Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Aiheet - räckals

Näin lauantai-illan konjakkipullon varjosta muutamia ajatuksia tästä maataloudesta,
luultavastihan kirjoitusoikeutta ei ole kun pyörittää maa- ja metsätaloutta täysin sivutoimisesti

Itse otsikkoon:
Koetko itsesi jyyräksi jonka postit jaettiin väärään laatikkoon 60-luvulla ja et ole sen jälkeen puhunut tälle naapurille?
Vai onko se vaihtoehto että tunnustelee muita vaihtoehtoja ja miettii miten toimintaa saa tehostettua niin että se
€€€-määräinen summa olisi isompi viivan alla ja pääsisi vaihtamaan vaikka perheen autoa vähän tuoreempaan tapaukseen?

Täällähän on yleisesti ollut keskustelua muunmuassa elukoiden ruokkimisesta ja siitä kuinka paljon turhaa työtä menee hukkaan
nelimahaisen perseestä. Samaa ajatusmaailmaahan voi vaikka peltopelleilyyn tai metsätalouteen soveltaa.
Kaikessa muussa yrittämisessä on pärjännyt sillä että homma joko laajenee tai tehostuu. Paikalleen jäänyt vain kuihtuu ja katoaa,
ei välttämättä päivässä eikä vuodessa mutta hommalle tulee seinä vastaan jossain vaiheessa.

Omalta palkkatyön alalta havaittuja ajatuksia asioista siirrettynä maataloustoimintaan:
-Ostettu työ: jos oma aika ei riitä, niin voidaanko joku homma jättää tekemättä/ tehdä nopeammin. Jos asia on välttämätöntä tehdä, niin
pystyisikö hyödyntämään esimerkiksi naapurin nuorta isäntää, eläkeläistä tai jotain kuka olisi jatkossakin käytettävissä kiirehuipuissa.
Hyvälle tekijälle voi maksaa 25% suurempaa tuntipalkkaa ja tämä silti tulee kokonaisedullisemmaksi.

-Koneineen ostettu työ: Onko pääomakulu liian suuri nähden käyttöön? Suurimpia ihmetyksen aiheita ovat kaikki metsään liittyvät koneet jotka yleensä kauhtuvat auringossa 11 kuukautta vuodessa. Vai voisiko työn ostaa ulkopuolelta, tiedossa olevilla kuluilla ja kalustomurheet olisivat laskuttajan puolella.

-Työmenetelmät: Jos joku työmenetelmä tuntuu arveluttavalta mutta kokeilunhalua löytyy, voiko jo tutkittua tietoa soveltaa omiin viljelysuunnitelmiin vai onko ainut vaihtoehto itse ostaa vuoden välein uusi muokkauskone tai kylvin?
Itse työmenetelmissä tapahtuvat virheet jotka tapahtuvat systemaattisesti, tähän ei auta kuin koulutus tai keskustelu kollegoiden kanssa asiasta.
Yleensä samoja ongelmia saattaa löytyä muiltakin vaikkei niistä oikein tohdita keskustella.

-Kustannusten ja tulojen laskeminen: Erityisesti nautapuolella tuntuu olevan nyt "pöhön" purkautumista kun myyntihinnat ovat laskusuunnassa.
Laskemien pitäisi tapahtua realistisella pohjalla, ei jokavuosi tule 8-9 tonnin satoja tai apulanta maksa samaa 100€/tn.
Keskimäärin kustannukset nousee vuodessa 1-2%, joka on tämä tehokkain muutoksen edistäjä. Samalla tyylillä polkien inflaatio polkee ohi siitä mitä myyntituotteesta saa. On omiin muroihinsa kusemista jos investointia tehdessä ei laske lukuja kuten ne ovat.

-Politiikan varaan 100% luotto: Tämä on tapetilla ollut täällä foorumilla varmaan eniten kuluvina vuosina. Myös tämän kortin varaan lasku pelkästään pidemmän päälle on itsensä kusettamista, vaan tukitaso tulee luultavasti laskemaan. Sen mukaan laskelmat ja pohdinta mihin asia ajaa oman taloudenpidon viiden tai kymmenen vuoden päästä.

Summaru summarum: Tahdon kovasti uskoa että eturivin takaakin pystyy pärjäämään, toki tämä vaatii ennakkosuunnittelua asioiden suhteen. Yleisesti suomessa jollain porukasta viljelijöistä menee hyvin ja joillain huonosti, paljon on väliinjäävää sakkiakin. Yleinen kitinä joka asiayhteydessä on tyhmää, kuitenkin homman nimi on se että ollaan maatalousYRITTÄJIÄ vaikkei välillä siltä tunnukkaan. Vääryyksiäkin tapahtuu, mutta niitä oikeusmurhia tapahtuu jokaisella muullakin sektorilla valitettavasti.


