Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe lihan hinta  (Luettu 8856 kertaa)

Turkka

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 526
lihan hinta
paljoko sikapuolella teurastamon lisät noin suurinpiirtein tekee hintaan-ja mitkä asiat vaikuttaa eniten??? laatu?kasvu?sikalan koko?parttia?

Pigman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2912
Vs: lihan hinta
Lso:lla jos tehnyt tehostamissopimuksen n.20c riippuen tietysti tuotantomäärästä.

kurtee

  • Vieras
Vs: lihan hinta
 ;DEli varsin merkittävä lisä tuo 20 snt. Suuruusluokka lienee sama myös isolla A:lla. Välitavoitteena taitaa olla rekkakuorma / kerta / tila ja lopullinen tavoite kaksi tilaa / yksi maailma. Lopulliseen tavoitteeseen on vielä matkaa, mutta vauhti on kova.

Anselmi

  • Vieras
Vs: lihan hinta
;DEli varsin merkittävä lisä tuo 20 snt. Suuruusluokka lienee sama myös isolla A:lla. Välitavoitteena taitaa olla rekkakuorma / kerta / tila ja lopullinen tavoite kaksi tilaa / yksi maailma. Lopulliseen tavoitteeseen on vielä matkaa, mutta vauhti on kova.

Ja pientuottajille tulee vajaakuormavähennys , 20 €/sika... >:( >:( >:(

Turkka

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 526
Vs: lihan hinta
mitäs se tuki tulee olemaan jatkos lihasikaa kohti-vihatulla ceellä ??  jos ei oo tuotantohistoriaa....

Pigman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2912
Vs: lihan hinta
mitäs se tuki tulee olemaan jatkos lihasikaa kohti-vihatulla ceellä ??  jos ei oo tuotantohistoriaa....
Jos ei tuotantohistoriaa tuki on 0€.

Turkka

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 526
Vs: lihan hinta
jos laittaa laskuriin lihan hinnaksi 1.55 ja sikapaikan hinnaksi 550 ja tuet 0 ja peltoa 0 ,tekisittekö sikalaa???

MaaJussi77

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 349
Vs: lihan hinta
jos laittaa laskuriin lihan hinnaksi 1.55 ja sikapaikan hinnaksi 550 ja tuet 0 ja peltoa 0 ,tekisittekö sikalaa???

Jos katsotaan ensin vaikka maatalouskalenterista niin siellä on saatu lihan tuotantokustannukseksi noin 1,90 euroa per kilo. Tuosta kun otetaan sitten että määrä yms lisät 1.55 + 0.20 = 1.75 ja siihen tämänhetkiset tuet 0.20 niin ollaan tulopuolella 1.95 per kilo eli kannattaisi. Tämänhetkisillä tuilla ja riittävillä määrälisillä. En tiedä mitä teurastamon asiantuntijoiden laskelmat sanovat mutta saattavat olla optimistisempia.

Sitten toinen lähestymislähtökohta. Otetaan edelleen maatalouskalenterista muuttuvat eli ilman työkustannusta noin 1.30 per lihakilo. Tästä jäisi työpalkaksi ja pääomalle jne jos hinta olisi tuo 1.55 ilman määrälisiä niin se noin 0.25 per lihakilo.

Jos sikalan saisi tuolla 550 per sikapaikka ja 1.500 joka on vähän noin niinkuin minimi niin se olisi sitten noin 825.000 euroa ja vähän pelivaraa ja Harvestore-siilot ja lietelantalat ja muut tarpeettomat hilppeet niin se on sitten vähintään 1.000.000 euroa? Tuosta kun korot joku 3.5% mukaan niin vuotuiset korot noin 35.000 euroa mutta kun vähän täytyy laskea pelivaraa koron nousullekin niin sanotaan 50.000 korot ja sitten lyhennys 20 vuotta ja toinen 50.000 niin se on 100.000 vuodessa joka on 65 euroa per sikapaikka. Ja lihakiloa kohti jos 3,3 kertoimella ja 85 kilon teuraspainolla se tekee siis 0.23 per lihakilo.

Jos hinta olisi tuo 1.55 niin se tarkoittaisi että työpalkaksi ei juurikaan jäisi mitään, noin 8.400 euroa vuodessa. Tämä oli ehkä vähän pessimistinen laskelma mutta ei tuosta paljon palkkaa jäisi ilman teurastamon määrä yms pärstäkerroinlisiä? Jos niitä saisi sen 0.20 niin sitten palkkaa jo jäisikin 60.000 euroa? Missään tapauksessa en perustaisi yksikköä joka ei saa riittävästi noita määrälisiä. Siihenhän tässä ohjataan kaikin tavoin, vain suuria ja vielä suurempia yksiköitä. Valitettavasti riskin määrä kasvaa isossa yksikössä aika suureksi. Mutta ilman tukia? Ainakin viljan / rehun hinnan nousuun liittyvän riskin huomioiminen ja sianlihan hinnan mahdolliseen laskuun liittyvän riskin huomioiminen kun otetaan mukaan niin ilman tukia riski kasvaa merkittävästi.

