Niin, minä kun en ole sonneja kasvattanut, mutta olen päässyt siihen käsitykseen,että mitä nopeammin teuraspaino saavutetaan, sen kannattavampaa homma on. Eikö sonnikasvattamot ruoki kaikkia liharotusonneja samalla tavalla? Voihan ne olla vaikka samassa karsinassa. Kyllä se limppari hyödyntää ravintonsa käsittääkseni paremmin kuin nämä pienet rodut. Eräs kasvattaja noitui kun ei näitä pieniä rotuja oikein voi kasvattaa yli 300kg teuraspainoon ilman että ne rasvottus. Sonninkasvattajat korjatkaa jos olen aivan hakoteillä.... Tietysti tuo rasvottuminen riippuu paljon myös
jalostuksesta. Ja nyt puhutaan siis siitä läskistä lihan päällä, turha sotkea mitään marmoroitumista tähän.
Ja mitä tulee emojen ruokintaan, niin meillä risteytysporukka mättää ihan yhtä paljon sitä kuivaa heinää kuin puhtaat limpparitkin, eikä kellekkään anneta mitään väkevämpää.
Marmoroitumista ei muodostu ennen kuin tietty pintarasvan paksuus saavutetaan. Täytyy muistaa että yli 90% maailman pihvilihan tuotannosta arvoitetaan tämän ominaisuuden mukaan. Monet lihan maahantuojat vetoavat laatu väitteissä marmoroituneiden pihvihärkien ylivoimaiseen syöntilaatuun! Herefordin ja Anguksen jalostuksessa käytetään vuosittain miljoonia dollareita tämän ominaisuuden parantamiseksi. Myös pintarasvan määrää yritetään vähentää, mutta marmoroitumisesta ei tingitä yhtään.
HF:n ja AB:n kasvuominaisuudet ovat nykyään jollain osa-alueilla jopa parempia kuin limousinen. Eli kasvukyvyssä ne voidaan luokitellaan samaan ryhmään. Rehuhyötysuhde on paras limousinella, mutta hereford ei kauaksi jää. Ero merkityksetön. Anguksella kuluu keskimäärin suht paljon rehua, mutta se on erittäin eläinkohtainen asia. CH on samaa luokkaa HF:n kanssa. Kun selailee FE tilastoja maailmalta, niin joka rodusta löytyy huippu tehokkaita ja kehnoja yksilöitä.
Edelleen tämä risteytys asia ei taida mennä perille kun näin hinnastoja pyöritellään.
Edelleen saan parhaan tuoton eläimistäni kun pidän emorodun brittiläisenä ja isärodun Canadassa jalostettuna Ranskalaisena.(Mieluiten hankin sonnin jalostuslinjasta mikä on tuotettu tiloille missä poikii 1000 lehmää vuosittain
) Risteytys tuo jopa 15-20% paremman kasvun ja kestävyyden. Luulisi loppukasvattajalle kelpaavan.
Limupimu: Vapaa rehun syöttö näkyy hyvässä lehmässä rasvana. Silloin voidaan ruokintaa vähentää/ rajoittaa, mutta sitä rasvaa on hyvä siellä selässä hieman olla jos käy niin että astutus aikaan on huonot kelit yms. niin tiinehtyminen varmistuu......
Mikä on JÄRKEVÄ teuraspaino?