Saahan sitä olla uskossaan vahva, mutta kun se homesienten käyttäytyminen kasvissa on sen laatuista, ettei se vaikuta, minkälainen lajike siinä pellossa on. Kyllä asiaa on tutkittu paljonkin. Kysykää vaikka Marja Jallilta, jos ette muuten usko.
Jos joku kuvittelee vahvasti, että juuri tietyt lajikkeet ovat "turvassa" DONeilta, voi joutua pettymään raskaasti.
Kyllä kysytty on. Koska kyse on kapean aikaikkunan tartunnasta, vahvasta sääriippuvuudesta, kasvin kokemasta stressistä ja viljelytekniikasta, ei lajikkeen vaikutus siltikään ole olematon. Edes Jalli ei ole väittänyt niin, eikä sanojensa mukaan kiistä "dataa" , jota löytyy mm. Raision asiantuntijoilta. Jalli toteaa,
ettei yksistään pidä tuudittautua lajikkeen varaan.Toki kyseessä on ongelma, joka on näennäisesti syntynyt vasta äskettäin, mittaamisen takia. Muussa tieteessä on tunnettu tosiasia, että sitä mitä mitataan, löydetään.
Jos lajike on esimerkiksi poudan arka, se vaikuttaa tartunnan herkkyyteen. Se tiedetään myös Fusariumin eri lajien tarttumisesta ja toksiinien muodostumisesta. Lajikkeen aikaisuusluokka vaikuttaa poudan arkuuteen ja stressiin myös.
Tämän takia pystyyn kuivaneista kauroista on saattanut löytyä erittäin korkeita pitoisuuksia. Lainaamassani luomukauratutkimuksessa ei edes löydetty lako- ja pystyviljan eroa toksiinipitoisuudessa. Vaikka muuta oli odotettu.
Eli äärimmäinen lujakortisuus tuo mukanaan poudanarkuuden.
-SS-