Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 9

Viestit - sir

Ei tuotteessa ole mitään vikaa. Mutta,  kun tuotteet eivät  tuo Kuusamon kustannusrakenteella ja nykyisellä juuston hinnalla riittävästi kassavirtaa.
Mitkä ovat vaihtoehdot ?  Onko niitä ? Lisää hintaa juustolle ?  Ei käy. Juustot jäävät hyllyyn. Tuottajahintaa alemmas ? Omistajat eivät hyväksy.
Raju saneeraus juustolassa ? Henkilökunta vastustaa.  Ei ole helppoja vaihtoehtoja käytännössä. Teoriassa kyllä.
Saneerausmenettely on vaihtoehto konkurssille. Keskeisessä roolissa on selvitysmiehen (voi olla myös nainen) näkemys yrityksen taloudellisesta  tilanteesta.
Mikäli selvitysmies onnistuu laatimaan USKOTTAVAN saneerausohjelman, jonka päävelkojat hyväksyvät,  on saneeraus mahdollinen. Kuka rohkenee ryhtyä selvitysmieheksi,  jos tietää miten vaikeaa juustobisneksen tekeminen on nykyisessä markkinatilanteessa ?
Miten tämä vaikuttaa Maitomaahan ?
Maitomaa on Kuusamon Juuston omistaja. Maitomaa on lainannut Kuusamon Juustolle käyttöpääomaa. Maitomaa on toimittanut Kuusamon Juustolle maitoa, jota ei ole maksettu, kun ei ole ollut rahaa.
Seuraukset voi jokainen päätellä.
Miust kun tuntuu että kyl se maitomaankin resurssi on rajallinen, että ei tarvii jessöörinkään olla kovin kauaa huolissaan. Koht ei enää mahu maitoa siihen meijjeriin. Noin 30-40 miljoonaa litraa enää, vain 30-40 sadan lehmän taloutta siis. Ja lohdutukseksi on todettava että jos Valio joskus maksaa taas reilusti tätä pikkupuulaakia paremmin niin minäkin olen varma paluumuuttaja.
Miksi tämä viestiketju on tärkeä juuri nyt ? Siksi, että monikaan lähtijä ei mieti sitä laajaa kokonaisuutta josta maidontuotanto muodostuu. Näitä asioita olisi hyvä miettiä etukäteen, eikä harmitella tyhmää ja peruuttamatonta päätöstä jälkikäteen.  Pahoin pelkään, että tunkua takaisin tulee olemaan, mutta pääseekö takasin, se onkin eri asia.  Ja surkeintahan tässä on se, että kotimaiset toimijat kampittavat toisiaan, kun järkevän yhteistyön tekeminen on mahdotonta.   
Järjenköyhyyttä luovuttaa maitoa vaikka 5 senttiä halvemmalla kuin mitä toinen toimija maksaisi.
Loppujen lopuksi monen maatalousyrittäjän tulovirta koostuu niistä pienistä puroista, joista yhdistyy ja tekee
sen tuloksen mikä veroilmoituksessa näkyy.

Onko maidontuotanto vain parhaan tilityshinnan kalastelua ?  Miten suuren arvon laitat pitkäjänteiselle tuotekehitykselle ?  Vai riittääkö muutama perustuote toimeentulon varmistamiseen koko arvoketjulle ?
Onko omalla jakelulla ja brändin tunnettavuudella mitään arvoa ? Voiko nykyinen tilanne olla pitkän päälle kestävä ? Jatkuvatko paikoitteet maailman tappiin ?
 Onko muilla maidontuotantoa tukevilla toiminnoilla, esim artturi- analyysipalvelulla, kaupallisella toiminnalla tai nyt uutuutena maidosta tehtävällä tiineystestillä mitään arvoa ? Entä valmasta saatava tieto ?
Saatko nappia painamalla  tiedot kirjanpitoon ? Entä yrityksen nettovarallisuus arvo  ja rahoituksellinen vakavaraisuus ?  Onko merkityksetöntä se, että kaikki tuottajat ovat saman arvoisia?  Kaverille ei makseta ekstraa yrityksen koon tai mieluisan sijainnin perusteella.   Onko näillä mitään merkitystä ?
oma näkökanta. Isovelkasena miettisin todella tarkkaan. Jäähdyttely vaiheessa liene merkitystä. Vaan syystä, tai toisesta, jos pienmeijereillä alkaisi mennä huonosti, vaihtajien on turha pyrkiä takaisin. portit on syytä pitää kiinni lopullisesti vaikka se tarkoittaisi itsellekkin miinusta. Jos tästä lipsuttaisiin, olen ihan varma, että siitä ei hyvää seuraa. Ittellä ainakin saattaisi veri kiehahtaa.
Ajattelen samoin ja oletan, että linja pitää,   paitsi jos takaisinpalaajien  maito  tuo merkittävää lisäarvoa kaikille  omistajille.  Täysin hypoteettinen tilanne nyt, mutta mahdollinen silloin, jos maidosta olisi aidosti pulaa.
Maitomaan hankkimilla muutamalla tuottajalla ei ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä, ainoastaan suurimman osuuskunnan Itämaidon hallinnon itsetunnolle on kova paikka kun 20 vuotta ainakin on fuusioineet Maitomaata ja ne vaan porskuttaa. Sir voisi syyllistä nykytilaan etsiessään käyttää peiliä.

