Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - Talousmies

Maatalouden kannattavuudessa 2007 vs 2008 melkoinen vuoristorata-efekti:

Ensin ylös:
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Ajankohtaista/Tiedotteet1/Maatalousyritysten%20kannattavuus%20parani%20viime%20vuonna%20selv%E4sti

Ja sitten vauhdilla alas:
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Ajankohtaista/Tiedotteet1/T%E4m%E4n%20vuoden%20tulosennusteissa%20kustannusten%20kasvu%20sy%F6%20maatalo

Oman tukialueen/tuotantosuunnan tietoja voi kätevästi tarkastella www-lomakkeella MTT:n Taloustohtorissa:

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/taloustohtori/kannattavuuskirjanpito/omat_valinnat

Useamman valinnan yhtä aikaa saa pitämällä CTRL-näppäintä näppäimistössä pohjassa, kun valitsee hiirellä valintoja. Näin voi vertailla esim. eri tuotantosuuntia keskenään omalla tukialueellaan.

Kannattaa pyöritellä monilla eri vaihtoehdoilla tuota lomaketta ja vaihdella eri valintoja. Siitä saa irti paljon tietoa, esim. kannattavuuskertoimen, kun valitsee raportiksi tunnusluvut.

Kotitilallani tehdään spv vuonna 2009 ja olemme kiinnostuneita aloittamaan maanviljelyksen. Olemme 31v mies ja 26v nainen ja asuttu kaupungissa koko aikuisikä. Kotitilani sijaitsee pienessä 2000 asukkaan kunnassa. Kaipaisimme kokemuksia kohtalotovereilta miten elämä muuttui kaupungista maalle muuton seurauksena, miten olette oppineet maatilan pyörityksen, kannattaisko käydä jotain kursseja yms. Miehellä on maatalousalan koulutus ja myös työkokemusta alalta. Mutta tiedot ovat vanhentuneet ja unohtuneet.
Tilalla on tällä hetkellä lehmiä n.16 ja peltoa n.30ha. Mitä tuotantosuuntaa kannattaisi miettiä? Itse olemme ajatelleet mullitilaa. Mitkä ovat sen alan tulevaisuuden näkymät?
Kiitollisina vastauksia ja kommentteja odotellen
mkl

Katsopa ainakin aluksi miten oman alueesi kehitys on kulkenut eri tuotantosuunnilla viime vuosina. Sen perusteella ja kannattavuuskerrointa vertaamalla voi päätellä, mikä tuotantosuunta on kannattavampaa kuin jokin toinen.

Eli osoitteessa http://www.mtt.fi/taloustohtori (tai banneri-linkki tuossa oikeassa reunassa) on MTT:n taloustutkimuksen laskemia maatalouden kannattavuustietoja, joihin voi tehdä räätälöidyn haun. Valitse siis Taloustohtorin valikosta "Maatalouden Kannattavuuskirjanpito".

Sinun tapauksessasi tekisin haun näin:

1. Valitse Taloustohtorin kannattavuuskirjanpitoverkkopalvelun ylävalikosta "Omat valinnat" (löytyy vuoden 1998 oikealta puolelta)

2. Valitse kohtaan 1. joko "Tuloslaskelma" tai "Tunnusluvut" (molemmat kannattaa tietysti katsoa, eivätkä muutkaan raportit turhia ole)

3. Valitse seuraavaksi lisäluokittelijaksi "Vuosi" ja valitse vaikkapa 2002,2003,2004 ja 2005. Monivalinta tapahtuu pitämällä näppäimistön CTRL-nappia pohjassa. Monivalinta näkyy sinisenä listassa.

4. Valitse seuraavaksi lisäluokittelijaksi "Tukialue". Tuohon sitten se alue jolla tilasi sijaitsee.

5. Valitse viimeiseksi lisäluokittelijaksi "Tuotantosuunta" ja valitse CTRL-nappia pohjassa pitäen kaikki ne tuotantosuunnat, jotka ovat sinulle mahdollisia, tai joita haluat muuten vain vertailla. Esim. "Lypsykarjatalous", "Muu nautakarjatalous", "Viljanviljely", "Muu kasvinviljely"

6. Paina lopuksi valmis.

Nyt sinulle pitäisi ilmestyä jonkin ajan kuluttua taulukko, jossa on valitsemasi tukialueen Tuloslaskelma (tai tunnusluvut jos valitsit niin kohdassa 1.) valitsemillasi tuotantosuunnilla vuosista 2002-2005.

Tärkeintä tuossa on valita oikea tukialue, sillä alueelliset heitot voivat olla suuria.

Vuosi 2006 on kuulemma tulossa pian, joten kannattaa seurata palvelua. Ja muutenkin sitä kannattaa pyöritellä paljon, sillä juuri tuolla "Omat valinnat" kohdalla voi tehdä jos jonkinnäköisiä raportteja.


Sivuja: [1]