Linkki ohessa uutiseen.

https://www.aamulehti.fi/hyvaelama/kavimme-katsomassa-milta-9-000-vuotta-elamaa-tuonut-suo-nayttaa-oikeus-myonsi-turpeenottoluvan-ja-kaitasuo-tuhotaan-200365873/

Onko jollain paikallisella hankkijalippiksellä kommentoitavaa asiaan?

Politiikaltaan mielenkiintoinen uutinen sinällään, kuvittelisi tosiaan olevan tuohon kukkamullan tekoon parempiakin paikkoja jotka ovat jo "valmiiksi pilattu"?

Vapo on omalla seutukunnalla järvenpaskaajan maineessa, eikä aivan syyttä.. Virtain/Kihniön/Parkanon kentät ovat olleet tehokäytössä jo kymmeniä vuosia. Tosin Virtain valmet on ollut suurimpia jälleenmyyjiä suomessa suhteessa, muistan aikoinaan kun 8400 ja vastaavia oli rivissä useita myytyjä lähdössä nevoille.

Onko tälläisiä tuotu kuinkapaljon suomeen?
Tuli youtubea selaillessa vastaan, masinistienkaan sivuilla ei oikein ollut mitään asiaa ko koneesta.

Ja ennenkaikkea jos tuollainen on aukealla pyörinyt, oliko semmoisesta mihinkään?
Kuten tuli mainittua tuolla puinnit ketjussa niin taloudessa ei ole puimuria tällä hetkellä ja mielessä on käynyt ostaa joku pieni räpätin joka mahtuisi suuliin kopittoman majorin ja nuhvin kaveriksi. Ihan vain "kriisivarmuudeksi" vaikka suurimmat massat saakin tappuroida urakoitsija uudella koneella.

Yksi 206 mf olisi tiedossa lähistöllä ylimääräisenä, mutta kyseisen laitteen perkins ei ole enään parhaassa kunnossa, kuin myös pöydän retkahdus on korjattu kovin rujosti..

Toisena tarjokkaana tuli vastaan Volvo Bm 830, yhtä kapoisella pöydällä ja myös perkinssin moottorilla. Aivan laakin pelinä hylätty, joten hihnoja ja nestehuoltoa yms saa tehdä varmasti tähänkin.

Kysynkin volvojen kanssa tekemisissä olleilta että onko näihin saamaksissa enään mitään osia mistään,vai pärjääkö standarditavaralla laakereiden etc kanssa. Varaosakoneet alkaa olla laivattu puolaan,jossa nämä ilmeisen haluttuja ovat.

Lähinnä rukiin ja myöhäisten kaurojen varalle tätä havittelemassa, pidättäytyäkkö ja katsella ferguja edelleen.
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/suomen-isojen-lihayhtioiden-toivotaan-yhdistyvan-parantunut-kilpailukyky-heijastuisi-kuluttajahintoihin-200256937/

Molempien tuotteet ovat mitä ovat, niin pärjääkö tuolla suolavedellä jatketulla tavaralla, vertailtuna pienten lihatalojen tuotoksiin.
Toki hintakin on sellainen että tuulipukukansa raaskii ostaa? Ässä ja Koo kilpailuttavat näitä kahta ja nauravat mennen tullen.
Ei tarvitse mennä kuin entisiin neuvostomaihin niin liha maistuu vielä lihalta ja kauppaketjuissakin löytyy.

Toki tää nyt on taas alkutuotannon kannalta hiukka kyseenalaista, kaikinpuolin.

Ajatuksia kehän kupeesta. :)
Iltaa kaikille jauholakeille

Asiasta lienee keskustelua ollut aikaisemminkin täällä,
Mutta laiska ei hakua osaa käyttää.

On tullut tavailtua tuota ruåtsalaisten toria viimeaikoina,
ja kiinnostus on herännyt tuotattaa suurempi äes ja jyrä itselle

Onko väellä kokemuksia näistä kamppeista?
Esim noita 7-9metrin äkeitä saa 25-40 000 kruunulla eli samalla rahalla kuin potilan sk äkeistä täällä pyydetään. Myös jyrät ovat järjestään rollex kiekoilla 6-10metriä, ja nettikoneen 3m esan hintaisia ???

Piikkirivejähän ei ole kuin neljä noissa kasarikaluissa mutta luultavasti kovempaa rautaa kuin vanha patun hinattava tuotos joka lahoaa milloin mistäkin.

Toinen kotimainen ei ole ongelma kunhan skåneen ei mennä.  ;)
Rahtihan tuollaiselle kasimetriselle mietityttää, ei taida mahtua kapelliautoon mitenkään?!?

Myös wibergsistä yms saa satuilla jos haluaa.

Muille kiinnostuneille sivu on blocket.se jos ei ole aikaisemmin tullut vastaan.


Sivuja: [1]