ei juuri nurmirehua anneta?
Väärin meni taas HC:n osalta ja ei AB ja HF:kaan suuremmin viljalla herkuttele. Meille HC kasvattajille on kuule ihan kunnia asia, että viljaa ei käytetä. Tämä on yksi markkinoinnin perusargumenteista ja laadun takeesta. Voisin toki vielä jatkaa tunnin esitelmällä omega3 ja omega6 rasvahappojen välisestä suhteesta, vitamiini E:n määrästä ja konjugoidun linolihapon, eli CLA:n määrästä ja sen suotuisasta vaikutuksesta vaikkapa rintasyövän esiintyvyyteen, mutta ehkä joku toinen kerta.
Jos arvoisa, hipkunmullaviiraa englanninkieli sujuu, niin lukaisepa läpi mainitsemani www.eatwild.com Oppisit ainakin sen, että kaikki tokikaan eivät toimi ja ajattele niin kuin sinä luulet meidän toimivan ja ajattelevan. Ehkä maailmasi avartuu kun kokemusta ja tietoa tulee lisää.

Viimeksi muokattu: 14.04.08 - klo:21:20 kirjoittanut MRP

Snowman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 611
Vs: Paras emorotu?
Hei löytyisikö sinulta kuvaa katoksesta? Meillä on emoilla käytössä makuuhallit sekä makuukumpu kuivilla keleillä makuukumpu on aivan täynnä eläintä ja katokset tyhjänä. Ratkaisuna toi kummun kattaminen säästäis kuiviketta näinä vesi-räntä talvina merkittävästi. Mitenkäs sinulla on rehujen jako, eli siis onko ruokintapaikka kovapohjainen alue josta lanta pois kerättävissä tämänhän ympäristöpuoli taitaa vaatia?

Itse olemme rakentaneet emoille katoksen. Se on siis pelkkä katos paalujen varassa - ei seiniä ja nurkkia, joihin joku alempiarvoinen eläin voisi jäädä satimeen. Katos on ollut hyvä ja se on vähentänyt huimasti kuivikkeiden kulutusta. Lantaa kertyy vain vähäisiä määriä makuupaikoille. Emot ovat ehkä myös makoilleet enemmän, kun on ollut aina kuiva alusta. Jos olisi kunnon talvia, niin pelkät kuivitetut kummut olisivat OK, mutta kun täällä sataa välillä vettä, välillä lunta, välillä räntää jne. Vaikka on olemassa katos, niin osa kuitenkin makoilee muualla, lumessakin. Onpahan ainakin vaihtoehto ja näyttäisi siltä, että emot vievät syntyneet pikkuvasikat sinne mielellään. Eläinlääkärimme sanoi, että sitoutuminen hyvinvointitukeen vaatii hänen mukaansa tälläisen katoksen olemassaolon ja oli tyytyväinen ratkaisuumme. Tuollaisen katoksen tekee omatoimisesti parissa päivässä ja "emopaikan" hinnaksi tuli reilusti alle satanen!

Pitää kuitenkin muistaa millaisista oloista rotu on lähtöisin. Nämä nollakelit räntäsateineen ovat tyypillisiä säitä talvikuukausina Skotlannissa. Kun ei aina itsekään tahdo uskoa, niin pitää kokeilla ihan käsikopelolla. Highland ei kastu milloinkaan sään vaikutuksesta. Kaksikerroksinen turkki suojaa aivan uskomattoman hyvin ja pohjavilla pysyy aina kuivana ja lämpimänä. Ehkä ainoastaan putoaminen veteen kastelisi eläimen läpikotaisin. Pitkä, jopa puolimetrinen, päällikarva valuttaa olkikaton lailla sadeveden pois ja pohjavilla eristää kylmyyttä.
[/quote]

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Paras emorotu?
Hei löytyisikö sinulta kuvaa katoksesta? Meillä on emoilla käytössä makuuhallit sekä makuukumpu kuivilla keleillä makuukumpu on aivan täynnä eläintä ja katokset tyhjänä. Ratkaisuna toi kummun kattaminen säästäis kuiviketta näinä vesi-räntä talvina merkittävästi. Mitenkäs sinulla on rehujen jako, eli siis onko ruokintapaikka kovapohjainen alue josta lanta pois kerättävissä tämänhän ympäristöpuoli taitaa vaatia?
Kuvaa ei löydy tähän hätään, mutta tässä kirjallinen selostus rakentamisesta.
Nyt kun katos on ollut tämän talven käytössä, niin täytyy sanoa, että olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Niillä menetelmillä ja periaatteilla, jotka meillä on käytössä on huomattu selkeä työnsäästö ja kuivikekulutus on pudonnut murto-osaan. Katokseen ei tarjoilla ruokaa, joten lantaa ei kerry isoja määriä puhdistettavaksi. Talvitarhaan kuuluu noin hehtaarin peltolohko ja ruoka on siellä paalitelineissä ja kolme paalia riittää meidän laumalle hiukan vajaa viikon. Ruokapaikkoja hiukan vaihdellaan, joten lanta kertyy tasaisesti ympäri aluetta. Lohko uudistetaan keväällä kun eläimet ovat kesälaitumella ja kylvetään yksivuotisella. Sulamisvesiä ei päästetä vesistöön, vaan ne imeytyvät maahan.

