Jos ymmärtäisit isoa kuvaa, niin silloin ehkä ymmärtäisit että lajeja on kuollut sukupuuttoon jo kauan ennen ihmisiä. Lajeja on kuollut sukupuuttoon ihmisten aikana. Ja todennäköisesti lajeja kuolee sukupuuttoon ihmisten jälkeenkin. Sillä ei ole mitään merkitystä. Joku körmyhörsykkä bakteeri kuolee sukupuuttoon, niin ketään ei kiinnosta. Yhtä tärkeä sekin on, kuin joku simpukka.
Luonto ja sen ekosysteemit ja vaikutukset ja seuraukset voivat olla mielenkiintoisia.
Koskaan et voi tietää, milloin tuhoat jotakin sellaista, joka potkaisee sinua munille.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000010692291.html"Pikkulasten kuolleisuus on kasvanut Yhdysvalloissa alueilla, joilla sienitauti tappoi massoittain lepakoita.
Yhteyden asioiden välillä näyttää selittävän se, että lepakoiden kadottua tuhohyönteiset lisääntyivät, ja pelloille alettiin levittää enemmän hyönteismyrkkyjä.
Asia ilmenee tutkimuksesta, joka ilmestyi Science-tiedelehdessä viime viikolla.
Yhdysvaltain koillisosassa alkoi vuonna 2006 levitä nopeasti tappava sienitauti, joka teki lepakoiden kuonot valkoisiksi ja romahdutti lepakkokannat.
Lepakoista on paljon hyötyä maanviljelyssä. Ne voivat nimittäin syödä yhden yön aikana ötököitä 40 prosentin verran omasta painostaan, mikä hillitsee tehokkaasti tuhohyönteisten määrää.
Piirikuntakohtaiset tilastot torjunta-aineiden käytöstä kertoivat, että hyönteismyrkkyjen käyttö lisääntyi lepakkojen sienitautiepidemian alettua viidessä vuodessa keskimäärin 31 prosenttia. Myrkkyjen tiedetään olevan haitallisia myös ihmisille, erityisesti sikiöille ja imeväisikäisille.
Samaan aikaan pikkulasten kuolleisuus samoissa piirikunnissa lisääntyi keskimäärin kahdeksan prosenttia. Toisin sanoen alueilla oli 1 334 ”ylimääräistä” lasten kuolemantapausta tavanomaiseen tasoon nähden.
Onnettomuuksien ja väkivallan aiheuttamat kuolemat pysyivät entisissä luvuissa, mutta sairauksista ja epämuodostumista johtuvat kuolemat lisääntyivät.
Kuolemantapausten määrän kasvu on valtava, sanoo Kalifornian yliopiston ympäristöterveyden tutkija Tracey Woodruff Science-lehdessä. Asioiden yhteys on hänen mukaansa uskottava ja huolestuttava."