Duunarin liksa nousi kolminkertaiseksi ja maatalous tippui kuin paska tuottavuusrattailta. Asiat ei jatkuvasti tule olemaan noin kärjistettyjä.
Sun tekstissä toi lihavoitu on täysin kestämätöntä, jos on edes totta.
****** Ongelma on siinä, että maajussi, vaikka kuinka lisäisi tuottavuuttaan, on sen tosiasian edessä, että kustannus/tuotettu yksikkö nousee koko ajan ja samaan aikaan tuottajahinta/ tuotettu yksikkö pysyy euromääräisesti samana, eli inflaatio huomioon ottaen laskee koko ajan. Pitääkseen palkkansa samana maajussi joutuu siis lisäämään tuotettujen yksiköiden määrää. Yhtälö toimii niin kauan kuin jokaista uutta tuotettua yksikköä kohti, poistuu tuotettuja yksiköitä pienien tilojen lopettaessa. Nyt kuitenkin aletaan olla tilanteessa jossa rakennemuutos alkaa olla valmis (toisin sanoen ne jotka jatkavat, ovat jo investoineet niin rajusti että tuotannon lopettaminen ei ole vaihtoehto) ja tuotettujen yksiköiden lisäys lisää tuotteen ylituotantoa markkinoilla eli tuotetun yksikön hintaan alkaakin tulla laskupaineita ja samaan aikaan, kun tuotantoa lisätään, tuotantopanosten kysyntä kasvaa, josta taas seuraa väistämättä tuotantopanosten yhä jyrkempi hinnannousu. Yhtälö siis kääntyy jossain kohtaa toisinpäin, eli tuotannon lisääminen alkaakin laskea tuottajan saama hintaa. Lopputulos lienee jokaiselle selvä.
Duunari taas takoo sen 40 tuntia viikossa ja palkkakäyrä nousee euromääräisesti koko ajan, pitäen reaaliostovoiman suunnilleen samana ja yleisen talouden suhdanteista riippuen jopa nousevana. Homma toimii sen takia, että duunarin työnantaja siirtää kustannusnousun suoraan tuotteen loppuhintaan. Tätä mahdollisuutta ei maajussilla ole ja tämä on asian A ja O.
[/quote]
No ongelma tehtiin maatalouteen 50 luvulla ettei Duunarit tee vallankumousta maailmassa kun ruoka vei tuloista 80%. Nyt ruokamenot on 10%. Maatalous on erityis asemassa valtiontaloudessa sen takia että jos ruuan hinta nousee tasolle millä sen kuuluisi olla normaalissa vapaassa markkinataloudessa, alkaisi rööri-roopelta rahat loppua. puhtaassa markkinataloudessa olisi kannattavaa vain pyrkkiä 90% tuotantoon kulutuksesta, että hinta pysyisi vakaana.