Tarvikkeet: 140 mm halkaisijaltaan olevia kyllästettyjä paaluja. 3 kpl nelimetrisiä ja 6 kpl kolmemetrisiä. Hankittu Pårakselta. Kantavina osina katossa 8 kpl 175x50 lankkua, joiden pituus oli 6 metriä. Kattotuolit ovat metrin välein ja ne ovat 125x50 lankkua. Kattotuolien pituus on noin 5 metriä. Kattoruoteet ovat näiden päällä noin metrin välein ja niiden koko on 38x100. Kattopelti on itsekantavaa profiilia, joten siksi ruodeväli on noin harva. Pellit saimme sopivasti kierrätysmateriaalista ilmaiseksi, joten siksi kustannukset jäivät mielestäni kohtuullisiksi, eli ilman omaa työtä noin 1000 euroa. (paalut, puutavara, ruuvit ja naulat, betoni jne.)

Paalut pystytimme maahan (käsin) kaivettuun, noin metrin syvyiseen kuoppaan. Kuoppa raudoitettiin ja valettiin betonilla ilman mitään muottia. Keskellä on korkeat paalut rivissä viiden metrin välein ja niiden molemmin puolin noin kolmen metrin etäisyydellä lyhyet paalut. Ristimitta ja paalujen etäisyydet on hyvä tarkistaa ennen betonointia.
Paalujen yläpäihin tehtiin lovet samalle korkeudelle (keskellä tietysti metrin korkeammalle kuin reunoilla) ja niihin laitettiin kantavat osat (175x50) siten, että ylitys päädyssä oli noin metri. Keskiriville tuli rinnakkain kaksi kantavaa lankkua, koska yksi olisi ollut liian heppoinen. Nämä kaksi lankkulinjaa liitettiin kunnolla toisiinsa, joten lopputulos oli tukeva. Paaluista tuli vielä vinotuki kantaviin palkkeihin 45 asteen kulmassa. Vinotuki estää kantavaa paalua lommahtamasta jos vaikka sonni sattuisi siihen hiukan nojailemaan ja samalla se auttaa pienentämään kantavan palkin jänneväliä.
Kattotuolit naulattiin 90 asteen reikälevyn avulla kantaviin palkkeihin ja niiden päälle tuli 38 mm:n ruoteet. Yksi räystäälle, yksi harjalle ja pari välille. Kattopellit ruuvattiin kiinni itseporautuvilla ruuveilla näihin ruoteisiin.
Ensi kesänä teemme vielä toiseen päähän yläkolmion laudoituksen, joka vähentää kovalla tuulella lentävän sateen määrää. Ulkoseiniä ei siis ole, mutta keskellä on toinen väli aidattu jakamaan tilaa.
Tässä on yksi mielestäni aivan onnistunut esimerkki HC:lle sopivasta katoksesta. Kun ottaa räystäs- ja pääty-ylitykset huomioon, niin katon alla on noin 100 neliötä ja se riittää juuri ja juuri 14 eläimelle. Osa eläimistä viettää yönsä paalihäkkien vieressä jos eivät jaksa laahustaa sadan metrin matkaa katokseen, mutta aina siellä joku viettää yönsä. Enimmillään olen bongannut kymmenkunta makoilemassa yhtä aikaa.
Vastoin joitain uskomuksia myös lauman alimmilla on mahdollisuus makoilla katoksessa ja väittäisin kuivan alustan lisäävän makoiluun käytettävää aikaa.

Olennainen seikka kuitenkin on se, että katokseen ei tule sisänurkkia, joihin alempiarvoinen voisi jäädä loukkuun. Isompi/koneellistuneempi tila voi tehdä katoksen kovapohjaisena ja niin korkeana, että puhdistus sujuu koneellisesti. Me haimme maastoon ja maisemaan sopivaa matalaa ja huomaamatonta rakennetta.

cosmic_cowboy

  • Vieras
Vs: Paras emorotu?
Kyllä niitä ravinteita alkaa kertyä maastoon. Tonttia täytynee vaihtaa muutaman vuoden päästä. Eläinmäärä jää kovin pieneksi väkisin noissa systeemeissä. Minkä verran karja tuottaa lisäarvoa, eli liikevaihto nyt miinus liikevaihto kasvinviljelytilana? Koko perheellä palkkatuloja muualta?

