Näille assijandundija- konsulteille ja neuvvojille voi ainakin morjestaa heti.
Uusien ideoiden tiimoilta kannattaa matkustaa pitkällekin tutustumaan jo
alottaneisiin yrittäjiin.
Ehkä realistisemman kuvan hommasta saisi jututtamalla sellasia jotka ovat lopettaneet alan tuotannon..
Hei pitkästä aikaa!
Vierailin tosiaan tilalla jossa kotisirkkoja kasvatetaan sivuelinkeino muotoisesti. Tilalla myös porsitusta ja viljanviljelyä. Seuraavaksi muutamia seikkoja mitä jäi mieleen vierailusta.
Tuottaja oli saanut idean kasvatukseen ryhtymisestä finsect oyn esiteltyä mitä kotisirkkojen kasvatus oikein on. Finsect valmisti aloitukseen tarvittavat välineet ja toimitti hyönteiset, jolloin tilallinen peruskorjasi 10 neliön tilan ulkorakennuksesta johon sai 30 asteen lämpötilan ja 50% kosteuden sekä hyllyt seinille. Sähköpatteri, ilmankostutin oli laitteisto ja muuten mekaanista työtä ruokinnan osalta.
Finsect tarjosi kasvatukseen opetukset ja tiiviin yhteydenpidon sekä vierailee tilalla kun ongelmia tulee vastaan. Se myös ostaa kotisirkat pois niin ei jäänyt pakastimen täytteeksi.
Eli ei tarvinnut itse syödä kasvattamiaan kotisirkkoja tai hoitaa myyntiä itse jos ei halunnut.
Tuottajia oli mukana toiminnassa jo useampi, tietoa vaihdetaan kaikkien mukana olevien hyväksi sekä Finsect etsii/kehittää uusia ratkaisuja toiminnan kehittämiseksi ja vaikuttaa siltä että toiminnasta kyllä syntyy oma tuotantomuotonsa Suomeen näiden kaverien toimesta jotka tuottajia ohjaavat ja kasvatukseen ovat ryhtyneet.
Koko homma lähti kyseisellä tilalla käyntiin alle 5000 euron investoinnein huhtikuussa ja investointi on maksanut itsensä takaisin ennen kuin vuosi toimintaa tulee täyteen.
10 neliön kasvattamossa oli noin neljäkymmentä elintarvikemuovista laatikkoa 70 litran vetoisuudella jossa sirkat kasvoivat. Munakennoja oli asetettu myös sisälle tuomaan lisää kasvatus pinta-alaa. Yksi laatikko tuotti keskimäärin kilon verran kotisirkkoja viiden viikon välein. Ruokintaan kananrehua ja vihanneksia joista saivat nestettä.
Tutustuminen oli jo kokemuksena hieno, mutta olihan tässä tosiaan tarkoitus itsekin aloittaa mahdollinen kasvatus.
Käsitykseni kyllä vain vahvistui että hyönteiset ovat tulevaisuuden raaka-aine myös peräpohjolan elintarviketeollisuudessa kaiken muun tuotannon rinnalla.
iskra:lta hyvä ajatus kysyä lopettaneilta kokemuksia, mutta mistähän moisia löytyisi - Suomestakin?