Kyllä varmaan pystyvät sikäläisissä olosuhteissa ja kustannusrakenteella tuottamaan. Mutta halpa hinta merkitsee tietysti myös halpoja kustannuksia. Tärkein maatalouden kustannus on maa, varsinkin laajaperäisessä tuotannossa. Eli se on halpaa myös ostaa siellä. Tilojen tehokkuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Eurooppalaisesta näkökulmasta katsoen Uuden Seelannin tilat ovat erittäin tehottomia.
Teho lienee tuotos/panos. Niin kauan kuin panospuolella on työ ja ostopanokset, niin uusseelantilainen tuotanto on tosi tehoa. Meillä nimittäjäksi pannaan tässä tehokeskustelussa useimmiten viljelypinta-ala: siinä katsannossa ne uusseelantilaiset ovat tehottomia.
Muistan joskus olleeni paneelikeskustelussa, jossa aussit valittivat tiettyjen viljelysysteemiongelmien vuoksi maidensa happamoituvan, mikä haittaa apilanviljelyä pahasti. Joku meistä eurooppalaisista ehdotti kalkitusta. Siihen tämän aussin kommentti oli lyhyesti: aiotko ajaa meidät konkurssiin? Pointti oli siinä, että kalkki on KALLISTA, ei voi kannattaa ei millään.
Olosuhteita on monenlaisia.
Petri