Kyllä viljan poltossa on paljonkin moralisoitavaa, sen ymmärtäisi jos meillä ei olisi muita vaihtoehtoja energiantuotantoon. Vaihtoehtoja ruoan poltolle löytyy, vaikkapa turve. Etanolin tuotannosta puhuttaessa täällä huomautetaan sen energiataseesta ja ilmastovaikutuksesta mutta viljaa poltettaessa se autuaasti unohdetaan.
Eikös Veeti / Eemeli tässä ketjussa viitannut että laskelmat osoittavat sen kannattamattomaksi? Siis viljaetanoolin tuotannon. Minusta niissä laskelmissa tai niiden perusteissa muistan nähneeni myös nämä viljaetanolin tuotannon energiataseet ja ilmastovaikutukset. Ainakin muistaisin sellaiset nähneeni. Ei niitä mielestäni kukaan ole unohtanut? Paitsi ehkä Marttila?
Ja kai tuohon polttoon (jota sitäkin Marttila kai kehotti että tehkää, energiataseesta huolimatta?) ihan samat taselaskelmat pätee. Mutta kun talouslaskelmat osoittavat että kauralla lämmittää hallin 1/3 siitä kustannuksesta mitä öljyllä niin kai sitä täytyy alentua tekemään sama juttu kuin maidontuottajatkin. Eli halvin mahdollinen tuonti (salmonella)soija eikä kotimainen kalliimpi salmonellavapaa rypsi. Näin sitä viljantuottajakin joutuu alentumaan taloudellisesti järkevimmän vaihtoehdon tekemään kun tuet sen verran alemmat kuin maidontuottajalla?