Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1]

Viestit - Kesäheinä

Mutta eiköhän kilpailu ole ihan hyväksi, oli kyseessä mikä toimiala tahansa?

Lähinnä itse ajattelen asian niin, että pieni kilpailu saa muutkin toimijat toivottavasti parantamaan tarjontaansa tai ainakin pyrkimään siihen, että asiakkaiden toiveisiin vastataan entistä paremmin  :) 

ja korostan nyt vielä, että en liputa minkään firman puolesta, olen ronkeli ja poimin rusinat pullasta  ;D  Eli siis jos joltain firmalta löytyy sellainen sonni tai palvelu, jonka koen navetassani tarvitsevan, myös olen halukas tällaista palvelua käyttämään ja siitä maksamaan.

Ja tuohon, ettei kukaan muka tosissaan tuota maitoa ayrshirella...  Tässä on nyt karjasta yli puolet ollut ayrshirea viimeiset 40 vuotta ja kummasti ollaan pysytty leivässä  :)   Ja aion jatkossakin jalostaa ayrshirea ja nimenomaan sellaista ayrshirea, jossa ei ole seassa noita holsteinristeytyssonneja  ;D 
Itse asiassa meillä ei ole kumpikaan toimija koskaan haukkunut toistensa sonneja (Faba ja Semex). Hyvinkin ollaan käyty asiapitoista keskustelua, mutta ei sellaista morkkaamista ole koskaan kuullut. Toki sitä jokainen nyt omaa petiään petaa monessa asiassa muuten...

...mutta mitä tulee tähän keskusteluun niin pääsemme ikuisuuskysymykseen. Mikä on tilalla tavoite? Korkea tuotos heti ensikosta asti -> todennäköisemmin huonompi kestävyys -> alhainen keskipoikimakerta  vai  hiljalleen hyvää tuotokseen kypsyvä eläin -> kestävämpi eläin -> suurempi keskipoikimakerta. Monesti olen muiden kanssaeläjien kanssa keskustellut siitä, mitä he navettaansa haluavat. Lähinnä minkälaista elinikäistuotosta ja millä aikataululla. Voitte vaan kuvitella, miten kirjavia ovat vastaukset  ;D 

Mutta sen vaan sanon, että en mäkään suomenkarjaa pitäisi, jos olisin yhtään heikkohermoisempi yksilö. Mullekaikkihetinyt-periaate ei vaan ole mun tyyliäni niin muuten elämässä kuin navetassakaan  :) 
Ehkä tällä rungon jalostamisella on ollut merkitystä vielä pari vuosikymmentä sitten. Nykyään runkoa jalostamalla ei saada enää hyötyä. Oma isäni aina silloin tällöin katselee hiehoja ja tekee johtopäätöksiä: "Tuolla on leveä rinta, siitä tulee kova lypsäjä!" = hedelmällistä maaperää eräiden firmojen myyntitykeille  ::)

