Avoin viljelysopimushan on juuri se paperi mikä pelastaa toveri SS:n kohtalolta. Aina menee tavara kaupaksi, mutta ei ole toimituspakkoa. Ja saabi joskus vinkkiä jos oma markkinoiden lukutaito on ihan hanurista.
No kun tuo on juuri sitä "villiä kauppaa" , jossa viljan ostajapuoli ei voisi määrätä, miten iso ala mitäkin heidän tarvitsemaansa lajia viljellään. Toki sellaisilla paikkakunnilla, joilla viljanostajat soittelevat kilvan saadakseen edes vähän viljaa myytäväksi, voi aina tehdä tuon "avoimen" viljelysopimuksen. Sellaiset vaan lakkasivat täällä etelässä olemasta olemassa noin vuoden 2020 jälkeen.
Kaupanteko- ja kippausjono siis on täynnä noin maaliskuussa viljelyvuonna. Jos määrän ja toimituspäivän meinaa vahvistaa vasta puintipäivänä, on auttamatta liian myöhäistä, koska kyse on käytännössä juurikin "villistä" viljasta. Jos vaikka hankkii sertisiementä lajikekohtaisesti viljelytettäväksi, on sekin oltava hankittuna jo edellisenä syksynä, joten sama tehdä se viljelysopimus sitten jo kesällä vuotta ennen kasvukautta.
Sopimusviljelyllä, niin kuin se nykyään halutaan viljakaupassa ymmärtää, nimenomaan tarkoitetaan viljelyttämistä, jossa ostaja määrittelee ja mahdollisesti toimittaa siemenlajikkeen, kiinnittää määrän, edellyttää oman ohjeistuksensa mukaisen lannoituksen ja kasvinsuojelun ja raportoinnin, ja mahdollisesti sitoo sadon markkinoinnin muihinkin tuotantopanosostoihin.
-SS-