• Tavallinen aihe

Aihe Uusi sonnikasvattamo  (Luettu 24151 kertaa)

navettapiika

  • Vieras
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Paalirehu ja automaatiruokinta?  :D

https://fi-fi.facebook.com/Ab-Euro-Bull-Oy-1143832749032796/
Jotenkin ajattelisin, että ihan sama miten rehu on tehty, mutta koneella ajettava pöytä ja apevaunu olisi järkevin ratkaisu tuollaiseen yksikköön, varsinkin, kun tavoitteena on tuplata tuotantomäärä.

Kuvista päätellen ei ollut peltoa ihan vieressä, mutta tie kylläkin, joten paalit sinällään voi olla kuljetuksen kannalta ihan järkevä. Varsinkin jos saa erityisen kuivana, jolloin siilorehun tiivistäminen voi olla hankalaa.

Mulla ei tietysti ole näistä kokemusta, mutta kuvittelisin että paali vaatii jonkun ylimääräisen himmelin ennenkuin se kulkee kiltisti tollasessa automaattisysteemissä. Plus sitten se muovien ja verkkojen irroittelu tuolla paalimäärällä. Pienemmillekin rehumäärille on ajosilppuriketjuja laitettu.  :D

Mun silmissä tuo näyttää siltä, että kaikki rehu ostetaan/keräillään tukkirekoilla maatuneita paaleja 200 kilometrin säteellä. Nit niitä sotketaan 15 paalia päivässä ja sekaan 11,3 Mj/kgka littukauraa ja kalkkia.

Päiväkasvu 1000g bruttoa/päivä ja laskelmissa 1300g  ;D
Ja kannattavuus on taattu... Toivottavasti on vaimo, joka elättää..

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2206
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Paalirehu ja automaatiruokinta?  :D

https://fi-fi.facebook.com/Ab-Euro-Bull-Oy-1143832749032796/
Jotenkin ajattelisin, että ihan sama miten rehu on tehty, mutta koneella ajettava pöytä ja apevaunu olisi järkevin ratkaisu tuollaiseen yksikköön, varsinkin, kun tavoitteena on tuplata tuotantomäärä.

Kuvista päätellen ei ollut peltoa ihan vieressä, mutta tie kylläkin, joten paalit sinällään voi olla kuljetuksen kannalta ihan järkevä. Varsinkin jos saa erityisen kuivana, jolloin siilorehun tiivistäminen voi olla hankalaa.

Mulla ei tietysti ole näistä kokemusta, mutta kuvittelisin että paali vaatii jonkun ylimääräisen himmelin ennenkuin se kulkee kiltisti tollasessa automaattisysteemissä. Plus sitten se muovien ja verkkojen irroittelu tuolla paalimäärällä. Pienemmillekin rehumäärille on ajosilppuriketjuja laitettu.  :D

Mun silmissä tuo näyttää siltä, että kaikki rehu ostetaan/keräillään tukkirekoilla maatuneita paaleja 200 kilometrin säteellä. Nit niitä sotketaan 15 paalia päivässä ja sekaan 11,3 Mj/kgka littukauraa ja kalkkia.

Päiväkasvu 1000g bruttoa/päivä ja laskelmissa 1300g  ;D
Ja kannattavuus on taattu... Toivottavasti on vaimo, joka elättää..
Pitää olla todella hyväpalkkainen vaimo, jos 800 tappiollista mullia joutuu vaimon palkalla ruokkimaan.

Maakalle

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 826
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Juu laittakaa vaan mulleja niin peevelisti, mutta varmistakaa mistä aioitte saada vasikat kasvattamoon. Meinaan että nykyisillekään ei pikapuoliin riitä. Alkaa tippumaan rupusimmat vasikan hävittäjät teurastamoiden listoilta. Emolehmillä ei tokikaan riippuvainen vasikan toimittajasta, mutta sitten kans pitäisi kuitenkin osata tuottaa se vasikka hengissä. Kannattavuuden edellytys on että reippaasti yli 90 % lehmistä tuottaa myös elävän vasikan kasvatukseen asti.