Samalla "vanhan kansan" periaatteella oma setäni vanhana karjamiehenä katseli vasikoita ja hiehoja. Kahteen asiaan kiinnitti huomiota. Toinen oli turpa, mitä leveämpi se oli, sen parempi lypsäjä eläimestä tulee. Ihan järkeenkäypää sinänsä. Toinen seikka oli nahka. Jos vasikalla oli paperinohut nahka, siitä tulee hyvä lypsäjä. Sekin ihan looginen asia, sillä yleisesti ottaen ne paksunahkaiset pönikät tuppaavat vaan rasvoittumaan  :o  Kyllähän sitä itsekin tulee joskus nipisteltyä lehmiä samalla periaatteella ja kummasti tuo uskomus pitää vaan paikkaansa  ;D  Parhailla lypsäjillä on tosiaankin hyvin ohut nahka. 
Semexiltä tuli pytty hankittua puolisentoista vuotta sitten, onko se nyt sitten MVE merkiltään. Ihan hyvin on toiminut, mitä nyt kanisterit ei aina meinaa mennä paikalleen, vai onko se sitten meikäläisen taitamattomuutta  ;D  Mutta pois en antais, sen verran helpottaa elämää noiden nautojen kanssa. Siemenet tulee tällä hetkellä Semexiltä ja Fabalta 50/50, typen haen Faban typpiautolta kun pysäkki on suhteellisen lähellä. Satunnaisesti sitten käytän myös semmareiden säiliöistä jotain, jos mielikuvitus loppuu tai jotain mielenkiintoista on tarjolla. Lähinnä mä olen sellainen jämäsonnien keräilijä (ja nimenomaan mustien puolella)  ;D  Ay:n puolella nyt Faballa kun se valikoima on mitä on... 
Mulla meni hiehon takavetimet kuolioon (vasta sinertymää), ilmoitin teuraaksi ell -konsultaation jälkeen. 90% vedinkuolioista ei parane, tai jos näyttää hetkeksi paranevan niin ongelmia alkaa tulla mm. niveliin. En kyllä erityisen toiveikas olisi tässäkään tapauksessa, vaikkakin ilmeisesti neljänneksen kuolioista elukka on joskus selvinnyt.
Muutama vuosi takaperin tuli parille hieholle yhtäaikaa vedinkuolio. Toinen näytti ihan hyvin selviävän, mutta laitettiin loppulypsykaudesta teuraaksi, kun eläinlääkäri ei antanut sille muuten paljoa toivoa. Toinen näistä hiehoista muistaakseni jouduttiin lopettamaan ja syynä juurikin se, että tuo tauti levisi niveliin. Nivelet paisuivat ja loppujen lopuksi liikkuminen alkoi olla niin hankalaa, että ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin nappi otsaan  :-\
Oliko tää jotain, mitä Valmassa näytti olevan?  Siellä oli vaan tuo otsikko enkä sitten jaksanut sen enempiä lueskella.
Pintyllä mekin on pesty vuosikaudet :)  Alkuun kun hieman liottaa tai tosiaan levittää pesuaineen joko kauhalla tai kastelukannulla, lähtee painepesurilla p**ka todellä hyvin!  :)
Onko entisiä velkoja?
Missä kunnossa konekalusto ja rakennukset?
Pellot?

Jos karjan keskituotos on 10000 hujakoilla, velkoja ei kovin montaa kymppiä, konekalusto semmosessa jamassa ettei kaikkia tarvii heti uusata ja pellot lähellä ja ok kunnossa niin ei muutakun spv:tä suunnittelemaan...

Mutta ne isot mersssut ja ökymaasturit saat unohtaa :'(

Mitäs mä mersulla tai maasturilla tekisin  :)  Keskituotos on valtakunnan keskiarvossa, parannettavissa kyllä ja tuleekin paranemaan. Velkoja ei ole, mut investointipaineita kyllä. Navettaa tarvis kiireesti korjata, joko peruskorjata vanha kunnolliseksi tai rakentaa uutta, mutta veikkaan, että peltoalan ollessa rajallinen (kun ei meinaan saa edes sitä robotillista) ei taida investointiin saada pankilta minkäänlaista rahaa  :(   
Toki tiedän sen, että tilan kannattavuuteen vaikuttaa todella monta tekijää, mutta pohdin vaan, kannattaako reilun 20 lehmän navetalla lähteä yrittämään, vai hetikö on pistettävä robotillinen kantturoita   :o

Vai jos unohtais koko maatalousalan ja kouluttautuis uudelleen vaikka hoitoalalle... Menis elämä kyllä liian helpoks.
Mikä tänä päivänä muuten mahtaa olla lypsykarjatilalla se lehmämäärä, jolla vielä kannattaa lähteä spv:tä tekemään siten, että tuotantosuuntana on edelleen maidontuotanto?

Ihan uteliaisuuttani mietiskelen ja omia tulevaisuudensuunnitelmia rakennellen...
Mun tapauksessa vanhempi sukupolvi ei ole töihin puuttunut sen jälkeen kun nimet oli paperissa, mutta neuvoja on saanut kysymällä ja hyvä niin.

