Uudistettu maanvuokralaki astuu voimaan 1.2.2011. Uudistuksessa on monia parannuksia varsinkin maatalouden osalta. Tärkeimpänä mahdollisuus pidempiin vuokrasopimuksiin. Toinen asia sitten on, kuinka todellisuudessa saada neuvoteltua 20 vuoden pellonvuokrasopimuksia. Kiistämättä pitkät sopimukset toisivat vakautta viljelyyn, ja varmuutta tilan investointien maksukykyyn.
Mutta kuinka saada maanomistaja vakuutettua pitkän sopimuksen olevan hänenkin etunsa? Päällimmäisenähän tässä nousee varmastikin esille vuokratason määrittäminen 20 vuoden päähän. Maailman ehtii tuossa ajassa muuttua paljon. Tilastokeskus pitää monenlaisia maatalouden indeksejä, sekä panos- että tuottajahintoihin liittyen. Kolmantena ulottuvuutena ovat tuet, ja niiden kehitys. Mahdollisesti muuttujia voisi olla enemmänkin.
NYT olisi tuhannen taalan paikka esim. MTT:n laatia indeksi, jossa pyrittäisiin huomioimaan maan tuottokykyyn ja viljelijän maksukykyyn liittyviä muuttujia. Sitomalla maanvuokra em. indeksiin, voitaisiin turvata sekä viljelijän että vuokranantajan edut pitkissä vuokrasopimuksissa.
57 §
Viljelmä, jolla on maatalouden harjoittamiseen tarvittavat asuin- ja talousrakennukset, voidaan antaa vuokralle enintään 25 vuoden määräajaksi pääasiallisesti maatalouden harjoittamiseen käytettäväksi.
71 § (17.12.2010/1140)
Maatalousmaa.. ..voidaan antaa vuokralle enintään 20 vuoden määräajaksi pääasiallisesti maatalouden harjoittamiseen käytettäväksi.
JK.
Odotan mielenkiinnolla ensimmäistä tapausta, jossa holtiton ryöstöviljeljävuokramies menettää vuokraoikeutensa, ja joutuu korvausvastuuseen pellon viljelykunnon ylläpidon laiminlyömisestä.
21 § Vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen tontinvuokrasopimusta lukuun ottamatta, jos:
3) vuokralainen on olennaisesti laiminlyönyt vuokra-alueen ja siihen kuuluvan omaisuuden kunnossapitovelvollisuuden taikka hän on käyttänyt vuokra-aluetta tai siihen kuuluvaa omaisuutta tämän lain tai vuokrasopimuksen vastaisesti...
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1966/19660258