jos laittaa laskuriin lihan hinnaksi 1.55 ja sikapaikan hinnaksi 550 ja tuet 0 ja peltoa 0 ,tekisittekö sikalaa???
Jos katsotaan ensin vaikka maatalouskalenterista niin siellä on saatu lihan tuotantokustannukseksi noin 1,90 euroa per kilo. Tuosta kun otetaan sitten että määrä yms lisät 1.55 + 0.20 = 1.75 ja siihen tämänhetkiset tuet 0.20 niin ollaan tulopuolella 1.95 per kilo eli kannattaisi. Tämänhetkisillä tuilla ja riittävillä määrälisillä. En tiedä mitä teurastamon asiantuntijoiden laskelmat sanovat mutta saattavat olla optimistisempia.
Sitten toinen lähestymislähtökohta. Otetaan edelleen maatalouskalenterista muuttuvat eli ilman työkustannusta noin 1.30 per lihakilo. Tästä jäisi työpalkaksi ja pääomalle jne jos hinta olisi tuo 1.55 ilman määrälisiä niin se noin 0.25 per lihakilo.
Jos sikalan saisi tuolla 550 per sikapaikka ja 1.500 joka on vähän noin niinkuin minimi niin se olisi sitten noin 825.000 euroa ja vähän pelivaraa ja Harvestore-siilot ja lietelantalat ja muut tarpeettomat hilppeet niin se on sitten vähintään 1.000.000 euroa? Tuosta kun korot joku 3.5% mukaan niin vuotuiset korot noin 35.000 euroa mutta kun vähän täytyy laskea pelivaraa koron nousullekin niin sanotaan 50.000 korot ja sitten lyhennys 20 vuotta ja toinen 50.000 niin se on 100.000 vuodessa joka on 65 euroa per sikapaikka. Ja lihakiloa kohti jos 3,3 kertoimella ja 85 kilon teuraspainolla se tekee siis 0.23 per lihakilo.
Jos hinta olisi tuo 1.55 niin se tarkoittaisi että työpalkaksi ei juurikaan jäisi mitään, noin 8.400 euroa vuodessa. Tämä oli ehkä vähän pessimistinen laskelma mutta ei tuosta paljon palkkaa jäisi ilman teurastamon määrä yms pärstäkerroinlisiä? Jos niitä saisi sen 0.20 niin sitten palkkaa jo jäisikin 60.000 euroa? Missään tapauksessa en perustaisi yksikköä joka ei saa riittävästi noita määrälisiä. Siihenhän tässä ohjataan kaikin tavoin, vain suuria ja vielä suurempia yksiköitä. Valitettavasti riskin määrä kasvaa isossa yksikössä aika suureksi. Mutta ilman tukia? Ainakin viljan / rehun hinnan nousuun liittyvän riskin huomioiminen ja sianlihan hinnan mahdolliseen laskuun liittyvän riskin huomioiminen kun otetaan mukaan niin ilman tukia riski kasvaa merkittävästi.
Mutta on tässä tätä laskeskeltu että joskos. Jos ei olisi vanhoja pohjia niin minä en tekisi ja voi olla että en lähde tekemään näillä vanhoilla pohjillakaan. Lihan hinta kun on juuri nyt aika korkealla mutta esimerkiksi 2004-2007 keskimääräinen hinta luokkaa 1.30 ja siihen sitten määrälisät niin se on 1.50? Jos hinta määrälisineen luokkaa 1.55 niin täytyy tuotannossa kaiken mennä aika lailla nappiin että saa itselleen palkkaa jos tyhjästä lähtee?