Käyttäytyykö erilaiset jyvät, johtuen niiden ominaisuuksista, fyysisesti erilaisesti? Lajittumista tapahtuu silloin heti kun viljaa siirretään paikasta toiseen. Silloin kuormassa oleva haitallinen ominaisuus saattaa keskittyä johonkin kuorman alueelle. Sokerijuurikkaalla tämä lajittuminen oli selvää ja on varmasti myös vieläkin.
Tuostakin näkee, kuinka roskaa tulee ämpäriin. Se roska pitäisi olla tasaisesti ämpärissä. Ja nyt se ei ole.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/09fd0e78-bef9-45c9-a820-89404861837eHankalaksi asian tekee se, että kuorman rahtaaminen kauas on kallista ja jos se on turha reissu, niin se on vielä kalliimpaa. Pitäisi olla värilajittelijat, joilla saataisiin minimoitua mahdolliset homeet sun muut, mutta sekään ei estä mahdollista lajittumista viljan siirrossa ja ominaisuuksien konsentroitumista tiettyyn paikkaan kuormassa ja tuossa ämpärissä. Ja näytteenottolaitteet aina desinfioidaan tietenkin joka kuorman jälkeen. Ihan varmasti juu. Jotain keskimääräistä järkeä pitäisi olla koko systeemissä, eikä kaikenlaista nipottamista huonoista doneista.