Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe säilörehun heikko sokeri  (Luettu 15280 kertaa)

juumassi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2927
  • Kuolema kuittaa univelat.
säilörehun heikko sokeri
mikä aiheuttaa alhaisen sokeri tason?

artturi tuloksissa tän vuoden kevätrehun sokeri arvo vain 18.
muuten kaikki arvot kohdillaan. arvosana 9

muutama heinälohko päässyt ylivanhaksi. onko sillä vaikutusta asiaan?

lapinmies

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 18
Vs: säilörehun heikko sokeri
mikä aiheuttaa alhaisen sokeri tason?

artturi tuloksissa tän vuoden kevätrehun sokeri arvo vain 18.
muuten kaikki arvot kohdillaan. arvosana 9

muutama heinälohko päässyt ylivanhaksi. onko sillä vaikutusta asiaan?

Onko säilöntäaineena käytetty mitä? Jos biologista, niin kuuluu ollakin matala. Aina pitää muistaa se, että ruokinnassa on paljon helpompaa jos on liian alhainen sokeri, kuin että liian korkea sokeri.

Siinä tavarassa on varmasti valkuaista ihan mukavasti, kuten myös kuituakin? Toinen vaihtoehto on se, että kasvu on ollut hyvää, jolloin kasvi on käyttänyt sokerivarantojaan kasvamiseen. Eli typpi, vesi yms. ole ollut rajoittavana tekijänä.

Peurajussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3270
Vs: säilörehun heikko sokeri
mikä aiheuttaa alhaisen sokeri tason?

artturi tuloksissa tän vuoden kevätrehun sokeri arvo vain 18.
muuten kaikki arvot kohdillaan. arvosana 9

muutama heinälohko päässyt ylivanhaksi. onko sillä vaikutusta asiaan?

Onko säilöntäaineena käytetty mitä? Jos biologista, niin kuuluu ollakin matala. Aina pitää muistaa se, että ruokinnassa on paljon helpompaa jos on liian alhainen sokeri, kuin että liian korkea sokeri.

Siinä tavarassa on varmasti valkuaista ihan mukavasti, kuten myös kuituakin? Toinen vaihtoehto on se, että kasvu on ollut hyvää, jolloin kasvi on käyttänyt sokerivarantojaan kasvamiseen. Eli typpi, vesi yms. ole ollut rajoittavana tekijänä.


Näinpä. Viime kesänä heikosti kasvanut syyssato sisälsi hurjasti sokeria (ennen käymistä), vaikka luulisi ettei sitä ole kertynyt paljoakaan kun valoa ja lämpöä oli niin vähän. Mutta kyse onkin siitä, että sitä on hitaasti kertynyt, eikä sitä sokeria ole käytetty aineenvaihduntaan.

Periaatteessa tuollainen runsaasti sokeria sisältävä tavara säilöttäessä AIV -hapolla, voi aiheuttaa melkoisia ongelmia ruokinnassa.
Someone´s  gotta be prick and tell true things aloud

Jos nainen on kaunis alasti, on hän sitä myös vaatteet päällä

milkboi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4541
  • Kiima ja kateus.Ne maailmaa pyörittää.
Vs: säilörehun heikko sokeri
mikä aiheuttaa alhaisen sokeri tason?

artturi tuloksissa tän vuoden kevätrehun sokeri arvo vain 18.
muuten kaikki arvot kohdillaan. arvosana 9

muutama heinälohko päässyt ylivanhaksi. onko sillä vaikutusta asiaan?
millasella kelilla ja mihin vuorokaudenaikaan oot niittänyt?
On se hienoo...lehmät lypsää yötä päivää,pyhät arjet,,,ja kustannukset laukkaaa!Pessimisti ei pety.

MrMäkirinne

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 216
Vs: säilörehun heikko sokeri
mikä aiheuttaa alhaisen sokeri tason?

artturi tuloksissa tän vuoden kevätrehun sokeri arvo vain 18.
muuten kaikki arvot kohdillaan. arvosana 9

muutama heinälohko päässyt ylivanhaksi. onko sillä vaikutusta asiaan?

Onko säilöntäaineena käytetty mitä? Jos biologista, niin kuuluu ollakin matala. Aina pitää muistaa se, että ruokinnassa on paljon helpompaa jos on liian alhainen sokeri, kuin että liian korkea sokeri.

Siinä tavarassa on varmasti valkuaista ihan mukavasti, kuten myös kuituakin? Toinen vaihtoehto on se, että kasvu on ollut hyvää, jolloin kasvi on käyttänyt sokerivarantojaan kasvamiseen. Eli typpi, vesi yms. ole ollut rajoittavana tekijänä.


Näinpä. Viime kesänä heikosti kasvanut syyssato sisälsi hurjasti sokeria (ennen käymistä), vaikka luulisi ettei sitä ole kertynyt paljoakaan kun valoa ja lämpöä oli niin vähän. Mutta kyse onkin siitä, että sitä on hitaasti kertynyt, eikä sitä sokeria ole käytetty aineenvaihduntaan.

