Laitan vielä hieman lisää tietoa Yodavaarin esilletuomasta asiasta.
Tuossa KOMISSION ASETUS (EY) N:o 2100/94 yhteisön kasvinjalostajanoikeuksista, on mielenkiintoinen kohta jossa todetaan.
"vastuu tämän artiklan tai tämän artiklan mukaisesti annettujen säännösten soveltamisen valvonnasta kuuluu yksinomaan omistajille; tämän valvonnan järjestämisessä ne eivät voi turvautua viranomaisten apuun,
Eli voisi kysäistä eduskunnan oikeuskanslerilta, onko tämä Suomen järjestelmä komission asetuksen mukainen?
Lainaus vähän laajemmin tuosta kyseisetä asetuksesta, Neuvoston asetus (EY) N:o 2100/94, annettu 27 päivänä heinäkuuta 1994, yhteisön kasvinjalostajanoikeuksista (
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31994R2100:FI:HTML) ja sen 14 artiklasta:
"
14 artikla Poikkeukset kasvinjalostajanoikeuksista
...
3. Edellä 1 kohdassa säädetyn poikkeuksen mahdollistavat sekä jalostajan ja viljelijän lailliset edut turvaavat edellytykset vahvistetaan ennen tämän asetuksen voimaantuloa 114 artiklassa tarkoitetuin soveltamista koskevin säännöin seuraavin perustein:
...
- vastuu tämän artiklan tai tämän artiklan mukaisesti annettujen säännösten soveltamisen valvonnasta kuuluu yksinomaan omistajille; tämän valvonnan järjestämisessä ne eivät voi turvautua viranomaisten apuun
118 artikla Voimaantulo
1. Tämä asetus tulee voimaan sinä päivänä, jolloin se julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä. (Kirj. huom. Julkaistu Virallinen lehti nro L 227 , 01/09/1994 s. 0001 - 0030)
2. Edellä olleita 1, 2, 3, 5-29 ja 49-106 artiklaa sovelletaan 27 päivästä huhtikuuta 1995.
Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.
Tehty Brysselissä 27 päivänä huhtikuuta 1994."14 artiklan 3 kohdasta on annettu säännös eli Komission asetus (EY) N:o 1768/95, joka annettu 24 päivänä heinäkuuta 1995, yhteisön kasvinjalostajanoikeuksista annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2100/94 14 artiklan 3 kohdassa säädetyn maataloutta koskevan vapautuksen soveltamista koskevista säännöistä (
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31995R1768:FI:HTML), josta lainaus:
"8 artikla
Viljelijän toimittamat tiedot
1. Asiaankuuluvista yksityiskohtaisista tiedoista, jotka viljelijän on toimitettava omistajalle perusasetuksen 14 artiklan 3 kohdan kuudennen luetelmakohdan mukaisesti, voidaan tehdä sopimus omistajan ja kyseisen viljelijän välillä.
2. Jos tällaista sopimusta ei ole tehty tai sellaista ei sovelleta, viljelijän on toimitettava omistajalle tämän pyynnöstä selvitys asiaankuuluvista tiedoista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta yhteisön muussa lainsäädännössä tai jäsenvaltioiden lainsäädännöissä esitettyjen tietoa koskevien vaatimusten soveltamista. Seuraavat seikat katsotaan asiaankuuluviksi:
a) viljelijän nimi, kotipaikka ja tilan osoite,
b) tiedot siitä, onko viljelijä käyttänyt tilansa pello(i)lla omistajan yhteen tai useampaan lajikkeeseen kuuluvaa korjattua tuotetta istutusta varten,
...
4. Pyynnössään omistajan on täsmennettävä nimensä ja osoitteensa, lajike tai lajikkeet, joista hän on kiinnostunut saamaan tietoja sekä viittaus tai viittaukset asiaankuuluvaan kasvinjalostajanoikeuteen tai -oikeuksiin. Jos viljelijä sitä vaatii, kysely on tehtävä kirjallisesti ja omistusoikeus on osoitettava. Kysely on tehtävä suoraan kyseiselle viljelijälle, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 5 kohdan säännösten soveltamista.
