mutta aikuisten oikeesti; mistä tavon tallaaja pystyy keksimään mikä on oikeaa tietoa ja mikä veikkiä? onko tuosta joku oikea tapa? kun on monessa metiassa samat jutut...
Hyvä kysymys. Mistä sitä oikeaa tietoa saa? 1700 ja 1800 luvulla oli paljon tutkittua tietoa alkuaineista tai aineista joista sittemmin tuli alkuaineita. Vasta 1900 luvun alussa ymmärrettiin nykyinen atomimalli ja teorioita atomin ytimen pienemmistä osista. Sittemmin tätä tietoa on sovellettu ja etsitty hiukkasia, mutta mitään mullistavaa ei ole tapahtunut vuosikymmeniin. Ts. "tutkittua" faktaa oli paljon ja silti faktat muuttuivat ajan kuluessa.
Nyt kun faktaa tai "faktaa" on saatavilla säkkikaupalla, sitä on helppo poimia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Siksi olisi tärkeää, että siihen osattaisiin suhtautua kriittisesti.
Tällaisia nettisivustoja saisi olla myös ihan suomen kielellä, vaikka kuuglekääntäjällä pääseekin nykyään pitkälle.
https://www.quantamagazine.org/Mutta kun ihminen on ihminen, niin aina pitää muistaa olla kriittinen ja tutkia mainittujen lähteiden todenperäisyydet. Ja hups. Lopulta ollaan suossa ja kaikki ovat hukkuneet lähteiden sekaisuuteen.
Nytkin yle uutisoi trollitehtaasta, jonka todenperäisyys liittyy tietovuotoon. Kuinka usein yle viittaa "faktoissaan" tietovuotoon? ylenhän pitäisi uutisoida ainoastaan faktoihin perustuvaa tietoa. Ja vaikka todennäköistä olisikin, että ryssä tekee kaikkea mahdollista häirintää, pitäisi jukaisukynnys olla yhtä matala myös muissakin asioissa. Jos asia koskee manneja tai vaikka maahanmuuttajia, juttujen kulmat ovat yleensä tarkoitushakuisia.
Puoluelehdissä asiat ovat puolueenmukaisesti väritettyjä, mutta niin se valitettavasti on myös ylelläkin. Vasemmistohörhö halusi persuille kuolemaa. Iltalehti uutisoi, mutta esim. yle ei.