Atrian sivuilla tosiaan ihan tällä viikolla huomasin viestin, että aikovat soitella kaikille kasvattamoille joiden päiväkasvut jonkun rajan alle. Jos eivät neuvonnalla saa homma toimimaan, niin niille paikoille tuovat vasikoita vaan jos sattuu yli jäämään.

Mahtaisko liharotuiset lehmävasikat alkaa liikkumaan, kun kaiku vastaa karsinasta ja pankkitililtä?

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2206
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Kannattavuuden edellytys on että reippaasti yli 90 % lehmistä tuottaa myös elävän vasikan kasvatukseen asti.

Moni täälläkin parkuva emopelle saa eläviä vasikoita myyntiin/teuraaksi nippa nappa 60-70% emoista ja kriisi on poijilla housuissa!

Koneiden rassaus kiinnostaa ja konemessuilla renkaiden potkiminen, mutta muuten ei homma onnistu.... ja ollaan niin karjan jalostajaa että.

:D
 
Ei kai täällä montaa emotuottajaa enää kirjoittele.

Ei kai nyt kukaan pysy pystyssä jollain 30-40 prosentin vasikkahävikillä vai onko tuohon laskettu uudistushiehojen osuus, koska niistä ei tule myyntituloa. Siinäkin tapauksessa hävikkiprosentit olisi katastrofitasolla. No tietysti jos emojen pito on harrastustasolla noin määrällisesti ja tulot tulevat jostain muualta, niin silloin sama vaikkei yhtään vasikkaa saa myytyä.

JD6630

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5459
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Kävin kattomassa. Iso ja komee oli halli ja varmasti sonneille hyvä ympäristö.

Onnea vaan sen ruokintapöydän ja ruokkijan kanssa. Sosiaalitilat oli ilmeisesti vielä kesken kun oli pääsy kielletty.

Pihaan lienee asfaltti tulossa myöhemmin, ainakin toivottavasti.

+200

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4637
  • Paalauksen iloa
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Kävin kattomassa. Iso ja komee oli halli ja varmasti sonneille hyvä ympäristö.

Onnea vaan sen ruokintapöydän ja ruokkijan kanssa. Sosiaalitilat oli ilmeisesti vielä kesken kun oli pääsy kielletty.

Pihaan lienee asfaltti tulossa myöhemmin, ainakin toivottavasti.
Poikettiin poikien kans myös vilkaisemas.
Kuinkahan suuri riski tuollaiseen on saada joku mykoplasma tai muu hankala tauti :-\

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1522
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Olen ollut havaitsevinani hiljaisia singaaleja lihantuotantoa vastaan, nythän jo lisätään salaattia lihapullaan, ympäristö kysymykset eivät puolla lihantuotantoa ja eettisyyspuoli on myös keskustelussa. Lisäksi naudanliha on erittäin tukiriippuvainen tuote, koska naudalla on lihantuotannossa huono hyötysuhde, se ei parane vaikka kuinka vääntäisi.
Näitä taustoja vasten on rohkea investointi. Ns. teurastamoriskinä on syytä palauttaa mieliin kesäinen ison sikalan alasajo Parikalassa, jos tuommoinen onnistuu kerran voi se onnistua uudestaankin.

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2206
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Olen ollut havaitsevinani hiljaisia singaaleja lihantuotantoa vastaan, nythän jo lisätään salaattia lihapullaan, ympäristö kysymykset eivät puolla lihantuotantoa ja eettisyyspuoli on myös keskustelussa. Lisäksi naudanliha on erittäin tukiriippuvainen tuote, koska naudalla on lihantuotannossa huono hyötysuhde, se ei parane vaikka kuinka vääntäisi.
Näitä taustoja vasten on rohkea investointi. Ns. teurastamoriskinä on syytä palauttaa mieliin kesäinen ison sikalan alasajo Parikalassa, jos tuommoinen onnistuu kerran voi se onnistua uudestaankin.
Taisi tämä sikala olla ns. itsenäinen eli ei ollut niin teurastamon liekassa, joten saattoi olla vaikka varoittava esimerkki, kuinka käy, jos ei totella isompaansa.

