Nyt kun puhe meni fosforiin pitää muistaa, että kasvi ottaa fosforintarpeestaan vain 5-20% lannoitteesta ja loput maasta. Fosforilannoitusta tehdään lähinnä maan kasvukunnon ylläpitämiseksi eikä sitä tarvitse tehdä vuosittain.
Vaikka teillä tulee karjanlannasta fosfaattia, varmasti tiedät, kuinka isolla kädellä supervosvaattia karjattomat sokerijuurikastilat laittoivat peltoon vielä 1960-1970- luvuilla.
Vaikka fosforiluvut olisivat arveluttavan korkeat, se ei auta viljan orasta kylminä ja koleina keväinä, fosfori ei tule oraan ulottuville, ennen kuin lämpö alkaa vaikuttaa.
Epäilen, että viime vuosina näillä palstoilla sänkimaan pitkittynyt kylmyys on ollut merkittävä tekijä, nimittäin silloin kun tuota tienviertä viljeltiin juurikkaalla, tasaukset tehtiin jopa huhtikuun alussa ja kylvöt huhtikuun kolmannella viikolla. Kylvöaika on valunut myöhemmäksi kuin varkain.
16 vuotta, neljä epäonnistunutta kevätviljaa, yksi välttävä kevätrypsi ja 11 kohtuuhyvää ruista tai syysvehnää. Muutama oikeinkin hyvä syysvilja.
Viljavuudet tasaisen vihreää, tai vinoneliötä, joten kokonaan ei voi viljavuuttakaan syyttää.
Katsotaan nyt, mitä syyskyntö vaikutti, vai vaikuttiko ollenkaan.
-SS-