Nimim. Emolehmiä 90-luvulla talvilaiduntanut

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Paras emorotu?
Kyllä niitä ravinteita alkaa kertyä maastoon. Tonttia täytynee vaihtaa muutaman vuoden päästä. Eläinmäärä jää kovin pieneksi väkisin noissa systeemeissä. Minkä verran karja tuottaa lisäarvoa, eli liikevaihto nyt miinus liikevaihto kasvinviljelytilana? Koko perheellä palkkatuloja muualta?
Jos kertyy, niin sitten pitänee tehdä kiinteäpohjainen ruokintapaikka ja siitä lannat muille lohkoille. Tilannetta seurataan viljavuustutkimuksilla. Katoksesta tuleva lanta levitetään muille lohkoille.
Eläinmäärä on maksimi meidän pienelle tilalle. Jos olisi enemmän pinta-alaa, niin voisi jakaa eri ryhmiin eri paikkoihin. Vaikea sanoa, miten isona tälläistä toimintaa voisi pyörittää....
Lisäarvoa tuottaa, eli ei toimisi mitenkään kasvitilana, eikä se ole koskaan ollutkaan edes vaihtoehtona. Huomioi antamissani "plussissa" tuo terapeuttinen vaikutus  :) Perinnebiotoopissa tapahtuvalla laiduntamisella merkittävä vaikutus talouteen. Olemme kuitenkin tyytyväisiä tulostasoon ja se on ollut suunnitelmien mukainen.
Tuloja on toki muualtakin. Ei näin pienimuotoinen toiminta koko perhettä elätä.

cosmic_cowboy

  • Vieras
Vs: Paras emorotu?
Tuloja on toki muualtakin. Ei näin pienimuotoinen toiminta koko perhettä elätä.

Tämä on syytä huomioida niiden lukijoiden jotka haluavat emolehmistä elinkeinon itselleen. Jos niitä laumoja ja laavuja on useita pitkin metsiä, niin siinä on räntäsateessa aika jotos kun niitä kiertelee kuvittelemassa ym.

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Paras emorotu?
Tämä on syytä huomioida niiden lukijoiden jotka haluavat emolehmistä elinkeinon itselleen. Jos niitä laumoja ja laavuja on useita pitkin metsiä, niin siinä on räntäsateessa aika jotos kun niitä kiertelee kuvittelemassa ym.
Suurimmat karjat yhdistyksessämme on noin sadan emon vaiheilla. Kun miettii itselle sopivaa tapaa toimia ja oikeaa rotua, niin kannattaa vierailla usealla tilalla katsomassa ja tutustumassa ja kun rotu alkaa olla selvillä, niin kannattaa käydä vielä muutamalla sen rodun tilalla katsomassa miten kukin toimii. Meillä on ainakin aina ollut avoimet ovet - tai siis veräjät tässä tapauksessa :D. Itse kiersimme aikoinaan useammalla tilalla. Tällöin pääsee myös käsitykseen siitä mistä kannattaa hankkia kantaemonsa. Kannattaa kysellä ja kyseenalaistaa, sillä voi välttyä virheratkaisuilta. Oma tila ja sen tarpeet/mahdollisuudet ovat ratkaisevassa asemassa päätöksenteossa. HC ei tokikaan ole ainoa oikea rotu jokaiselle ja joka paikkaan. Minulle arvostusketju on: Kotimainen elintarviketuotanto - nautakarja - liharodut - brittirodut - HC - oma karja. Vastustuslistan kärjessä komeilee brassiliha. Tällä haluan sanoa, että yhteisellä asialla tässä ollaan ja samoilla linjoilla!

Jos olisimme molemmat tilalla töissä, niin näillä meidän työmenetelmillä voisimme ehkä pyörittää noin 6-8 kertaisen emomäärän ilman että työpäivät venyisivät liiaksi ja traktorissamme on muuten hytti suojaamassa räntäsateeltä  ;)

Viimeksi muokattu: 15.04.08 - klo:12:49 kirjoittanut MRP

iidon

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 9
Vs: Paras emorotu?
Kiitos kaikille vastauksistanne ja erityis kiitos MRP:lle, kun kerroit kunnolla kasvattamastasi rodusta :D!
Ilmeisesti muista roduista ei haluta tuoda julki niitä huonoja ominaisuuksia.
MRP! Voisinko joskus soitella ja kysellä lisää Highland cattle-rodusta. Olen todella kiinnostunut niistä! Laitatko vaikka yksityisviestillä tietosi?