Periaatteessa tuollainen runsaasti sokeria sisältävä tavara säilöttäessä AIV -hapolla, voi aiheuttaa melkoisia ongelmia ruokinnassa.

Millaisia ongelmia on luvassa, jos/kun sokeri on korkealla ja aiv2+ on säilötty?

lapinmies

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 18
Vs: säilörehun heikko sokeri

Millaisia ongelmia on luvassa, jos/kun sokeri on korkealla ja aiv2+ on säilötty?

Löysämahaisuutta, hapanpötsiä, juoksutusmahankiertymää noin päällimmäisenä mainitakseni. Mutta mikäli sattuu kuitenkin olemaan kuitua säilörehussa tarpeeksi, niin ollaan jo puoleksi voiton puolella. Tärkeää on pitää raakavalkuaistaso tarpeeksi korkealla, jottei niin isoja ongelmia esiinny. Tuntuu hullulta että valkuaista pitäisi lisätä, vaikka rapa lentää. Mutta se on hyvä keino, jos on niukkuutta sillä hetkellä valkuaisesta.

Johtuu siitä että valkuainen on typpiperäistä, joka on taas emäksistä. Tämä tasaa pötsin ph:ta ja helpottaa näin ollen tilannetta. Tietenkin jos on jo etukäteen raakavalkuaistaso korkealla tasolla, niin ei siitä "ylilisäyksestä" enää mitään apua ole. Tilanne vain pahenee.

Mutta tärkeintä on huomioida tunnutettavat eläimet, että rajoitetaan sen korkean sokerin saantia niiltä. Se on kaikista arin paikka, jos niillä on kehittynyt hapanpötsi jo poikimahetkellä. Eli tunnutuskaudelle muuta karkearehua kuin sitä korkeasokerista.

lapinmies

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 18
Vs: säilörehun heikko sokeri
...jäi mainitsematta, ettei sillä ole merkitystä millä on säilötty, vaan tuo pätee siihen, kun sokeri on korkealla.

Peurajussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3270
Vs: säilörehun heikko sokeri

Niin, minun kommenttini koskikin juuri tilannetta ennen säilömistä, eli jos raaka-aineessa on paljon sokeria. AIV- säilöntä ei juuri kuluta sokeria, toisin kuin käymisen aikana biologisilla säilöttäessä.
Someone´s  gotta be prick and tell true things aloud

Jos nainen on kaunis alasti, on hän sitä myös vaatteet päällä

Arska

  • Vieras
Vs: säilörehun heikko sokeri

Niin, minun kommenttini koskikin juuri tilannetta ennen säilömistä, eli jos raaka-aineessa on paljon sokeria. AIV- säilöntä ei juuri kuluta sokeria, toisin kuin käymisen aikana biologisilla säilöttäessä.

Olipa miten tahansa niin biologisella on tehty jo vuosikaudet. Sokeri liikkuu tasolla 25-50 g aina ja ennen hapollakin se oli useammin "liian vähän" kuin "riittävästi", siis silloin kun määrää ei vielä ilmoitettu. Ysin ja kasin rehua koko ajan tullut ja kun valkuaisen saa pysymään tossa 15 kieppeissä niin vot että on helppoa syöttää.
Jokakeväisen happopulinan eräässä meijerin lehdessä voi sivuuttaa kätevästi selaamalla.

juumassi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2927
  • Kuolema kuittaa univelat.
Vs: säilörehun heikko sokeri
mikä aiheuttaa alhaisen sokeri tason?

artturi tuloksissa tän vuoden kevätrehun sokeri arvo vain 18.
muuten kaikki arvot kohdillaan. arvosana 9

muutama heinälohko päässyt ylivanhaksi. onko sillä vaikutusta asiaan?
millasella kelilla ja mihin vuorokaudenaikaan oot niittänyt?

ei niitetä ollenkaan vaan ajetaan suoraan pystystä. käytössä aiv 2plus happo.

ravenlord

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1648
Vs: säilörehun heikko sokeri
mikä aiheuttaa alhaisen sokeri tason?

artturi tuloksissa tän vuoden kevätrehun sokeri arvo vain 18.
muuten kaikki arvot kohdillaan. arvosana 9

muutama heinälohko päässyt ylivanhaksi. onko sillä vaikutusta asiaan?

Sokerihan on säilönnällinen juddu, tunnusluku. Niin minoon käsittänyt asian. Tietysti sitä voi ottaa toisenkin näytteen, kun siiloa on syötelty hetken aikaa..  Paalitouhussa sen selkeiten huomaa, että vaikka korjuu olisikin tapahtunut hyvin samoihin aikoihin, niin lohkokohtaisia eroja löytyy. Maalaji, maan ravinnetilanne, kasvuston koostumus, eli onko puhdas timotei vai sekameteli kasvusto...  Juolaheinällä saa kokemuksieni mukaan sokerin alas.

