Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Karitsanlihaa  (Luettu 15615 kertaa)

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Vs: Karitsanlihaa
Valtaosalle suomalaisista lampaanliha on vielä vierasta. Viimeisten kymmenen vuoden aikana on tapahtunut tutuksi tulemisessa edistymistä kiihtyvään vauhtiin. Ulkomainen lampaanliha käy Suomessa omaa reittiään syödyksi, eikä millään tavalla kilpaile suomalaisen kanssa. Kaikki Suomessa tuotettu lampaanliha menee kaupaksi kunhan on teuraslaadultaan (so lihaksikkuudeltaan)  kunnollista. Lampaanliha ja karitsanliha myös erottuvat toisistaan. Lampaassa makua on enemmän. Suomessa tuotettu lammas- ja karitsanliha on jokseenkin kaikki tuotettu kotoisin rehuin, päärehuna nurmirehut. Näistä aineksista lähtee suomalaisen lampaanlihan her*****nen maku.  Lihan mureus ei ole itseisarvo. Varsinkin aikuinen teuras pitäisi riiputtaa mureuden takaamiseksi. Vailtettavasti ''purukumiakin'' tarjoillaan ymmärtämättömistä keittiöistä.
Huolellisesti riiputettu lampaanliha on erittäin maukasta ilman minkäänlaisia mausteita. Jos terää kaipaa, niin suolaa ja mustapippuria hieman.  Monipuolisempiin maustuksiin sopii valkosipuli, rosmariini, timjami, minttu, erilaiset pippurisekoitukset.

Pääsiäiseksi  voisi suositella rosvopaistia: pilkotaan lampaanlihaa kuutioiksi tai siivuiksi luuttomaksi kaksi kiloa. Valmistetaan kastike-marinaadi: pohjaksi puolilitraa kasviöljyä, purkki tomaattimurskaa, johon sekoitetaan mustapippuria, rosmariinia, pari teelusikallista suolaa, pari kourallista pilkottuja valkosipulinkynsiä. Kastike sekoitetaan huolellisesti. Asetetaan pirttipöydälle päällekkäin neljä metrin mittaista alumiinifoliota ja niiden päälle toiset neljä voipaperia. kaadetaan lihat paperin päälle ja kastike näiden päälle. Kääritään paistos voipapereihin ja sitten folioihin. Ensimmäisen folion kiertämisen aikana lorautetaan neljä desilitraa vettä folion ja voipapereiden väliin suljetaan folio ja uusia kierrokseen. Vesi torjuu paistinesteiden imeytymistä paperiin.   Paksu paketti laitetaan vuokaan ja  valmiiksi lämmitettyyn uuniin 130 asteeseen viideksi tunniksi. Viimeinen tunti voi olla säätö nollilla.
Tuolla reseptillä on tuhatkunta naamaa saatu lampaanlihan ystäväksi.

Viimeksi muokattu: 28.03.10 - klo:10:58 kirjoittanut landehande

sorkkis

  • Vieras
Oikeaoppinen rosvonpaisti .
Kolkataan aluksi lammafarmari periaatteenkin vuoksi ja ammutaan lammas varastetulla rynnäkkökiväärillä , hätätilanteessa sinko sisäpiipullakin käy .

Ostetaan velaksi kaivinkone jolla kaivetaan syvämonttu ihmisten kiusaksi muuten vain ja laitetaan ammuttu lammas auton takakonttiin ja unohdetaan sinne .

Varsinainen lammas joka marinoitu liköörillä ja muilla huimausaineilla valmistetaan kebapravintelissa yöaikaan ennekuin ulkomaankieltä puhuva omistaja tulee paikalle .
Mikäli teette tihutyönne meiläpäin varautukaa kännissä kurottajia ajavia .
Perunat keitetään kuten ennenkin ja keitinvesi heittäkää lammasfarmarin jaloille , herää nopsaan eikä vaadi teiltä vahingonkorvauksia , eikä teillä mitään varaa olekkaan maksaa hänelle , hulttiot per.....le.

Perunat muussiksi tehkääpä ja lampaan lihan nautitte hitaasti mutustellen . Valkosipulia älkää käyttäkö vaikka muutenkin haisette .

simmo 48

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 765
  • muori
Vs: Karitsanlihaa


***No jos tykkää kuravedessä lionneesta vanhasta villavanttuusta niin siitä vaan.  "Sivistynyt" syö vaikka koiran kinttua "fiksu" hymy naamallaan.

 ::) ::) ::) ::)
..mutta minä tiedän Lunastajani elävän ja viimeisenä hän on seisova multien päällä(Job 19:25)

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Karitsanlihaa


***No jos tykkää kuravedessä lionneesta vanhasta villavanttuusta niin siitä vaan.  "Sivistynyt" syö vaikka koiran kinttua "fiksu" hymy naamallaan.