Tuo on kullanarvoinen asia! Monesti sitä toivoo, että vanha pari häipyisi mielipiteineen ja neuvoineen hornan tuuttiin, mutta monessa tilanteessa sitä toivoisikin, että olisi joku kokeneempi neuvomassa. Sen asian tajuaa valitettavasti vasta sitten, kun niitä neuvonantajia ei enää ole  :'(

Valitettavan monella menee suhteet omiin vanhempiin tai appivanhempiin spv:n myötä...
On se jännä, miten paljon porua näistä yksistä vaaleista voi saadakaan aikaan  ;D  En kyllä muista, että vastaavaa olisi edellisellä kerralla ollut?  Lieneekö ilmapiiri muuttumassa, vai minkä takia kaikilla on nyt niin kova hinku äänestää ja päästä ehdokkaaksi...  ::)
Soittivat perään ja ilmoittivat ettei tilamme ole enää jäsen koska ei ole kuulemma tarpeeksi heidän palvelujaan käytetty... Meni meikäläinenkin hippusen sanättomaksi kun semmari on vähintään kerran viikossa tilalla käynyt ja siemeniäkin heiltä on jonkin verran kuitenkin otettu :o.
Tuntuu jotenkin nurinkuriselta...  Mikä on tarpeeksi, kun tiedän jäseninä olevan jo aikoja sitten karjansa pois laittaneita henkilöitä,jotka eivät ole annostakaan ottaneet muutamaan vuoteen...

Tuo kuulostaa kyllä vähintäänkin epäilyttävältä, siis tuo että et ole jäsen, vaikka semmaripalveluja käytätkin  :o  Siellä Faban sivuillahan sanotaan vaaleihin liittyvissä jutuissa selvästi, ettei lopettaneille tiloille pitäisi vaalilappuja mennä...  Toisaalta tiedän tapauksen, että Fabalta soittivat eräälle tutulle vientihiehoja kysellen ja tämä tuttu oli ollut lehmätön jo monta vuotta  ::)  Sattuuhan noita, siis... ?

Tosiaan Faban jäsen on varmaan lähes jokainen suomalainen karjatila, jolla käy siementäjä. Ja myös ne, jotka kuuluvat emolehmätarkkailuun. Normaali tuotosseurantahan on sitten asia erikseen.

Äänestäkää silti hyvät ihmiset, vaan äänestämällä voitte vaikuttaa. Ettei tarvitse montaa vuotta taas itkeä, kun ei asioille tehdä koskaan mitään. Yrittäähän aina voi.
Mulla on kanssa Canon EOS 450 D ja hyvä peli on! Järkkärissähän on se paha puoli, että hyvä runko on vaan puolet kamerasta, eli ainakin vastaavan summan saat laittaa kunnon linsseihin kiinni tyydyttävän ja hyvän kuvausjäljen saamiseksi. Itsellä on yleiszoomina Sigman 17-70, mutta enimmäkseen kuvaan kahdella kiinteän polttovälin linssillä (28 mm ja 50 mm), joista löytyy valovoimaa riittämiin. Kuvaan siis ihan harrastuksen lisäksi osittain myös rahasta  ;D  Paljon keikka- ja muotokuvausta jne. Kameran mukana tulevalla kittilinssillä pääsee kyllä hyvin alkuun ja moni kuvaa sillä kuitenkin koko ajan. Riippuu vähän, mitä kameralta haluaa ja vaatii.

Monella järkkäriä hankkivalla on vaan se luulo, että nyt tulee takuulla loistokkaita kuvia! Normi pokkarillahan kuvatessa on se etu, että kamera tekee kaiken sun puolestasi, mutta järkkärillä tulee niitä huonoja kuvia ainakin ensin runsaasti. Kameran ja kuvaustekniikan hallinta kun vie aikaa, ellei sitä ole ennestään harrastanut  :)   Ja tosiaan sillä megapikselimäärällä ei ihan hirveästi ole väliä, vaikka myyjät yrittävätkin aina muuta väittää  ;)  Ellet sitten tosiaan aio teettää kuvistasi ihan reiluja suurennoksia.
Eipä olla merkkailtu täälläkään. Parsinavetassa kun työskennellään, parasta on ottaa joko Ammusta työlista tai sitten tehdä esim. lomittajille selkeä lappu, joissa päivämäärät ja eläimen nimi ja korvanro, että osaavat seurata mahdolliset kiimat ja uusinnat. Kaikki kun muuten merkataan tarkasti navettapäivyriin ja itse kyllä pysyy näin pienessä karjamäärässä hyvinkin ajan tasalla.

Sitten on nämä ei-siemennettävät, joille merkitään karjatauluun selvästi, ettei siemennetä. Samatenhan sen voisi merkata siemennyskorttiin, mutta moniko sitten katsoo sitä korttia ennen siementäjän tilaamista.
Sivuja: [1]