5. Kyselyn, jota ei ole tehty suoraan kyseiselle viljelijälle, katsotaan täyttävän 4 kohdan kolmannen virkkeen säännökset, jos se lähetetään viljelijöille seuraavien viranomaisten tai henkilöiden välityksellä näiden ennakkoon antamalla suostumuksella:
- viljelijöiden järjestöt tai osuuskunnat, koskee kaikkia tällaisten järjestöjen tai osuuskuntien jäseninä olevia viljelijöitä, tai,
- valmistajat, koskee kaikkia viljelijöitä, joille valmistajat ovat toimittaneet palveluja asiaankuuluvan korjatun tuotteen varmistamiseksi istutusta varten kuluvana markkinointivuotena ja edeltävinä kolmena markkinointivuotena 3 kohdassa täsmennetystä markkinointivuodesta alkaen, tai
- omistajien lajikkeiden luvanvaraisten lisäysaineiston toimittajat, koskee kaikkia viljelijöitä, joille he ovat toimittaneet tällaista lisäysaineistoa kuluvan markkinointivuoden aikana ja edeltävinä kolmena markkinointivuotena 3 kohdassa täsmennetystä markkinointivuodesta alkaen."Kuten asetuksessa todetaan:
1. 8 artiklan mukaan lajikkeen omistaja (HUOM ei SKY, jos lajikkeen omistaja ei ole valtuuttanut) voi saada TOS:n käytöstä maksettavan korvauksen laskuttamiseen tarvittavat tiedot (lajike, sertifioitu/TOS) suoraan viljelijältä, viljelijöiden järjestöiltä ja osuuskunnilta, valmistajilta ja lisäysaineiston toimittajilta.
2.
8 artiklan mukaan lajikkeen omistaja ei voi saada TOS:n käytöstä maksettavan korvauksen perimiseen viljelijätietoja viranomaisilta (MMM, Tike, Mavi) kuten nyt TOS-järjestelmässä tapahtuu. 3.
8 artikla ei velvoita viljelijää antamaan TOS:n käytöstä maksettavan korvauksen perimiseen tarvittavia tietoja viranomaiselle (MMM, Tike, Mavi) kuten nyt TOS-järjestelmässä tapahtuu.Ja vaikka viranomaisilla olisi TOS:n korvauksen perimiseen tarvittavat tiedot niin asetuksen ((EY) N:o 1768/95) 11 artikla kieltää näiden tietojen (viljelinän nimi, yhteystiedot yms.) antamisen lajikkeen omistajalle saati sitten SKY:lle
Lainaus Komission asetuksesta (EY) N:o 1768/95:
"
11 artikla
Viranomaisten toimittamat tiedot
1. Omistajan viranomaiselle osoittama pyyntö, joka koskee tietoja erityisten lajien tai lajikkeiden aineiston nykyisestä viljelykäytöstä tai tällaisesta käytöstä saaduista tuloksista, on tehtävä kirjallisesti. Pyynnössä omistajan on täsmennettävä nimensä ja osoitteensa sekä lajike tai lajikkeet, joista hän on kiinnostunut saamaan tietoja sekä tarvittavan tiedon luonne. Hänen on myös osoitettava omistusoikeutensa.
...
3. Tietoja toimittaessaan viranomainen ei saa asettaa omistajia eriarvoiseen asemaan. Viranomainen voi toimittaa pyydetyt tiedot omistajalle jäljennöksinä, jotka on otettu omistajan lajikkeiden lisäksi muuta täydentävää tietoa sisältävistä asiakirjoista, sillä edellytyksellä, että varmistetaan, että 12 artiklan mukaisesti suojattavien henkilöiden henkilöllisyys ei ole tunnistettavissa."Edellä mainittu koskee ainakin Euroopan yhteisön kasvinjalostajanoikeutta (neuvoston asetuksen 2100/94). Ja uskoisin että em. koskee myös kansallista kasvinjalostajanoikeutta (Laki kasvinjalostajanoikeudesta 22.12.2009/1279). Kansallinen kasvinjalostusoikeus on usealta kohdaltaan ristiriidassa yhteisön kasvinjalostajanoikeuden kanssa.