 ::) ::) ::) ::)

No ookkos kysyny vävypojan mielipidettä ????

simmo 48

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 765
  • muori
Vs: Karitsanlihaa
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/paauutiset/03/fi_FI/Teurastuki_tuo_lisaa_karitsanlihaa_markkinoille/

Ainakin meidän ässällä vain uusseelatilaista pakastekaritsaa....filee liki 15 e/kg.
  Veeti vois alkaa kasvattaan lampaita,niin ei tarvis syödä ulkolaista.....

..mutta minä tiedän Lunastajani elävän ja viimeisenä hän on seisova multien päällä(Job 19:25)

sorkkis

  • Vieras
Vs: Karitsanlihaa


***No jos tykkää kuravedessä lionneesta vanhasta villavanttuusta niin siitä vaan.  "Sivistynyt" syö vaikka koiran kinttua "fiksu" hymy naamallaan.

 ::) ::) ::) ::)

Jopas murjaisit jutun . Kebab nam .

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5274
Vs: Karitsanlihaa
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/paauutiset/03/fi_FI/Teurastuki_tuo_lisaa_karitsanlihaa_markkinoille/

Ainakin meidän ässällä vain uusseelatilaista pakastekaritsaa....filee liki 15 e/kg.
Pitäiskö palata alkuun?

Kotimaista karitsaa pääsiäisenä saa aika vähän, koska lammastalouden kannalta pääsiäinen on vähän väärin ajoitettu. Suomenlampaasta ja Dorseteista saa tuorettakin pääsiäiseksi, muilla roduilla joudutaan pakastimen kautta toimimaan. Mutta näillä ympärivuoden sikiävillä rouduilla joudutaan karitsa kasvattamaan sisäruokinnalla, mikä ymmärrettävästi on laiduntamista kalliimpaa touhua.

Hinta on kotimaisella toinen kuin uusseelantilaisella, tuotanto-oloissa ja -etiikassa on eroa. Kotimainen karitsa on kasvatusoloiltaan usein "melkein luomua", ilmeisesti tästä syystä lampaat rajattiin sen hyvinvointituen ulkopuolelle. Eettinen valinta, siis.

Villan maku on legenda ajoilta, jolloin lehmien jaloissa kasvanut vanha uuhi teurastettiin siellä navetassa, pyyhkien lihaa sillä taljalla.

Itsekin lampurina toivon, että tuo teurastuki toisi lisää lihaa markkinoille. Niin voitaisiin saada jopa oikeasti markkinat aikaiseksi. Ja uusia toimijoita - vaikka Veeti - tarvitaan mukaan, jotta saadaan volyymia lisää.

Mutta; tämän on "vapaa sana". Toivoisi kuitenkin, että maatalouteen liittyvistä asioista etsittäisiin jotain asia-argumenttejä taakse. Kepu-kokoomus -mätkintään olen jo turtunut, se taitaa olla palstan ominaisuus, ei vika...

Petri

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Vs: Karitsanlihaa
Liharoturisteytyksillä tosiaan voidaan saada ympärivuotisesti syntymään karitsoita. Texel näissäkin paras laadun tuoja.  Varmaankin tässä ympärivuotispojituksessa on enemmän ideaa kuin toteutusta syystä, että Suomen olosuhteissa peltomaatalouden työrytmi  aiheuttaa työhuippuja joihin tuo usea poikimisjakso ei tahdo sopia. Kausihenkilökuntaa kun tarvitsisi palkata ja sehän on tunnetusti kallista. Riittävän isot tuotantoyksiköt voisivat auttaa tässä asiassa, esim 2000 uuhta.

Ei auta melkeinluomu markkinoinnissa, pitää olla status.

Kasvatusolosuhteet ja ravinto ovat Uudessa-Seelannissa optimit. Etikka voi olla niin ja näin lähtien persnahkojen leikkaamisesta ja arpeuttamisesta.

Viimeksi muokattu: 28.03.10 - klo:16:14 kirjoittanut landehande

Puppugeneraattori

  • Vieras
Vs: Karitsanlihaa
Kyllä minä sympatiseeraan enemmän lampaankasvattajia, kuin valtaosaa siankasvattajista, sanon valtaosaa, koska on niitäkin siankasvattajia, jotka ajattelevat sikojen hyvinvointia, mutta en tunne sympatiaa niitä siankasvattajia kohtaan, jotka ajattelevat enemmän omaa mukavuuttaan ja helppouttaan pitämällä sikoja rakolattiakarsinoissaa ilman minkäänlaisia  virikkeitä, luomusianlihaa söisin, jos sitä jostain saisi.

Mutta lampaita kohdellaan pääosin hyvin, ne saavat käyskennellä laitumilla ja talvella niitä ei tungeta epäinhimillisiin oloihin, toisin kuin useimpia sikoja ilman minkäänlaisia virikkeitä.

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Karitsanlihaa
Kyllä minä sympatiseeraan enemmän lampaankasvattajia, kuin valtaosaa siankasvattajista, sanon valtaosaa, koska on niitäkin siankasvattajia, jotka ajattelevat sikojen hyvinvointia, mutta en tunne sympatiaa niitä siankasvattajia kohtaan, jotka ajattelevat enemmän omaa mukavuuttaan ja helppouttaan pitämällä sikoja rakolattiakarsinoissaa ilman minkäänlaisia  virikkeitä, luomusianlihaa söisin, jos sitä jostain saisi.