Mutta on tässä tätä laskeskeltu että joskos. Jos ei olisi vanhoja pohjia niin minä en tekisi ja voi olla että en lähde tekemään näillä vanhoilla pohjillakaan. Lihan hinta kun on juuri nyt aika korkealla mutta esimerkiksi 2004-2007 keskimääräinen hinta luokkaa 1.30 ja siihen sitten määrälisät niin se on 1.50? Jos hinta määrälisineen luokkaa 1.55 niin täytyy tuotannossa kaiken mennä aika lailla nappiin että saa itselleen palkkaa jos tyhjästä lähtee?

Pigman

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2912
Vs: lihan hinta
Ja milläköhän firmalla sianlihan perushinta on 1,55, kyllähän se tahtoo olla lisien kanssa se.

Turkka

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 526
Vs: lihan hinta
0,10 per kilo muuttaa asiaa 1500 paikkases aika lailla ja tuki vielä päälle... eikös se 550eur sisällä kaiken tarvittavan?? investointiavustukset vois auttaa 10-15% asiaa??

MaaJussi77

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 349
Vs: lihan hinta
Ja milläköhän firmalla sianlihan perushinta on 1,55, kyllähän se tahtoo olla lisien kanssa se.

Mää aina unohdan että kun osuusteurastamoporukan kanssa juttelee niin ei auta tilityshinnoistaan pitää meteliä... Vitsi vitsinä mutta totta toinen puoli. Toi 1.55 tuli siitä kun kysymyksessä lähdettiin siitä 1.55 ja otin sen sitten perushintatasoksi. Laskelma sinällään pätee mutta tietysti kannattavuus lihan hinnan mukana "hiukan" muuttuu.

MaaJussi77

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 349
Vs: lihan hinta
0,10 per kilo muuttaa asiaa 1500 paikkases aika lailla ja tuki vielä päälle... eikös se 550eur sisällä kaiken tarvittavan?? investointiavustukset vois auttaa 10-15% asiaa??

Pakkaa noi kustannusarviot valitettavasti lähes aina näissä projekteissa ylittymään ennemmin kuin alittumaan? Se on vanha totuus että kun kerroin on suuri niin siinä pienikin hinnan muutos tuntuu rajusti. Eli tuo 0.10 muutos suuntaan tai toiseen tuntuu rajusti.

Anselmi

  • Vieras
Vs: lihan hinta
LSO:lla perushinnat tällä hetkellä:

Priimus-luokka  1,22
Plus-luokka      1,21
Perusluokka     1,19



Ja nämä  todella on ihan faktaa, ei mitään vääristelyä, näiden päälle siis lisät, ja kuinka paljon ne on, siis miten määrä vaikuttaa, se taas on aika pimennossa olevaa tietoa, kenttäedustajat vain tietää ne.

Mutta kun puhutaan hinnoista, niin pitäisi unohtaa koko perushinta-käsite, itsekin sain 5 senttiä lisiä perushinnan päälle, vaikka olin pientuottaja.

Jokainen voi laskea sen todellisen kilohinnan omalta kohdalta, kun  saadut tilityshinnat jakaa myydyillä kiloilla, silloinhan se todellinen kilohinta selviää, ja siihen vaikuttaa tietysti jonkin verran myös lihaprosentti.

MaaJussi77

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 349
Vs: lihan hinta
LSO:lla perushinnat tällä hetkellä:
Priimus-luokka  1,22
Plus-luokka      1,21
Perusluokka     1,19

Mutta kun puhutaan hinnoista, niin pitäisi unohtaa koko perushinta-käsite, itsekin sain 5 senttiä lisiä perushinnan päälle, vaikka olin pientuottaja.

Juu, näköjään tosiaan ei kannata omista tilityshinnoistaan paljon huudella...  ;)  ;D  :D  ;)  :D  ;D

MaaJussi77

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 349
Vs: lihan hinta
Ja nämä  todella on ihan faktaa, ei mitään vääristelyä, näiden päälle siis lisät, ja kuinka paljon ne on, siis miten määrä vaikuttaa, se taas on aika pimennossa olevaa tietoa, kenttäedustajat vain tietää ne.

Mutta kun puhutaan hinnoista, niin pitäisi unohtaa koko perushinta-käsite, itsekin sain 5 senttiä lisiä perushinnan päälle, vaikka olin pientuottaja.

Niin, se on nämä lisät. Mielestäni niiden kuitenkin pitäisi olla ihan julkista yleisesti saatavilla olevasta hinnastosta näkyvää tietoa? Eivätkö muka ole? Niillä lisillä on mielestäni tarkoitus hämärtää hinnoittelua ja mahdollistaa pistehinnat "laillisesti" eli julkiseen hinnastoon perustuen sekä sitouttaa erilaisilla lisillä tuottaja tiukemmin teurastamoon. Ainakin osa lisistä on muistaakseni sellaisia että jos esimerkiksi vaihdat teurastamoa kesken sopimuskauden niin kaikki sopimuksen perusteella maksetut lisät peritään takaisin, perushinnan saat pitää? Orjasopimus? Tietysti jos on riittävän iso yksikkö niin tappio on suuri jos niitä lisiä ei ota mutta jos hinnoittelua vähän ajatellaan niin kyllä sillä on lähinnä tavoitteena "sitouttaa" tuottaja teurastamoon ja tuottamaan.