Joo eläinten hyvinvoinnista ja lypsikeistä täytyy kuiteski nyt ja tulevaisuudessa puhua eri lauseissa.
Mikäs se lypsikin keski-ikä olikaan? Jaajuu eiku se oli jotain viiden ja parinkymmenen tuhannen euron väliltä
Jos ajatellaan että maitosonneilla keskimäärinen elinikä on 2v, ja lypsylehmillä 5v, niin syntävän lypsyvasikan eliniän odote on 3,5 vuotta. Mites keskimääräinen emotilalla syntyvä vasikka? Paljonko korkeampi?
Meillä syntyvistä eläimistä about puolet (kaikki pidettävät tai maidontutantoon myytävät lehmävasikat) pääsee laitumelle syntymästään seuraavana ja vielä sitä seuraavana vuonna ja lähes puolet vielä sitä seuraavana jne, mites teillä?
edit: Minun tavoitteeni on tuottaa mahdollisimman paljon maitoa, ja se tapahtuu kannattavimmin pitämällä lehmät mahdollisimman hyvällä pidolla ja mahdollisimmat terveinä. Emotuottajan tavoite on (tukioptimoinnin ohessa) tuottaa vasikoita kuolemaan yleensä alle 2 vuotiaana. En näe häntä minään valtavana moraalisena voittajana.
edit2: Ja vielä lypsylehmien poistoista. Valtaosa niistä johtuu muusta kuin siitä että eläin kuolee tai on kuolemassa. Esim.huonosta tuotoksesta (usein jo ensikkokaudella), huonosta utarerakenteesta, kroonisesta utaretulehduksesta (joka ei eläintä itseään vaivaa ja jollainen voi olla vaikka emolla monta vuotta), tai hedelmällisyysongelmista. Keskimäärin veikkaisin että mikäli teurasauto hakee lypsylehmän, se olisi 90% tapauksista hengissä vielä vuosia mutta ei enää sovellu maidontuotantoon. Ja meillä raatoauto on hakenut tänä vuonna reilu 10% poistetuista eläimistä (mukana pari tyhmää tapaturmaa joiden riski on sen jälkeen poistettu).
Valtaosa poistetuista lypsylehmistä siis soveltuisi vielä poistohetkellä emolehmätuotantoon useamman vuoden ajan (hedelmällisyysongelmatkin ovat pienempiä kun ei vaadita kuin 10-15kg maitoa ja sonni hoitaa siemennykset).
Juu meillä lehmät teurastetaan ehkä keskimäärin reilun 12 vuoden iässä, yksi meni honkajoelle viimeisen vuoden aikana, eli keski-ikä vissiin vaan 6 vuotta ja vuodella olis tarkoitus vielä laskea, kun saneerataan ne 12-17 vuotiaat eka pois..
Kaikki laidunnetaan mun tilalla ja myös ne sonnit, jotka menevät luomuna jatkokasvatukseen.
Monenlaisia kinnerhiertymiä, ratkenneita keskisiteitä utareissa, maksasairauksia yms yms löytyy usein lypsykarjoista, mutta harvemmin emoilta. Mutta mitäs näistä, uudessa eläintenhyvinvointikorvauksessa tukea ohjataan emoilta lypsikeille ja hyvä niin, jos se edesauttaisi lypsikkienkin hyvinvointia