Kuulin tässä äskettäin, että kriisitilanteessa (en tarkoita maitokriisiä) broilerin tuotanto ajetaan alas, mutta naudanlihan tuotantoa pidettäisiin yllä. Syytä en tiedä.

paalipoika

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 698
Vs: Uusi sonnikasvattamo

Kuulin tässä äskettäin, että kriisitilanteessa (en tarkoita maitokriisiä) broilerin tuotanto ajetaan alas, mutta naudanlihan tuotantoa pidettäisiin yllä. Syytä en tiedä.
[/quote]

Sehän on selvä että siinä vaiheessa broileri hommat ajetaan alas. Niiden kasvattaminen vaatii niin paljon ulkomaille syydettyä rahaa energian muodossa, lämmitys, ilmanvaihto. Naudat saa pysymään hengissä ja kasvamaankin jollain lailla erittäin pienillä panoksilla, sillä konstilla saadaan sitä prtotiinia että jaksetaan hoitaa se kriisi kunnialla.

Pasi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2348
Vs: Uusi sonnikasvattamo

Kuulin tässä äskettäin, että kriisitilanteessa (en tarkoita maitokriisiä) broilerin tuotanto ajetaan alas, mutta naudanlihan tuotantoa pidettäisiin yllä. Syytä en tiedä.

Sehän on selvä että siinä vaiheessa broileri hommat ajetaan alas. Niiden kasvattaminen vaatii niin paljon ulkomaille syydettyä rahaa energian muodossa, lämmitys, ilmanvaihto. Naudat saa pysymään hengissä ja kasvamaankin jollain lailla erittäin pienillä panoksilla, sillä konstilla saadaan sitä prtotiinia että jaksetaan hoitaa se kriisi kunnialla.
[/quote]

Ei tuossa mitään uutta ole. Ja syy ei ole raha, energia tai ulkomaankauppa. Jos tulee sellainen kriisi, että ihan oikeasti länsimaissa ja Suomessa (kehitysmaissa saa kuolla rauhassa kuten tähänkin asti) alkaa olla hankala saada ruokaa niin yksimahainen lihantuotanto loppuu ensimmäisenä. Syynä on ihan yksinkertaisesti se, että ne syövät periaatteessa täysin samaa ruokaa kuin me ihmiset. Tuollaisen kriisin tullessa märehtijoiden sapuska olisi sitten vain pelkkää säilörehua, joka kasvaa apilan tms. typensitojan voimalla. Lanta menisi ihmisille tarkoitettujen peltojen lannoittamiseen. Ja kyllä niitä ruohonpurjoitakin aika paljon lahdattaisiin. Veikkaisin, että proteiini tuollaisessa tilanteessa tulisi ensisijaisesti herneistä ja härkäpavusta. Lihaa tulisi enemmän metsästyksen kautta.

Jos realistisempia tai mukavampia uhkia lihantuotannolle miettii niin ne ovat ihan eettisiä ja ilmastonmuutokseen liittyviä. Viime mainittu erityisesti märehtijöillä.

Maakalle

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 826
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Olen ollut havaitsevinani hiljaisia singaaleja lihantuotantoa vastaan, nythän jo lisätään salaattia lihapullaan, ympäristö kysymykset eivät puolla lihantuotantoa ja eettisyyspuoli on myös keskustelussa. Lisäksi naudanliha on erittäin tukiriippuvainen tuote, koska naudalla on lihantuotannossa huono hyötysuhde, se ei parane vaikka kuinka vääntäisi.
Näitä taustoja vasten on rohkea investointi. Ns. teurastamoriskinä on syytä palauttaa mieliin kesäinen ison sikalan alasajo Parikalassa, jos tuommoinen onnistuu kerran voi se onnistua uudestaankin.
Taisi tämä sikala olla ns. itsenäinen eli ei ollut niin teurastamon liekassa, joten saattoi olla vaikka varoittava esimerkki, kuinka käy, jos ei totella isompaansa.

