Nyt ollaan sellaisessa tilanteessa maatalouden lähes kaikki tuotatosuunnat on vaikeuksissa. Ainoastaan proiskutilat tekee hyvää tulosta.
Katsoin Alffa kanavalta naudanlihan tuottaja Kiuruvedeltä nautoja 2800 , peltoa 500ha . Valitti huonoa kannattavaisuutta, mutta kuiteski sillä alueella on optimi olosuhteet nurmen tuotannolle, pellot ei ole niin poutivia.
Olisiko että ne tuotannot keskitettäisiin Pohjois-Pohjanmaalle ja Pojois-Savoon, etelän savikot laitettaisiin 5-10 vuodeksi tuottamaan hiiltä.
Maidon tuotanto samalle alueelle.
Sikapuolellakin kuuluu narinaa jossainpäin, lihasta saatu hinta tuntuu alhaiselta.
Ruotsissa on ratkaistu , 70 % on omavaraisuus aste, 30 % tuonti lihaa.
Suomessa voisi olla sama syzteemi, Suomisika myytäisiin sillä hinnalla millä tuotanto kannattaa . Kelle käy tuoti tavara ne ostaa sitä.
Monet Suomen eläkeläiset ei pysty hankkimaan kotimaista, nyt kun palkka inflaatio on pakko päättää laukkaamaan . Sitä ei voi pitkään padota vaikka sitä yritetään nyt kaikilla taika tempuilla padota.
Sehän on aina hyvä ottaa tuollainen keskikokoinen tila pätemään ja kertomaan totuuksia. Vielä kun Herliinin saisi samaan pöytään. Että olisi varmaan niitä oikeasti kusessa olevia tiloja, jotka oikeasti voisivat kertoa arjesta.
Maataloushan on vähän sellainen juttu, että jos päätät aloittaa maatalouden harjoittamisen tyhjästä, niin kuinkakohan käy. Taitaa olla aika haastavaa. Kasvinviljelypuolella käytännössä ja teoriassa mahdotonta. Tai sitten pitää olla niin tyhmä rahoittaja, joka on valmis sijoittamaan tyhjään. Pääomatiloilla, joilla on massia tehdä investointeja ilman nälkäkuoleman pelkoa, eivät ole kuolemassa.
Sitten on tiloja, jotka olevat ostaneet peltoa 15 000 euroa / hehtaari ja yli. Toisaalta taas jotkut alle viiden tonnin.
Sitten on niitä, jotka ovat sillä pääomalla haalineet pellot ympäriltä hinnalla millä hyvänsä. Perusteena vain se, ettei naapurit saa niitä.
Sitten taas sellaisia tiloja, joiden pellot ovat arkoja kuivuudelle ja märkyydelle.
Muuttujia on suuri määrä.
Joku viisas voisi kertoa, mikälainen tila saa pelastusvenepaikan. Massitiloillahan ei ole mitään pelkoa nälkäkuolemasta. Mutta millä perusteella ahdinkotiloja pelastetaan. Onko ahdinko taloudellinen vai laskennallinen? Voin väittää, että joku taho ottaa vielä osumaa ja kovaa. Se voi olla viljelijät, poliitikot tai edunvalvojat.