http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/paauutiset/03/fi_FI/Teurastuki_tuo_lisaa_karitsanlihaa_markkinoille/
Ainakin meidän ässällä vain uusseelatilaista pakastekaritsaa....filee liki 15 e/kg.
Pitäiskö palata alkuun?
Kotimaista karitsaa pääsiäisenä saa aika vähän, koska lammastalouden kannalta pääsiäinen on vähän väärin ajoitettu. Suomenlampaasta ja Dorseteista saa tuorettakin pääsiäiseksi, muilla roduilla joudutaan pakastimen kautta toimimaan. Mutta näillä ympärivuoden sikiävillä rouduilla joudutaan karitsa kasvattamaan sisäruokinnalla, mikä ymmärrettävästi on laiduntamista kalliimpaa touhua.
Hinta on kotimaisella toinen kuin uusseelantilaisella, tuotanto-oloissa ja -etiikassa on eroa. Kotimainen karitsa on kasvatusoloiltaan usein "melkein luomua", ilmeisesti tästä syystä lampaat rajattiin sen hyvinvointituen ulkopuolelle. Eettinen valinta, siis.
Villan maku on legenda ajoilta, jolloin lehmien jaloissa kasvanut vanha uuhi teurastettiin siellä navetassa, pyyhkien lihaa sillä taljalla.
Itsekin lampurina toivon, että tuo teurastuki toisi lisää lihaa markkinoille. Niin voitaisiin saada jopa oikeasti markkinat aikaiseksi. Ja uusia toimijoita - vaikka Veeti - tarvitaan mukaan, jotta saadaan volyymia lisää.
Mutta; tämän on "vapaa sana". Toivoisi kuitenkin, että maatalouteen liittyvistä asioista etsittäisiin jotain asia-argumenttejä taakse. Kepu-kokoomus -mätkintään olen jo turtunut, se taitaa olla palstan ominaisuus, ei vika...
Petri