No joo.
Ihan asiallinen juttu se oli. Jotkut pistää välitykseen heikkoja eläimiä, toiset jopa sairaita. Itsekin pistän huonosti kasvaneen ja ripulin sairastaneen jos se ripuli on selvästi ohi ja vasikka on terve, eli sillä ei ole mitään havaittavissa olevaa sairautta. Vai pitäsikö löysän vatsan jälkeen odottaa 5 viikkoa? Ei tule tapahtumaan. Naapurille sellaisen heikomman voisi vaikka antaa ilmaiseksi niin molemmat hyötyvät. Mutta välityksellä on selvät sävelet ja kiinteät hinnat eikä laatulisiä makseta, eikä näin ollen laatuvähennyksiäkään.
Mutta saman hoidon sonnit meillä saavat kuin lehmät (terninsä saavat juoda itse jos selvästi juovat emästä), ja kaikki pyritään pitämään tip top kunnossa, koska lehmävasujen hyvinvointi on luonnollisesti meille tärkeää taloudellisestikin.
Alle 40 kiloista sonnia en muista lähetetyn, ja valtaosa on jo 3vk ikäisinä ollut yli 60kg.
"Läheskään kaikki ongelmat eivät kuitenkaan johdu vasikan lähtötilasta, tuotantoneuvoja Harri Jalli HK Agrilta toteaa.
”Myös vastaanottotilalla ja välikasvattamoissa on paljon tehtävissä. Hyvällä hoidolla vasikat pystyy pitämään terveinä.”
edit:
Ja vasikkakuolleisuustilanteesta 4 vuotta vanhaa dataa:
Taulukko 5. Vuosina 2003–2009 alle kolmen kuukauden ikäisenä kuolleiden vasikoiden osuus kaikista syntyneistä vasikoista tuotosseurantaan kuuluvilla tiloilla Suomessa. Mukana myös kuolleena syntyneet vasikat.
Rotu Keskim.
Ayrshire 10,3
Holstein 8,6
Suomenkarja 8,9
Keskimäärin 9,2
Vasikoiden kuolleisuus 8 vuorokauden iästä kolmen kuukauden ikään oli Suomessa keskimäärin 3,7 %
Kuolleena syntyneiden vasikoiden määrät vuonna 2008 olivat Ruotsissa 7,4 %,Tanskassa 6,8 %, Suomessa 6,7 % ja Norjassa 3,4 %
Ensikoilla kuolee paljon enemmän vasikoita (holstein-ensikoilla esim 8% sonnivasikoista, vanhemmilla holsteineilla 2,8% sonnivasikoista), eli luulisi myös henkiinjääneiden terveyden olevan heikompi. Tämä osaltaan varmaan selittää miksi laajentaneiden välitysvasikat ovat heikompia.
Viimeksi muokattu: 22.07.13 - klo:13:46 kirjoittanut antti-x