Kovat on puheet kiinan viennistä,jos tilaus tulisi sellainen kun esim Tanskalle, Saksalle niin linja huutaa tyhjää heti.
Ja sellaiseen tilanteeseen ei lihatalot halua lähteä.Eli halutaan lihaa mutta ei kuitenkaan haluta sitä.
Ylläpidetään kauhun tasapainoa.
Olen samaa mieltä, että suomen volyymi on liian pieni oikeisiin kauppoihin. Myös pitkät toimitussopparit paikallisiin kauppoihin ovat varmaan syynä, ettei vientiä ole kuitenkaan tuon enempää, vielä. Ehkä myös ihan aiheellinen pelko siitä, että jos kiinan vienti yhtääkkiä pysähtyy kuin seinään mitä lihoille sitten tehdään. Suomalainen kauppa vaikka kyykyttä tuottajia sekä lihataloja on kuitenkin varma yhteistyökumppani. Eli haetaanko hyvää kannattavuutta suurella riskillä vai huonompaa kannattavuutta pienellä riskillä.
Se miksi se ei sitten näy tuottajien hinnassa niin onkin toinen juttu. Hk paikkaa varmaan omaa kassaa ja muut lihatalot seuraavat vierestä, kenties sielläkin on kassan paikkaus käynnissä. Pitää myös muistaa, että silloin kun lihasta sai euroopassa 1,2€/kg niin suomessa maksettiin silloinkin n. puoltoista euroa. Se että jos haluttaisiin siirtyä eurooppalaiseen hinnoittelu tyyliin, jossa hinta vaihtelee pitkin vuotta enemmän niin lisää haasteita logistisesti ainakin, oltaisiinko siihen valmiita, tuskin. Pidemmällä aika välillä tuon tietysti pitäisi alkaa näkymään, mutta minusta aikaikkuna on vielä liian lyhyt.
Jos pitempiaikainen muutos halutaan saavuttaa niin ainoana järkevänä tapana näen sen, että tuotannon olisi vähennyttävä riittävästi, mutta niinkuin tuonne toiseen aiheeseen kommentoin samasta hommasta viljan kanssa niin se ei auta, että joku tai jotkut vähentävät tuotanto kun samalla toiset lisäävät. Minusta joku lisätuki on väärä tapa korjata ongelmaa. Lisätuki ulosmitataan helposti kaupan ja lihatalojen toimesta ja tuottajalle ei jää tuesta kuin velvoitteet. Nyt kyse on siitä, että ovatko tuottajat yhteisessä rintamassa vähentämässä tuotantoa..