Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Vehnälle yli 90 euroa / ha lisäNETTOtuloa ?  (Luettu 3066 kertaa)

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19858
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
https://www.farmit.net/kasvinviljely/2019/03/05/vehnalle-yli-90-eha-nettotuloa-miten

Tuo Farmitin uutinen on suoranaista liioittelua. Nettotulosta tuossa oikeasti ei puhuta, vaan oletetaan kuivattuna, rahdattuna ja oletetusti  korkean valkuaisen omaavana leipäviljana olevan, ja siitä on laskettu sadonlisän arvo, ja vähennetty ruiskutuskustannus. En ole vielä tiennyt, että se ruiskutuksen lisätuotto tulee kuivattuna ja rahdit valmiiksi maksettuna ? Myös  oletus on, että jos EI ruiskuteta, niin silti siellä pellolla tallataan niillä 650 renkailla ne urat sinne peltoon ?

Eli ei ole otettu huomioon tallaustappiota, ei taatusti matalamman valkuaisen miinusta eikä mahdollisesti korkeamman kuivauskosteuden aiheuttamaa öljyn lisäkulua. Tallausjäljissä kasvavien vihreiden rikkavähennystä, ym.  Se kosteus muuten tulee siihen koko viljakasaan kuluttamaan öljyä. Samoin valkuaisvähennys tulee KOKO viljakasaan !

Laskin vähän eri toteutuvilla vaihtoehdoilla tuota todellista hehtaaritulosta. Jos oletamme, että lisäsato on samansuuruinen eri perussatotasoilla, niin oikea nettovoitto olisi neljän tonnin perussatotasolla 162 - 192 euron leipäviljan hinnalla 16-40 euroa / ha. Viiden tonnin sadolla voitto on 8 - 31 euroa. Kuuden tonnin satotasolla voitto on 0 - 23 euroa / ha. Jos menee reuhviljaksi, saattaa koko voitto valua hukkaan. Tallaustappio alkaa purra rahallisesti nimenomaan korkeasatoiseen tiheään ja tuuheaan viljaan. Ei harva vilja juuri jaksa edes tallaantua.

Tässä näkyy, miten herkkä esimerkiksi  viljan hinnan vaikutus on erilaisten panosten tuottoon. Lisäksi perussatotaso vaikuttaa, jos muutenkin ollaan pellon viljavuudessa ääripäässä, helposti tulee vastaan ravinnepuute, jolloin pudotaan rehuviljalle ja ainakin saadaan reilusti valkuaismiinuksia. Hl-painon vaikutusta on uutisessa sönkötetty, mutta nykyään plussia saa vain noin 78 kiloon asti. Ihan turha siis hehkuttaa, jos vehnä painaa lähes 85 kiloa ruiskuttamattakin näinä kuivina vuosina, ja muka saisi kaksi kiloa lisää painoa ?

Iltakahvit alkoivat maistua karvaalta kun tuota Farmitin viekoittelevaan kauppamiehen seireenilaulua luin. Kuinka tyhminä ne pitävät useimmiten sentään kansakoulun alaluokat käyneitä viljelijöitä ?

-SS-

Viimeksi muokattu: 07.03.19 - klo:20:42 kirjoittanut -SS-

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2216
Vs: Vehnälle yli 90 euroa / ha lisäNETTOtuloa ?
En sinällään ymmärrä juurikaan viljanviljelystä, mutta josko ne ruiskutusurat auttaisi (ei menisi panokset hukkaan) ja riittävän leveä ruisku, jolloin uria vähemmän hehtaaria kohti. Laskeskelin omalle kohdalle ruiskutusurakoitsijan (lähes tuplaleveys) käytön kannattavaksi tallaustappion vähenemisen takia. Lisäksi kertatäytöllä tietysti isompi ala eli vähempi tieajoa vedenajoon liittyen. No laskeahan voi monilla luvuilla.

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 19858
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Vehnälle yli 90 euroa / ha lisäNETTOtuloa ?
Joo kyllä 24 - 30 tai isommat ruiskut ovat tietenkin OK, taitaa kuitenkin iso osa pelloista Suomessa vielä olla alle 20 m levyisinä ruiskutettuja ? Urakointihintakin voi olla vastaavasti korkeampi, kuin oman työn hinta. Totta myös se, että niitä samoja uria syntyy kuitenkin puinninalusviikkona glyfosaatin ruiskutuksessa.

Silti, lisäsadon arvon ja ruiskutuksen tuoton laskeminen on mainoksessa mennyt pahasti pieleen. Kaikkein korkeimmilla mahdollisilla kunnon valkuaisen vielä tuottavilla lannoitustasoilla valkuaisen putoaminen rehuvehnäksi on väistämätöntä. Brittein saarilla nämä voimaperäiset vehnät, jotka hyötyvät korrensääde- ja tautipaketista, ne käsitellään glyfosaatilla ennen puintia, koska muuten ei saada jyvien kosteutta laskemaan helposti alle 30 prosentin. Yliturvotettu kasvu ei vaan lakkaa koskaan, siellä se tunnustetaan reilusti.

Että rehuviljaa nekin lienevät. Nykymaatalouden tautiainetalous on ehkä hiukan lyhytnäköistä. Toivottavasti vastustuskykyisiä jalostuslinjoja silloin tulevaisuudessa löytyy kun fungisidit eivät enää tehoa.

-SS-

V.viljelijä

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 257
Vs: Vehnälle yli 90 euroa / ha lisäNETTOtuloa ?
Katsoin tuossa yhden ison isännän peltoa jolla iso hinattava ruisku, että jälki oli tuplasti sen levyinen kuin mulla (13,6) ja 12m ruisku. Eli +-0 tuo leveä puomi siltä kannalta. Onko muuten siinä renkaan jäljen vieressä paljon reunavaikutusta? Eli siinä olevat kasvit saa valoa ja ravinteita pakosta enemmän. Sitä ei oo tainnu kukaan ottaa huomioon laskelmissa.