Eikö tutkimustuloksissa mainittuja sallitun 0,9% ylittäviä gm-pitoisuuksia ollutkaan havaintoaineistossa?
Wejjo ei tainnut olla paikalla? Tutkijoiden (itse)kriittisissä keskusteluissa kävi oikein hyvin ilmi, että koeasetelma ei edustanut viljelytilannetta pellolla. Päätelmät todellisesta geenivirran voimakkuudesta rapsipellolta rypsipeltoon vaativat siksi aika tavalla asiantuntemusta ja kriittisiä (populaatiogeneettisiä) jatkotarkasteluja - valitan.
Viljelytilanteesta koe poikkeaa muun muassa seuraavasti. Kun siitepölyn saapumista "lähettävältä" pellolta mitataan pienillä vastaanottajaruuduilla, korostuu niissä epäsuhtaisesti ns. reunavaikutus. Peltoviljelyssä tällainen reunavaikutus, nimensä mukaisesti, rajoittuu sitä vastoin vastaanottavan pellon reuna-alueelle.
Ja kun vastaanottajaruudut on "upotettu" keskelle aivan muun kasvilajin viljelmää, puuttuu kokonaan kaukaa saapuvan (tässä: rapsin) siitepölyn "laimenemisvaikutus" oman pellon hedelmöityskykyisellä lähipölyllä (tässä rypsin). Mehiläispölytyksessä tällainen "kuluminen" tai "laimeneminen" on todellisuudessa nopeaa ja massiivista, kuten jo Annikki Ryynänen osoitti v.1973 mesimarjalla:
www.hare.vn.fi/upload/Julkaisut/9300/2762_trm2005_9.pdf , sivu 23).
Eli odotetaan nyt vain rauhassa noiden "asiaan vihkiytyneiden" tutkijoiden tarkasteluja ja päätelmiä omista primäärihavainnoistaan, se on parasta. Vain sillä tavoin voidaan löytää tieteellisesti kestävät arviot geenivirralle ja soveltuvimmille suojaetäisyyksille sekä muille geenivirran hallintamenettelyille kunkin maan viljelytilanteissa.
Eikä siis leikellä yksittäisiä havaintoja tai lauselmia irti asiayhteyksistään (mikä on se perinteinen "nouki rusinat pullasta" -resepti).
Miksi minusta tuntuu siltä, että aina kun julkistetaan hieman kriittistä tietoa GM-viljelystä, löytyy tutkijoita, joiden mielestä asia oli "väärin tutkittu" tai vähintäänkin väärin tulkittu.
Niin se vain on, että 1) pitävä koesuunnittelu ja 2) tieteellinen keskustelu alan tiedeyhteisössä ovat tarpeen, jotta "jyvät" voidaan erottaa "akanoista" ja toivotut tulokset todellisista kokeen päätelmistä. Se on tieteen menetelmä. Jokaisella tutkijalla on kokemuksia muun muassa siitä, kuinka puuttuvat tai väärät vertailuaineistot voivat romuttaa muutoin ihan lupaavan tuntuisen kokeen "päätelmät".
"Aatteen viemät", innokkaat "ulkopuoliset tulkitsijat" yrittävät lisäksi nykyään jatkuvasti viedä asiallisilta tutkijoilta heidän oikeutensa tehdä itse perustellut ja pitävät päätelmät omista tutkimustuloksistaan.
Kaikilla tutkijoilla alkaa jo olla moisesta "media-avusta" omakohtaisia kokemuksia - valitettavasti. Sillä tavoin karkaa turhan moni perätön huhu liikkeelle tiedostusvälineisiin (ihan jopa nettiin).
Ja muistettakoon vielä kumminkin: Geenivirta on luonnon ikivanhaa ydinasiaa, ei "gm-kriittistä" tai "gm-myönteistä", kuten jotkut muut kuin biotutkijat pyytelevät...