onkos Kaappoo/naapurit ollu mukana siinä ProAgrin projektis vai?
Minä haluaisin tietää miten käsittelit sadon? Mihin hintaan ja minne se meni? Jos oot tätä nykysäännösten mukasta viljelyä seurannu, jos kokemusta on siitä -90 luvun hampusta jota ei tarvinnu jalostaa niin joko ne on märäntyny siä mettänlairas
Vai on ollu Käytännön Maamiehes juttua, oliko siinä oikein asiaakin ja minkä tyyppistä?
Vähä venyi vastaus, mutta taitaa siinä projektis, minkä toimesta hamppua viljeltiin, olla mukana myös ProAgria. Juttua siitä tosiaan on ollut myös lehdessä ja pari vuotta sitten myös radiossa.
Meidänkin lohkolta käytiin ottamassa näytteet huumausainepitoisuuksista virkavallan toimesta.
Hamppu kylvettiin touko-kesäkuun vaihteessa normaalilla jyräkombilla ja sen jälkeen muuta ei ennen seuraavaa kevättä tarvinnutkaan tehdä. Kasvusto venähti yli kolmemetriseksi, mutta lakoontui osittain, mikä saattoi heikentää satoa.
Seuraavana keväänä urakoitsija kaatoi hampun etukuormaajaan asennetulla pyörivällä siltarummulla (hamppu on tyvestä niin kova, että napsahtaa poikki ilman niittoa) ja karhotti korjattavan sadon. Tämän jälkeen hamppu paalattiin kanttipaalaimella (jotkut paalasivat myös pyöröpaalaimella, mutta kuidut tahtovat sotkeutua pyöriviin akseleihin ja homma on muutenkin hitaampaa) ja toimitettiin peräkärryillä ostajalle, eli Hallintaus Oy:lle.
Hintaa en nyt muista, mutta se oli hieman viljaa alempi. Myyntituloissa päästään kuitenkin suunnilleen samaan, koska satotaso on korkeampi ja kannattavuudessa voidaan päästä edelle koska kustannukset ovat alemmat.
Meillä hamppu jäi ainakin toistaiseksi kokeiluksi, sillä joudumme joka tapauksessa viljellä rehuviljoja omille eläimille, joten on helpompi keskittyä siihen minkä osaa ainakin jotenkin.