Tilanne on vastaava kun Laaksonen aloitti muutaman Ruotsin maitolitran takia perusmaidon halpuuttamisen. Hallintomiesten pitäisi illalla rukoilla "Herra kun annoit viran minulle anna myös järki hoitaa tätä tehtävää."
 Valion omistajaohjaus kääntyi vuosien saatossa johtajaohjaukseksi. Eikä siitä mitään hyvää seurannut.
Miten tämä liittyy viestin kysymykseen maidon halpuuttamisesta?   Markkinatalous toimii vain niin raadollisesti. Juuri kun luulet olevasi kukkulan kunkku, oletkin hetkessä pulassa. Ei siihen tarvita suurta ekonomista viisautta. Paras voittaa kisan ja varsinkin silloin,  kun pelisäännöt ovat kaikille samat.
Ovatko ne nyt ?
Vaatii suurta viisautta ja rohkeutta pieneltä osuuskunnalta pärjätä omillaan kiristyvässä markkinassa.
Varsinkin, jos kumppanina on yksityinen ulkolainen kauppaketju joka toimii globaalisti kaupanmerkeillä. Ilmeisesti LIDL:n  sopparissa oli hinnoitteluvirhe, kun he tilanteen korjasivat heidän mielestään oikeaksi.   
Miten tämä näkyy tuottajan arjessa, en tiedä, oletan,  että ei ainakaan maidonhintaa nostavasti.
Itämaidolla tai Valiolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Nämä ovat täysin omia pohdintojani.

 
Keskustelun aihe on sikäli ajankohtainen, että eräs pieni osuuskunta käy agressiivista tuottajien hankintaa perusteena mm. parempi maidon hinta. Mitä merkistystä on muutamalla sentillä, kun kaikki häviämme paljon enemmän ?  Jatkuuko kilpailuviranomaisen määrittämä takuuhinta perusmaidolle kuinka kauan ja säilyykö  kilpalutilanne samanlaisena esim. tämän vuoden on kokonaisuutta ajatellen tärkeää,  unohtamatta Venäjän pakotteiden poistumista.  Näillä on valtava merkitys  kaikkien maitotilojen talouteen. 
Jokainen, joka maitobisneksestä jotain ymmärtää on huolissaan pienten toimijoiden tulevaisuudesta. Jotenkin heitä on unohtunut se tosiasia, että vain markkinajohtajan menestyminen varmistaa heidänkin tulevaisuutensa.
Valion tilinpäätösasiakirjat ovat osakeyhtiölain mukaan julkisia, joten ne tulevat aikanaan meidän kaikkien luettaviksi. Enkä ole sisäpiiriläinen, vaan Valiolainen maidontuottaja. Seuraan muutoin aktiivisti maitoalaa, niikuin jokaisen maidontuottajan tulisi tehdä.
jokkaesessa valiolaisessa pilivessä on kultareunus

Mitenkäs se Kuusamon juuston strategia menikään: "Perusvolyymi tehdään kauppojen omilla tuotemerkeillä ja kannattavuutta omilla brandituotteilla sekä erikoisjauheilla" (MT 30.3)

Entäpä jos Valiolla olisi sama srategia ? Mahtuisiko muita hyllyyn ? Kannattaa pohtia.
Onhan totta, että kaupanmerkit ovat brandien syöpä, mutta olisiko vahtoehtona Pirkan juustolle Tanskalais-saksalais ym. juusto parempi  nykyisessä markkinatilanteessa ?  Mutta miten käy Maitomaan ja Satamaidon tuottajien tilipussille ? Halpuuttiko LIDL maidon hintaa ? 
Mikä on LIDL:n arvomaailma ? Miten luulet maidon hinnalle käyvän, nouseeko se kaikissa myymälöissä samanhintaiseksi vai laskeeko maidon hinta ? Pienen toimijan näkökulmasta oleellisia kysymyksiä.
Nyt loksahti palaset paikoilleen, miksi Arla palkkasi pohjoiseen hankintapäällikön.  Eihän vaan tulleet korpit haaskalle.
Kannattaa  heidän, joita asia koskee, mennä osuuskuntakokoukseen ja kysyä tj:ltä ainakin pari kysymystä. Heitän malliksi muutaman kysymyksen "Stubbimaiseen" tyyliin.

1) Miten ja millä tuotteilla liikevaihdon lähes kaksinkertaistaminen toteutetaan vuoteen 2017 mennessä ?
   
2) Mitkä ovat ne erikoistuotteet ja mitkä ovat ne vientimaat, joilla em. tavoite saavutetaan ?

3) Mistä saamme maitoa liikevaihdon kasvattamiseen ?

3) Entä jos srategia ei toimi,  miten Kuusamon osuusmeijerin (omistajien osuuspääomien) käy ?
kuulinpa semmosen väitteen että arla maksaa etelässä 2 senttie enempi ku pohjosessa, miten lie?

Osakeyhtiön kans ei kaupankäyntiä osuuskuntalaki sido, hinta on pärstäkertoimen mukaan  ::)

Taitaa eräällä osuuskunnalla osuuskuntalakikin joustaa, kun sääntöjä väljästi tulkitaan. Pari senttiä extraa uusille tuottajille ja tuotantoa lisääville vuoden  ajan. Eikös niin ole luvattu?  Ja vieläpä kirjallisesti.  Mitä mahtaa ajatella sellaiset tuottajat, joilla tuotanto on tapissa ? Heiltähän se on pois.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 9