Montako eläinyksikköä sulla on?
Ajattelin vaan että yhdestä yksiköstä saa tänä vuonna 70e, olis muuten 68e mutta korottivat parilla eurolla.
Jääköön salaisuudeksi.. Voi se tieto jostain vanhoista jutuista löytyä ei muista.. En nyt oikein ymmärrä miksi sillä on mitään merkitystä? Ja mistä sä ton 70e repäisit?
Vaikeeta tuossa ainoastaan taitaa olla jyväjemmareille tajuta yhtälö,mutta ei ole yllätys.Kumman paljon jauholakit on tietävinään sikojenkin pidosta.
Joo tietysti ehkä itsekkin tulee välillä syyllistyttyä muiden alojen arviointiin. No olen yrittänyt vähentää ja sanon vaan sen verran mitä tiedän. Silti jotenkin sellainen kuva on jäänyt, että monella viljajussilla on mielikuva edelleen siellä 15 vuoden takaa jolloin se sikakeisari oli kylän kunkku. Nyt ei todellakaan näin ole, kyllä luomuilijat ja sivutoimiset vetelee ohi oikealta ja vasemmalta. Täällä nyt ei yleisesti karjatiloja paljon olekkaan, että kokemusta ei ole sellaiselta alueelta missä on paljon karjatiloja.
Voisitte kyllä avata tyhmälle viljanviljelijälle sian pidon kustannuspuolta, siis ihan siten että ei vaan kerrota että näin paljon lisää tarvitaan per tuotettu kilo vaan että paljonko menee per tuotettu kilo ruokintaan, muihin muuttuviin, kiinteisiin jne. Ja paljonko sitä viljaa, kallista tai halpaa,syötetään per töpselikärsä?
No tota mä en oikein tiedä kuinka paljon niissä on salassa pidettävää tietoa... Esim. saako tarkasti sanoa paljon lihasta maksetaan. Mutta jos annan suurinpiirtein tietoja niin varmaan pääset suunnilleen jyvälle?
Lihasta maksetaan n.1,5e/kg ja lihakiloja keskimäärin on 88kg per sika. Hintaan vaikuttaa lisät joita tulee määrän, tehokkuuden yms. mukaan. Lisät ovat noin kolmannes hinnasta. Tuossa on hinnassa on melkein kaikki lisät, mutta ei kaikki. Eli näillä tiedoilla tulee 132e per sika. No sitten meillä ainakin on yleensä lihakkuus alhainen ja siitä tulee miinusta, samoin kuin kaikki "viat" vähentävät tilitys hintaa. Keskihinta on näin ollen 125-130e välissä.
Porsas maksaa tällä hetkellä yli 60e kpl ja rehut tän yhen possun kasvattamiseksi ennen tätä viljan hinnan nousua oli meillä noin 50e per sika. Sähköihin, tarvikkeisiin yms. jäi siis 15-20e per elukka. Ja se työkin pitää tuosta hinnasta kattaa. No nyt kun viljan hinta nousi niin laskin tarkemmin, että meillä se viljan hinnan nousu tarkoittaa 9e per sika ruokintakuluihin. Ja meillä syötetään muutakin viljan ja tiivisteen lisäksi ja niiden rehujen hinta on sidottu ohran ja soijan hintaan niin en osaa arvioida paljonko niistä tulee sitten lisää tuohon, ehkä noin 5e. Ja sitten jos possun hintaa nostetaan, kun tietenkin niidenkin ruokinta kallistuu. Aikaisemmin nostot ovat menneet siinä linjassa, että 2 senttiä lihakiloon = 1 euro possun hintaan. Tuo 9e tarkoittaa 88kg sialla n. 10 senttiä per kilo. Tuohon joi nyt sitten jokainen arvioida paljon muut rehut nousee ja nouseeko possun hinta. Eli ainakin se 10 senttiä pitää saada lisää todennäköisesti 15 mahdollisesti 20 senttiä niin ollaan viime syksyn tasolla.
Kai sianlihantuotannossakin peruslähtökohta on ymmärtää yrittämiseen kuuluvat riskit, eli mm. se, että rehuviljan hintakin vaihtelee, ollen välillä matala ja toisinaan korkea, kai joku menneen 10 vuoden jakson keskiarvohinta pitää laskea, sillä vaikka tulevan 10 vuoden jakson keskihintaa ei pysty ennustamaan, niin menneen 10 vuoden keskiarvo antaa osviittaa tulevasta. Tietenkin pitää pystyä sianlihantuottajankin varautumaan niihinkin aikoihin, kun viljojen hinnat pompsahtaa ylös, jos sitten lihan tuottajahinta ei reagoi perässä, niin siitä pitää olla seurauksena tuotannon vähentäminen, eli vähennetään porsaiden tuloa markkinoille ja pidetään lihasikapaikkoja tyhjillään. Ei pitäisi suostua siihen että tappiolla tuotetaan. Ottakaa esimerkkiä OPECISTA, eli öljyntuottajamaidennjärjestöstä, ne vähentää tuotantoa, jos öljyn hinta painuu kovin alas. Alan omaehtoisella tuotannon itsesääntelyllä tasapainotetaan markkinoita.
Juu näinhän se menee ja tässä sitä aletaan nyt toteuttamaan. Suomessa ei ole vielä vastaavaa koettu. Aiemmin (yli 10v sitten) oli varaa ja silloin ei kuulunut kuin nurinaa, mutta nyt tilanteen pitäisi olla toinen. Varaa ei ole ja tappiolla en minä ainakaan ala tuottamaan. Sianlihan hinta on sieltä 2000 luvun alusta laskenut reippaasti, ollen viimeiset vuodet melko vakio. Hieman on pohjalta noustu, mutta kulut ovat nousseet enemmän. Rehufirmat osaavat kyllä pitää huolen, että nostavat hintaa.
Kassavirtana tuo laskelma ehkä on toisenlainen, jos tila ei ruoki ostorehuilla. Onko nyt niin, että sikatalous Suomessa on ostorehupohjaista ? Valtion olisi varmaan tarpeen säätää velvoiteviljely rehuviljasta jokaiselle kasvinviljelytilalle, ja määrätä hinta esimerkiksi 2009 tasalle.
Tuontiviljaan ainakin tulee laivaus- ja rahtikulu päälle. Sillä ylimääräisellä kustannuksella ei voine ruokinta kannattaa pitemmän päälle.
-SS-
Sulla on kyllä välillä outoja kommentteja. Tottakai kassavirtana laskelma on erilainen. Mutta kassavirta ei riitä jotain täytyisi saada jäämään omaankin kassaan.