Niinpä, yksimahaisektorilta poistuu taas 100 miljoonaa, josta merkittävä osa menee jälleen nautasektorin tukeen pohjoisessa. Jotenkinhan nautatilojen jättituet pitää saada näkymään teurastamoiden maksukyvyssä, kun naudoilla ei edes ole mitään olosuhdehaittaa.
Hinta märäytyy kysynnän ja tarjonnan sekä osittain myös lähialueiden hintojen mukaan mukaan siten että eri maissa samalla talousalueellakin tarjotaan jopa kymmenillä prosenteilla toisistaan poikkeavia hintoja, kuten toisessa ketjussa mainitsitkin.
Teurastamoiden maksukykyyn niin sianlihan kuin naudanlihan tapauksessakin vaikuttaa... ehkä... jonkin verran se, millaista hintaa lihoista teurastamo saa kaupalta... Pitääkseen kotimaisen lihan hinnan keinotekoisesti alhaalla lihasektorilla on toimijoita, jotka tuovat lihaa ulkoa ja näin painetaan kotimaisen lihan hintaa alaspäin... ja kauppa vetää meitä kaikkia maajusseja taas kerran perseeseen - korven ukkoakin.
liha, eikä mikään muukaan, tule suomeen saakka merten yli aivan ilmaiseksi
En sen tuonnin väittänytkään olevan ilmaista. Johan tuo nyt on puupuolellakin nähty, että tuodaan vaikka lopputulos olis kalliimpi, kunhan vaan saadaan kotimaisen hinta pidettyä keinotekoisesti alhaalla/painettua alas... Eksä ny jo ymmärtäny?
Ulkomaisen ei tarvitse olla halvempaa suomalaisten tuottajien kyykyttämiseksi, riittää että sitä on saatavissa jollain hinnalla, niin voivat pitää taukoa kotimaisen ostosta.
Juuri kysyntä-tarjonta-suhdetta sekoittamalla vaikutetaan myös hintaan. Etenkin sikapuolella noutoaikojen pitkittyminen suunnitellusta aiheuttaa nopeasti ongelmia ja myyntipainetta. Tuonnin lisäys, vaikka sinällään aiheuttaisikin tappiota, tulee monin kerroin takaisin jos samalla koko hankittavan raaka-ainemäärän hinta laskee.
Sikasektorilla ylituotannolle on kuitenkin myös todellista tarvetta. Tuotanto on ollut 110-115% kulutuksesta yhtäjaksoisesti 1970 luvulta saakka. Linjojen häiriöttömään toimintaan tarvitaan vähintään 10% ylituotantoa. Jo omavaraisuuskohdassa suurimpien tuottajien vaihtaessa teurastamoa linjoille tulee katkoksia ja se ei ole halpaa.
Tuonti ei kuitenkaan ole mikään todellinen vaihtoehto suomalaiselle yksimahaistuotannolle, vaikka osuuskuntavoimat tälläkin palstalla ovat sillä kovasti uhkailleet. Suomessa on tehokasta yksimahaistuotantoa teurastamoiden läheisyydessä joiden määrää nautaosuuskunnat eivät voi mitenkään korvata. Ongelma on vain siinä että nautaenemmistö omassa hyötymistarkoituksessaan haluaa pitää sian kysyntä-tarjonta-suhteen epäedullisena.
Omavaraisuusasteen ylimenevä osuus olisikin järkevintä tuoda. Halvan lihan tuottaminen suomessa on täysin järjetöntä, kuten OEn videoilta näkyy, olosuhteiden ja kokonaistukien (pelto+eläin) ollessa jo nyt kilpailijamaita epäedullisemmat. Tilanne tulee muuttumaan entisestään kun yksimahaissektorilta katoaa loputkin 100 miljoona, josta merkittävä osa valuu pohjoissuomen naudoille.
Naudassa suuremmallakin tuontimäärällä olisi todellista vaikutusta myös suoraan hinnan kautta koska suomalaisen naudanhankinnan kokonaiskustannukset ovat valtavat hajanaisen ja pienimuotoisen l. tehottoman tuotantokentän vuoksi. Nautaa olisi suomestakin saatavilla paljonkin edullisemmin koska tuet ovat tuotantoon sidottu ja todella valtavat. Varsinkin maitutiloita, josta suurin osa naudasta tulee lehminä, olisi nautaa saatavissa ilmaiseksikin tai jopa raatomaksun kanssa ja siltikin teurastamo ja tila olisivat win-win tilanteessa. Ongelma on kuitenkin edelleen edunvalvonnan ja osuuskuntien 95% nautaenemmistö.