Nyt tiedotusvälineissäkin runsaasti esillä ollut salmonellaongelma on paikallistettu Rehuraision Raision tehtaan yhdelle tuotantolinjalle, jolla ei valmisteta lainkaan naudanrehuja. Ei ole mitään viitteitä siitä, että Rehuraision Anjalankosken rehuissa tai naudan rehuissa ylipäätään olisi salmonellaa. Rehutehtaat analysoivat valmistamistaan rehuista salmonellaa ja myös Evira ottaa rehuista näytteitä salmonella-analyysejä ja muitakin analyysejä varten. Rehun puhtaudesta on kuitenkin vaikea saada 100 % varmuutta, koska joka grammaa ei pystytä tutkimaan ja jälkikontaminaatiot ovat mahdollisia kuljetuksissa, varastoinnissa jne.
Sekä kuljetusliikkeet, varastointiliikkeet että maatalouskaupat kuten myös rehutehtaat ovat rehualan toimijoita. Rehualan toimijan vastuulla on huolehtia siitä, että ne eivät aiheuta rehuille terveysvaaraa. Toimijoiden omalla vastuulla on viime kädessä myös hankkia tarvittava tietotaito. Osa kuljetusliikkeistä on ns. sopimusautoilijoita, joilla voi lisäksi olla rehunvalmistajan kanssa so***** tietyistä kaluston puhdistus- ja desinfiointiväleistä, sallituista ja kielletyistä kuormista, salmonellanäytteiden ottamisesta kalustosta jne. Rehuvarastojen ovet pitäisi tietenkin pitää suljettuna aina kun mahdollista ja huolehtia muutoinkin tuholaistorjunnasta, siisteydestä jne. TE-keskusten tarkastajat suorittavat Eviran toimeksiannosta pistokokein valvontakäyntejä maatalouskaupoissa. Evira valvoo rehutehtaiden ja muiden rehunvalmistajien toimintaa laitostarkastuksin.
Lintujen ulosteilla tahriintuneita ja/tai rikkinäisiä rehusäkkejä ei kannata ottaa käyttöön vaan palauttaa takaisin kauppaan ja rehun kuljettajien liikkumista tilalla kannattaa rajoittaa.
Internet-sivuillamme on tiedote liittyen kuljetuskalustojen puhdistuksiin ym.
http://www.evira.fi/attachments/kasvintuotanto_ja_rehut/rehut/tiedotteet/tied_2009/tiedote_2023_0405_2009.pdf .