Kuulin tässä äskettäin, että kriisitilanteessa (en tarkoita maitokriisiä) broilerin tuotanto ajetaan alas, mutta naudanlihan tuotantoa pidettäisiin yllä. Syytä en tiedä.

Broilerit tuodaan ulkomailta Suomeen munimaan. Onkohan vuottakaan mitä tuotanto voi pyöriä ilman uutta tuotua sukupolvea?

bdr-529

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7460
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Broiskulla on nii lyhyt kierto että seon helppo pysäyttää hetkeksi tai pitemmäksi aikaa toisin kuin esimerkiksi nauta.
Mielipiteeni on voinut muuttua, mutta ei se tosiasia, että olen oikeassa.

ilkka

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2627
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Broiskulla on nii lyhyt kierto että seon helppo pysäyttää hetkeksi tai pitemmäksi aikaa toisin kuin esimerkiksi nauta.

Oikeassa kriisitilanteessa ei katota mitään kierron pituuksia vaan varmistetaan ihmisten ruoan saanti.

Pasi kiinteytti syyt; " Ja syy ei ole raha, energia tai ulkomaankauppa. Jos tulee sellainen kriisi, että ihan oikeasti länsimaissa ja Suomessa (kehitysmaissa saa kuolla rauhassa kuten tähänkin asti) alkaa olla hankala saada ruokaa niin yksimahainen lihantuotanto loppuu ensimmäisenä. Syynä on ihan yksinkertaisesti se, että ne syövät periaatteessa täysin samaa ruokaa kuin me ihmiset. Tuollaisen kriisin tullessa märehtijoiden sapuska olisi sitten vain pelkkää säilörehua, joka kasvaa apilan tms. typensitojan voimalla. Lanta menisi ihmisille tarkoitettujen peltojen lannoittamiseen. Ja kyllä niitä ruohonpurjoitakin aika paljon lahdattaisiin. Veikkaisin, että proteiini tuollaisessa tilanteessa tulisi ensisijaisesti herneistä ja härkäpavusta. Lihaa tulisi enemmän metsästyksen kautta."

Karju

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 501
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Kyllä on isot kuvitelmat riistaeläinten lihantuottokyvystä. Hirvet suomesta sukupuuttoon. :D

bdr-529

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 7460
Vs: Uusi sonnikasvattamo
Broiskulla on nii lyhyt kierto että seon helppo pysäyttää hetkeksi tai pitemmäksi aikaa toisin kuin esimerkiksi nauta.

Oikeassa kriisitilanteessa ei katota mitään kierron pituuksia vaan varmistetaan ihmisten ruoan saanti.

Pasi kiinteytti syyt; " Ja syy ei ole raha, energia tai ulkomaankauppa. Jos tulee sellainen kriisi, että ihan oikeasti länsimaissa ja Suomessa (kehitysmaissa saa kuolla rauhassa kuten tähänkin asti) alkaa olla hankala saada ruokaa niin yksimahainen lihantuotanto loppuu ensimmäisenä. Syynä on ihan yksinkertaisesti se, että ne syövät periaatteessa täysin samaa ruokaa kuin me ihmiset. Tuollaisen kriisin tullessa märehtijoiden sapuska olisi sitten vain pelkkää säilörehua, joka kasvaa apilan tms. typensitojan voimalla. Lanta menisi ihmisille tarkoitettujen peltojen lannoittamiseen. Ja kyllä niitä ruohonpurjoitakin aika paljon lahdattaisiin. Veikkaisin, että proteiini tuollaisessa tilanteessa tulisi ensisijaisesti herneistä ja härkäpavusta. Lihaa tulisi enemmän metsästyksen kautta."

 Kriisejä on niin monen laatuisia.
Mielipiteeni on voinut muuttua, mutta ei se tosiasia, että olen oikeassa.