Suomen ruoantuotanto tuplaantuu 20 vuodessa
Perjantai 18.6.2010 klo 14.57
Tulevaisuuden ruokatarpeita selvittänyt työryhmä uskoo, että suomalaisen ruoan kysyntä kasvaa sitä mukaa kuin ilmastonmuutos aavikoittaa viljelysmaata etelässä.
Kansallisessa ruokastrategiassa esitetään tavoitteeksi, että Suomen ruoantuotannon arvo kaksinkertaistuu vuoteen 2030 mennessä.
Lisäyksen ajatellaan syntyvän sekä viennin kasvusta että siirtymisestä pitemmälle jalostettuihin tuotteisiin.
Työryhmä pohti strategiaa varten, täytyykö Suomella olla tietty omavaraisuuden aste. Arviota oli kuitenkin mahdotonta tehdä. Ulkomailta, erityisesti EU:sta, tuotavan ruoan merkitys säilyy edelleen, vaikka oma ruoantuotanto lisääntyy.
Eri ruoka-alan toimijoista koostuva työryhmä luovutti esityksensä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle (kesk.) tänään. Ministeriö valmistaa strategian pohjalta eduskunnalle aiheesta selonteon.