Pääasiaan takaisin: savi on kuivana yleensä aina kovaa, siis oikea savi. Tuohon "savolaisten" ja muitten ketkujen saveen en oikein osaa ottaa kantaa kun en ole sitä nähnyt. Voi olla että se on kuivanakin vetelää.
Loimaan saviin en ole tutustunut kuin jalkamiehenä päällisin puolin, mutta eri puolilla maata esiintyy aikamoista vaihtelua termien "savi" ja "hieta" käsittelyssä. Aikanaan näytteenottomatkalla opin, että pirkanmaalaisten "hieta" vastaa suunnilleen eteläsavolaisten "savea". Kummassakin on oman näppiasteikkoni mielestä kyse "hiesusta", mutta sehän on vain yksi näkemys. Omat varsinaiset hiesukokemukseni ovat pohjoiselta Uudeltamaalta.
Viljelymenetelmistä kommentoin vain yhden luomupioneerin, joroislaisen Martti Nyyssösen, kertomuksen reilun vuosikymmenen takaa, jossa hän totesi tilansa maalajin muuttuneen (Viljavuuspalvelun aistinvaraisen maalajiarvostelun mukaan) kymmenessä vuodessa "hiesusta" "multavaan hietaan". Ja noin itse asiasta, niin luomusertifiointi tai sen puuttuminen ei takaa vielä kovin paljon näitä luonnontieteellisiä ihmeitä, vaan se, miten näitä mitäkin toteutetaan.