Meillä harrastetaan pääasiassa nuota timotei/nurminata/ruoonata sekoituksia, satomäärät kovia, valkuainen alhaalla, D-arvo 68-70 tasolla, ja typpeä menee normaali 80 kiloo/sato. Jos enemmän pistää nii sakia heinä tahtoo mädäntyä, jos on sateista... 
Asiaan kuin asiaan, asiaton vastaus :)

JoHaRa

  • Vieras
Vs: säilörehun heikko sokeri
Sokeria... Tämä sokeri se onkin jännä juttu. Itse olen huomannut että ruokinta menee pieleen jos sokeri ylitäää tason 150g/kgka. Tosin lehmät kestävät enemmänkin jos ne vaan ehditään totuttamaan uuteen säilörehuun ja erilaiseen sokeritasoon. Jos vaihtaa kerralla sokerittoman kevätsadot sorkeriseen syyssatoon (tai toisin päin) niin eläimet kärsivät. (Tätä voi kokeilla vaikka sokeritautisella anopilla). Näinpä se märehtijä toimii.

Kaadetussa heinässä sokeria voi olla 50-300g/kgka. Jokainen pellolla makuutettu päivä vie tuosta ehkä 50 grammaa ja biologinen säilöntäaine kuluttaa ehkä 50-100g. Happo tappaa ruohon laakista joka selittää AIV-hapoilla säilöttyjen rehujen korkeamman sokerin. Tämä on ihan biologiaa ja osin kemiaa.

Vaan oikeasti: Jos säiliksen sokeri menee yli 150g:n niin ruokinnansuunnittelussa sen vaikutus on jo otettava huomioon. Tai olisi otettava, Suomi on vapaa maa..

hl

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1304
  • kyllä lähtee..
Vs: säilörehun heikko sokeri

Millaisia ongelmia on luvassa, jos/kun sokeri on korkealla ja aiv2+ on säilötty?

Löysämahaisuutta, hapanpötsiä, juoksutusmahankiertymää noin päällimmäisenä mainitakseni. Mutta mikäli sattuu kuitenkin olemaan kuitua säilörehussa tarpeeksi, niin ollaan jo puoleksi voiton puolella. Tärkeää on pitää raakavalkuaistaso tarpeeksi korkealla, jottei niin isoja ongelmia esiinny. Tuntuu hullulta että valkuaista pitäisi lisätä, vaikka rapa lentää. Mutta se on hyvä keino, jos on niukkuutta sillä hetkellä valkuaisesta.

Johtuu siitä että valkuainen on typpiperäistä, joka on taas emäksistä. Tämä tasaa pötsin ph:ta ja helpottaa näin ollen tilannetta. Tietenkin jos on jo etukäteen raakavalkuaistaso korkealla tasolla, niin ei siitä "ylilisäyksestä" enää mitään apua ole. Tilanne vain pahenee.

Mutta tärkeintä on huomioida tunnutettavat eläimet, että rajoitetaan sen korkean sokerin saantia niiltä. Se on kaikista arin paikka, jos niillä on kehittynyt hapanpötsi jo poikimahetkellä. Eli tunnutuskaudelle muuta karkearehua kuin sitä korkeasokerista.
jep jep.. ihan vain edellinen raapaisi pintaa niistä ongelmista, nuo oli vielä niitä suht "harmittomia" ongelmia :(
ja pohjoiset päälle..

Peurajussi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3270
Vs: säilörehun heikko sokeri

Nostanpa uteliaisuuttani.

Männäviikolla kävi maitokonsultti ja juteltiin säilörehun laadusta. Oli vahvasti sitä mieltä että säiliksen sokeri on vahva säilönnän laadun mittari ja ongelmia alkaa syntyä vasta, kun sokerit luokkaa 200 ja viljalisä ruokinnassa.  ::)

No, tämä samainen oli sitä mieltä että happosäilönnällä tehdään ne parhaat rehut.

Mihin hemmettiin ne lehmät tuollaisia tikkukaramelleja tarvii?  ???
Someone´s  gotta be prick and tell true things aloud

Jos nainen on kaunis alasti, on hän sitä myös vaatteet päällä

ravenlord

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1648
Vs: säilörehun heikko sokeri

Nostanpa uteliaisuuttani.

Männäviikolla kävi maitokonsultti ja juteltiin säilörehun laadusta. Oli vahvasti sitä mieltä että säiliksen sokeri on vahva säilönnän laadun mittari ja ongelmia alkaa syntyä vasta, kun sokerit luokkaa 200 ja viljalisä ruokinnassa.  ::)

No, tämä samainen oli sitä mieltä että happosäilönnällä tehdään ne parhaat rehut.

Mihin hemmettiin ne lehmät tuollaisia tikkukaramelleja tarvii?  ???

Happosäilötyn ja ilman happoja tehdyn merkittävin ero on siinä että maito ja muurahaishappo määrä rehussa on sattuneesta syystä alhaalla. Tuo happoautuus on neuvojille saatu syvälle tukanjuureen istutettua.

Isse täsä oon odotellu että koska tulee meijeriltä kiukkunen soitto kun kuriittani laitoon näytteen saatekorttiin todenmukaiset tietot, eli ilman happoja ja kuivaa karjanlantaa ajettu kasvustoon.
Asiaan kuin asiaan, asiaton vastaus :)