Emo-heikin kirjoituksesta saa sellaisen käsityksen, että suuri teurastamoiden määrä pelastaa lihanhinnan. Minua ihmetyttää, minne ne teurastamot meinaavat sen kalliilla ostamansa lihan myydä tai hävittää. Pouttukin alkoi tekemään tulosta seitsemän laihan ja tappiollisen vuoden jälkeen, kun lopetti teurastuksen, ja siirtyi käsittääkseni suurelta osin tuontilihaan. Pääosin pienet menestyvimmmät jalostajat toimivat myös samalla konseptilla. Siinä on haastetta, kun lätee tarjoamaan tuotoksiaan PeeÄssään.
Joo, ei se jokaisen kaupan kohdalla toteudukkaan, mutta paikalliset teurastamot ostavat paikallista karjaa, ne pyrkivät saamaan mös markkinoilta parempaa hintaa, koska eivät pysty volyymissa vastaamaan suurille, eli ne eivät pääse kustannuksissa samalla tasolle kulut/kilo kaavioilla.
Tästä seuraisi sellainen juttu, että ne ostaisivat pääasiassa pihvirotuisia eläimiä ja myisivät sen joko suoraan tai sellaisiin liikkeisiin joissa on lihatiski, jossa pihvilihasta saa paremman hinnan, kuin norminaudasta.
Eli paikallisuus ja pienteurastamo toiminta käyttää nimenomaan paikallista kotimaista raaka-ainetta ja myös myy sen "lähiruokana", joka on se trendi millä lihasta saadaan lisähintaa, suuret tuo kyllä jatkossakin ulkomailta tuota halpaa bulkkilihaa, se tosiasia ei tule muuttumaan, mutta näillä paikallisilla toimijoilla saa paikallinen tuottaja paremman hinnan, kuin näiden suurten yhteistyökumppanina, ne kun hinnoittelavat sen aina sen mukaan, miten ne sitä lihaa muualta maalmasta saavat
?
Siitä on olemassa tutkimuskin, että markkinatalous ei toimi, mikäli järjestelmässä ei ole tarpeeksi toimijoita, tätä pidetään yhtenä syynä siihen, että pohjoismainen sähköpörssi ei toimi niinkuin on ajateltu, toimijoita on liian vähän ja ne ovat liian suuria.
Minä epäilen että teurastamosektorilla on sama juttu
?