Elintarviketeollisuus tuntuu olevan kovin innostunut kaurasta ja sen mahdollisuuksista. Ja ainakaan raaka-aineen hinta ei ole esteenä, suomalaista kauraa kovasti kehutaan jopa maailman parhaimmaksi, mutta hinnaltaan se on maailman halvinta, tai jos ei ihan halvinta, niin ainakin halvimmasta päästä.
Kauraa viljellään niin paljon suomessa, että elintarviketeollisuus saa tarvitsemansa määrän hyvälaatuista kauraa huonoinakin vuosina, joten ei ole tarvetta hintaa nostaa, toisaalta, jos oikein isojyväistä ja painavaa kauraa onnistuu saamaan, niin laatulisät on kuitenkin ihan mukavat, ja voi päästä jopa lähelle leipävehnän hintaa, mutta kyllä silloin pitää säiden ja kaiken muunkin mennä nappiin.
Kaura ei kuitenkaan ole nykyisin niin helppo viljeltävä, kuin voisi luulla, tiukat toksiinirajat ja värivaatimukset pitävät siitä huolen, ja jos rehuksi menee, niin hintakin putoaa silloin reippaasti. Jos siis myyntiin kauraa viljelee, niin voikin todeta että kaura on melkoinen riskikasvi, vaihtoehtoisia lopputuloksia on monta, sateinen kesä tai syksy kun osuu kohdalle, käy helposti niin, ettei kaura kelpaa muuhun kuin polttoon.
Nykyisellään kaurasta maksettava perushinta ei kata niitä riskejä, joita kauran viljelyyn liittyy, kyllä ainakin elintarvikelaatuisen kauran perushinta saisi olla paljon nykyistä korkeampi, jotta kauran viljelyyn uskaltaisi satsata, ja paino nimenomaan sanalla uskaltaisi.
Viimeksi muokattu: 24.01.16 - klo:14:03 kirjoittanut Pottunokka