Hmm... En äkkiseltään löytänyt Yksityistielaista selvää päivämäärää. Minusta sellaista ei olekaan. Hoitokunta valmistaa tiekokoukselle maksuunpanoluettelon, joka on oltava nähtävissä vähintään 2 viikkoa ennen tiekunnan vuosikokousta. Kokouksessa maksuunpanoluettelo vahvistetaan. Tämä vahvistettu maksuunpanoluettelo on pöytäkirjan lisäksi tärkein asiakirja, jonka perusteella tiekunta voi hakea tiemaksuja ulosottoon. Tästä johtuen olen sitä mieltä, että se henkilö, joka on merkitty osakkaan (tilan) omistajaksi maksuunpanoluetteloa vahvistettaessa, on vastuussa kyseisen vuoden tiemaksuista.
Yksityistielain 74 § mainitaan omistajanmuutoksesta, että "uusi omistaja on vastuussa myös edelliselle omistajalle syntyneistä, tienpidosta johtuneista velvoituksista, ei kuitenkaan edellisen omistajan laiminlyömistä rahana suoritettavista maksuista."
Lisäksi 88 § mainitaan edellämainittu vahvistettu maksuunpanoluettelon ote perusteena ulosotolle. Pöytäkirjalla todistetaan tiekunnan toimivuus, ja että maksuunpanoluettelo on todella vahvistettu.
Tiekunnan opaskirjassa mainitaan, että "Ennen tiekunnan kokousta nähtävillä olleessa maksuunpanoluettelossa olevia tieyksiköitä ei voida muuttaa, vaan maksuunpano pitää tehdä vanhoilla yksiköillä." Siispä tämän mukaan muutokset omistajuuksissa tulee tehdä ennen kuin kyseisen vuoden vuosikokouksen kutsut lähetetään! Tässä kyllä usein oiotaan ja yksiköitä muutetaan joskus vielä vuosikokouksessakin. Tämähän ei toki ole ongelma, jos kaikki osakkaat sen hyväksyvät.
Lain mukaan (65 §) tiekunnan on pidettävä vuosikokouksensa kunakin vuonna ennen kesäkuun loppua, elleivät tieosakkaat toisin päätä. Kokous voidaan pitää myös harvemmin, kuin kerran vuodessa, jos niin on yhdessä päätetty. Silloin maksuunpanoluettelo on voimassa useampia vuosia. Tiekunnan tulee kuitenkin ymmärtääkseni pitää kokous, jos maksuunpanoluetteloa on tarvis muuttaa.
Tuli vähän pitkästi tekstiä, mutta asiaa ei tosiaan ole yksiselitteisesti mainittu laissa. Jos asiassa on epäselvää, kannattaa olla yhteydessä tien hoitokuntaan tai kunnan yksityistiejaostoon. Myös Suomen Tieyhdistyksestä saa hyvin apua kysymyksiin soittamalla.
Aloittelevan toimitsijan kannattaa ehdottomasti tilata tieyhdistykseltä viimeisin "Tiekunta ja Tieosakas"- kirja. Siinä on selitetty kansantajuisesti todella hyvin, miten tulee ja kannattaa toimia eri tilanteissa. Minulle kirja on ollut toimitsijaurani aikana melkein Tieraamattu.