Joo uuden rivin kannalla olen itsekin. menee muuten vanhat vuodet sekasin. Oletteko muuten huomanneet, että lannoitteen suunnittelu Webwisussa on kömpelömpää kuin vanhassa visussa oli. Esim fosforin tasaus ei näy samaan aikaan. Pc visussa pystyi heti näkemään, et menikö kasvukauden jälkeinen fofori plussalle, vai ei.
Niin, tuo tietojen kaivelu 'kymmenen klikkauksen takaa' on myös yksi syy miksi kävin tekemään omaa viljelysuunnittelua/-kirjanpitoa Excelin päälle.
Nykyinen päänäkymä on linkin kuvan kaltainen (lohko- ym. tiedot suurimmaksi osaksi hatusta vedettyjä tuottamaan erilaisia skenaarioita Excel laskennalle...)
https://drive.google.com/file/d/0B2rXlVyNssiQUGNPZ0lSbGFuYWM/view?pli=1Tiedot kuvan taulukkoon päivittyvät
täysin dynaamisesti ja automaattisesti välilehdiltä, jotka sisältävät yhden kasvulohkon vuosittaiset tiedot (viljavuus,lannoitus,muistiinpanot etc). Kasvulohkovälilehtiä voi olla luonnollisesti n kpl. Yhteenvetotaulukossa on hyperlinkki kuhunkin välilehteen, joten kaikki tieto on yhden klikkauksen päässä koskien mitä tahansa kasvulohkoa miltä tahansa vuodelta. Lisäksi on muutamia välilehtiä, joissa taulukoidaan tilan peruslohkot, Mavin lannoitustaulukot,
käytössä olevat lannoitteet, ylläpidetään automaattista satotasoikkunointia (ts. excel muistaa peruslohkon satotasot edeltävät viisi vuotta ja tietää siten automaattisesti satotasokorjauksen maksimin, jota tulevan vuoden viljelysuunnittelussa voidaan käyttää)
Yhteenvetotaulukko tekee automaattisesti pinta-alatarkistukset lohko- ja vuositasoilla, ja värjää virheet punaiseksi, kuvan esimerkkiaineistoon on tarkoituksella jätetty
parikin virhettä. Fosforiyhteenveto löytyy luonnollisesti, niin kasvulohko, peruslohko, kuin tasausjaksotasolla. Fosforitasauksen aloitus- ja lopetusvuosi annetaan tällä hetkellä käsin. Periaatteessa taulukon voisi rakentaa siten, että fosforin tasausjakso käynnistyisi automaattisesti jos peruslohkon vuositase on plussalla, ja taulukko osaisi
työntää lopetusvuottakin eteenpäin automaattisesti kunnes tasausjakson tase painuu negatiiviseksi. Mutta tällöin tasausjakson aloitus negatiivisella vuositaseella ei onnistuisi.... pelkästään kaavoilla tehtynä, VB:n kanssa toki...
Excel tarjoaa sitten lisänä hurjasti työkaluja tietojen suodattamiseen ja ryhmittelyyn niin halutessa, esim. 'vanhojen' vuosien välilehtiä voi joko ryhmitellä tahi piilottaa luettavuuden säilyttämiseksi. Ja luonnollisesti esim. tietojen syöttö kerralla usealle kasvulohkolle onnistuu osana Excelin toiminnallisuutta.
Noh, pari bugaa ja siistimistä jäljellä, ja itse asiassa ensimmäinen versio kasvulohkolomakkeesta jäi hieman kömpelöksi, toinen versio pitänee tehdä.
Peräkkäiskäytön seuranta pitää myös lisätä, lähtötietojen poiminta käy äärimmäisen helposti, mutta tietojen esitysmuotoa pitää pohtia.
Plussana voi ajatella, että onpahan tullut opeteltua Exceliä vähän pintaa syvemmältä. Ekana vuonna tuskin syntyy euromääräisiä säästöjä, mutta viisivuotiskaudella varmasti. Ja lisänä mielenvarmuus, että tietää ihan tarkkaan mistä mikäkin luku ja asia viljelykirjanpitoihin tulee.