Mutta lampaita kohdellaan pääosin hyvin, ne saavat käyskennellä laitumilla ja talvella niitä ei tungeta epäinhimillisiin oloihin, toisin kuin useimpia sikoja ilman minkäänlaisia virikkeitä.

Niin no talvella sitä sikaa on vähän vaikea siellä pitää siellä laitumella käyskentelemässä ????
Turha sillä kärsällä on maata tökkiä, kun on metri routaa ....

Pigman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2912
Vs: Karitsanlihaa
Kylhän toi lampaan syönti on tollasta harvojen harrastelua kun sitä Suomalainen syö keskimäärin 600g vuodessa, tosin ne jotka sitä syövät popsivat ihan kohtuupaljon koska se joukko on tosi pieni. Sianlihan kulutus on ihan toista maata eikä mikään ihme onhan kyse huomattavasti maukkaammasta tuotteesta. Mutta Suomi on vapaa maa ja jos joku tykkää lampaasta niin siitä vaan mutta minä en sitä suuhuni laita.

sorkkis

  • Vieras
Vs: Karitsanlihaa
Kylhän toi lampaan syönti on tollasta harvojen harrastelua kun sitä Suomalainen syö keskimäärin 600g vuodessa, tosin ne jotka sitä syövät popsivat ihan kohtuupaljon koska se joukko on tosi pieni. Sianlihan kulutus on ihan toista maata eikä mikään ihme onhan kyse huomattavasti maukkaammasta tuotteesta. Mutta Suomi on vapaa maa ja jos joku tykkää lampaasta niin siitä vaan mutta minä en sitä suuhuni laita.
Menee asian vierestä mutta mitä tuumit Tanskalaisten tavoitteesta 40 porsasta /emakko/vuosi eli 40 porsasta vieroitettuna vuodessa .

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5274
Vs: Karitsanlihaa
Varmaankin tässä ympärivuotispojituksessa on enemmän ideaa kuin toteutusta syystä, että Suomen olosuhteissa peltomaatalouden työrytmi  aiheuttaa työhuippuja joihin tuo usea poikimisjakso ei tahdo sopia. Kausihenkilökuntaa kun tarvitsisi palkata ja sehän on tunnetusti kallista. Riittävän isot tuotantoyksiköt voisivat auttaa tässä asiassa, esim 2000 uuhta.
Eka lauseesta olen samaa mieltä. Mutta toinen (peltomaatalouden työhuiput) on juuri niitä syitä, jonka takia me toteutamme kolmen astutuksen politiikkaa, tavoitteena yli puolet karitsoista kasvattaa kokonaan peltomaatalous- ja laidunkauden ulkopuolella. Teettää tietty talvella lisätöitä, mutta talven työt on helpompi ainakin meillä sovittaa muiden kanssa yhteen.
Ei auta melkeinluomu markkinoinnissa, pitää olla status.
Totta, mutta kun täällä porukka ihmettelee, miksi lammasta ja vielä kotimaista. Tahdon vaan sanoa, että arvostan myöskin näitä ei-luomu -kolleegoita ja heidän työtään. Lammastaloudessa luomun ja ei-luomun ero eläinten pito-olosuhteissa on varmaan suhteellisesti pienin tässä kotimaisessa eläintaloudessamme.

Mutta jokainen tulkoon uskollaan autuaaksi, Pigman mukaanlukien. Joskus voi aina koettaa tarkistaa käsityksiään ja kokeilla sitäsuntätä. Riskinsä tietty siinäkin, voi usko horjua..

Petri

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Vs: Karitsanlihaa
Kylhän toi lampaan syönti on tollasta harvojen harrastelua kun sitä Suomalainen syö keskimäärin 600g vuodessa, tosin ne jotka sitä syövät popsivat ihan kohtuupaljon koska se joukko on tosi pieni. Sianlihan kulutus on ihan toista maata eikä mikään ihme onhan kyse huomattavasti maukkaammasta tuotteesta. Mutta Suomi on vapaa maa ja jos joku tykkää lampaasta niin siitä vaan mutta minä en sitä suuhuni laita.

Joo, sikaäijällä makupuoli jää uskonasiaksi, jolla hän tulee autuaaksi kun ei ole muuta maistanutkaan kuin vanhaa hanskasta.  ;D   Aito lihan oma maku tulee siitä mitä elukalle syötetään. Jospa possullekin syötettäisiin kunnon sapuskaa, niin makua löytyisi maustamattakin. Nythän siat ei enää maistu kalallekkaan kun kyseinen rehu kiellettiin niiltä.

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Vs: Karitsanlihaa
Oletko kuullut, Sorkkis, Kosken Kebabista saa sikakebaa?  Siinä sulle ihan oma menu ohra-lumi-ohra-alueella!!!   ;D