Kyllä mä varaan TOS Skagenia 350 kg/ha 1.10. alkaen tuohon kerääjäpas.kapelleilypeltoon. Niin hyvästi viime vuonna 3.10. kylvetty kasvaa ja on puhdasta rikkaruohoista, että pitää jatkaa koesarjaa.
-SS-
Hyvin näyttää etelässä lokakuun alkupuolen syysvehnäkylvöt onnistuvan. Täällä yksi suurehko juurikastila kylvää vuosittain syysvehnää juurikasmaihin noston jälkeen.
Onnistumis % näyttää suuremmalta kuin viljojen jälkeen kylvetyillä, oliskohan jurtti niin hyvä esikasvi.
Siis se salaisuus on viimeaikaiset ( jo 90-luvulta alkaen) lämpimän märät syksyt ja jopa keskitalvet, jotka äärimmäisen aikaisin kylvetylle syysvehnälle näyttävät tulevan rasitteeksi. Vehnä tulee liika pitkäksi ja reheväksi, saa tyvitautien ja lehtilaikkutautien oireita, sekä kaskaat istuttavat virustauteja valmiiksi. Vehnä kuluttaa tarvittavat ravinteet jo syksyllä ja joutuu lyhyen talven pakkasille alttiiksi jo osittain kellastuen typen puutteeseen.
Kesällä kylvetty syysvehnä tarvitsee 80 kg typpeä elääkseen, kasvattaisitteko huhtikuussa kylvettyä amarettoa heinäkuulle asti 30 kg:n typellä, kysyn vaan ?
Siksi tuo myöhäinen kylvö on alkanut tuottaamaan yllättäviä tuloksia, ei syysvehnän talvituhosta koskaan pääse eroon, mutta olen nähnyt syyskesällä polvenkorkuiseksi kasvatetun syysviljan tuhoutuvan, ja talvella rännän alla orastuneen syysviljan selvinneen.
Tämä äärimmäisen aikainen kylvö-uskomus, sen pitäisi toteutua myös keväällä kylvetyllä syysvehnällä. Voin vakuuttaa, ei siellä löytynyt salaisuutta.
-SS-