Lumi syvyys.Helsinki Kumpula 59cm. Rovaniemi Apukka 23cm.
Tosin pitkiltä kireiltä pakkasjaksoilta vältytty mutta tuulista on ollut, etenkin vuodenvaihteessa.
Jos jokin niin tämä kohta jusan tekstissä oli asiaa. Tuuli nimittäin on kosteuden tapaan etelässä kusannuksia aiheuttava tekijä ja lisää pakkasen vaikutusta. Mittari on painunut useasti -15 asteeseen ja jopa -20. Epäedullisista keleistä aiheutuu kustannuksia kuten kylmäkäynnistyksiä, letkuja hajoaa, putkistoja jäätyy ja vaurioituu, energiankulutus kasvaa jne..
Rakennuksillakin havaittu kuinka työteho alenee ja työn eteneminen hidastuu, siksipä rakennuksillakin ulkoilmatyöskentely lopetetaan kylmällä koska tunteja suhteessa työn etenemiseen tulee silloin paljon.
Mielenkiintoista että sinä alat laskea muutaman päivän tai viikon poikkeuksellisen pakkasjakson jälkeen sen kustannuksia. Itse asiassa sinä todistat Pohjoisen suuremman kustannustason. Keskimäärin täällä on kylmempää, usein tuulista pakkasella ja lumisempaa kuin siellä etelässä.
Omia havaintoja: Pakkanen nostaa lämmityskustannuksia asuinrakennuksissa, eläinsuojissa, rehun sulatuksessa ja työkoneiden lämmityksessä.
Pakkanen ja etenkin kuiva pakkasilma laskee työtehoa suoraan ja pidemmän työkoneiden lämmitysajan vuoksi. Seurauksena työvoimakustannusten kasvu.
Työkoneet kuluvat pakkasen vaikutuksesta nopeammin, huoltokulut kasvaa ja jälleenmyyntiarvo laskee.
Muutama lainaus eri lähteistä.
"Pakkasella on väsyttäviä vaikutuksia ihmiseen. Asiantuntijoiden mukaan pitkän pakkasjakson aikana unen laatu heikkenee ja ihminen väsyy herkemmin kuin lämpimässä säässä. Talvella pitäisikin yrittää nukkua hieman enemmän."
"Pitkittynyt pakkaskausi ottaa koville hengitystiesairauksista kärsiville. Myös tervettä ihmistä saattavat kiusata vuotava nenä, kirvelevät silmät ja kurkku. Joillekin haittojen pakkasraja on viisikin miinusastetta.
- Kylmä puree, kun pakkasta on paljon. Kova tuuli tekee pienestäkin pakkasesta purevan. Molemmat ovat haitallisia silloin kun ihmisen hengitystiet ovat syystä tai toisesta herkkiä."