Eu-suojattuja lajikkeita ovat mm (
http://www.mavi.fi/fi/oppaat-ja-lomakkeet/viljelija/Documents/Hakuoppaat/Täyttöohjeet2013.pdf):
kaura: Belinda, Flocke, Freja, Ivory, Rocky ja Salo
ohra: Annabell, Auriga, Barke, Beatrix, Braemar, Carafe, Cecilia, Cha Cha, Charmay, Chill, Cindy, Columbus, Fairytale, Grace, Ingmar, Maaren, Margret, Marthe, Mentor, NFC Tipple, Prestige, Propino, Publican, Quench, Salome, Scarlett, Streif, SW Makof, Tocada, Tolar, Wikingett ja Xanadu
vehnä: Amaretto, Ellvis, Epos, JB Asano, Kranich,
Kuban, Kws Scirocco, Olivin, Papageno, Picolo, Seance, Skagen, Tarso, Trappe, Triso ja Vinjett
Itse en ole viljellyt EU-suojattuja lajikkeita mutta joku niitä viljellyt voisi kertoa onko SKY perinyt/yrittänyt periä myös EU-suojatuilta lajikkeilta TOS-maksua.
Lisäksi vielä yksi TOS-maksun perimiseen liittyvä kummallisuus. TOS-järjestelmä on tullut voimaan vuonna 2000. SKY on hakenut ja saanut TOS-maksun perimiseen tarvittavat tiedot MMM:stä (tästä löytyy MMM tiedonluovutuspäätös Dnro 77/081/2000) vuosina 2000 ja 2001. Laista löytyy kuitenkin kohta, jonka mukaan viljelijän korvausvelvollisuus TOS:n käytöstä on alkanut vasta vuonna 2001 tai 2002 riippuen kylvöajankohdasta (kevät- ja syysviljat).
Lainaus Laki kasvinjalostajanoikeudesta 21.8.1992/789 (
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/kumotut/1992/19920789)
"
Maanviljelijä, joka tämän lain voimaan tullessa on 6 c §:ssä tarkoitetulla tavalla käyttänyt suojatun lajikkeen kylvösiementä, saa jatkaa lajikkeen hyväksikäyttämistä maksamatta sanotussa lainkohdassa tarkoitettua korvausta kuitenkin enintään lain voimaantuloa seuraavan kahden kasvukauden ajan."
Laki on tullut voimaan 15.3.1999. Seuraava ensimmäinen kasvukausi on ollut 1.7.1999-30.6.2000 ja toinen kasvukausi on ollut 1.7.2000-30.6.2001. Kun TOS:n käytön korvausvelvollisuus alkaa kylvöhetkestä niin viljelijä on ollut velvollinen maksamaan korvausta vuonna 2001 kylvetyisä syysviljoista ja vasta vuodesta 2002 alkaen myös kevätviljoista.
Itse en ole ollut tuohon aikaan viljelijänä mutta kannattaa tarkastaa kirjanpidosta onko noina vuosina (2000,2001) peritty TOS-maksua.
Em. korvausvelvollisuuden alkaminen on esitetty myös Komission asetuksessa (EY) N:o 1768/95, josta lainaus:
"
2. Perusasetuksen 116 artiklan mukaisesti myönnetyn yhteisön kasvinjalostajanoikeuden osalta yksittäistä viljelijää koskeva velvoite perusasetuksen 116 artiklan 4 kohdan toisen luetelmakohdan mukaisesti alkaa heti, kun hän tosiasiallisesti hyödyntää korjattua tuotetta pellolla lisäystarkoituksessa 30 päivän kesäkuuta 2001 jälkeen."
Yllä oleva juttu lainauksineen on kasattu pikavauhdilla kokoon joten se saattaa sisältää kirjoitusvirheitä.
Hyvää joulua Matille ja kaikille keskusteluun osallistuneille ja keskustelua seuranneille!