Mikä kainuunkeisaria askarruttaa ruokinnansuunnittelussa? Eikö aperuokinta ole aika yksinkertaista jos ei ole mitään erikoisia karkearehuja käytössä? Vai pitääkö ruokintaa muuttaa johonkin haluttuun suuntaan?
Mulla on omasta päästä tehty aperuoksu. Käytössä säilistä, heinää, ohraa, puolitiiviste ja kivennäiset+vitamiinit. Parhaimmat lehmät lypsää mun mielestä tarpeeksi hyvin näillä eväillä. Toteutusta pitää sitten lähteä hieromaan johonkin suuntaa maidon analyysien perusteella. Mun mielestä aperuokintaa ei voi perustella halvoilla raaka-aineilla, koska sellaisia ei enää ole tarjolla... Kunnon eväät niin ei tule ongelmia.
Minä kuvittelisin että kyse voisi olla siitä että ruokinta haluttaisiin suunnitella viljelysuunnitelmasta alkaen. Eli sellainen palvelu että katsotaan mitä resursseja kaikenkaikkiaan on, ja miten niillä ruokittaisiin mahdollisimman kannattavasti nyt, vuoden päästä, kahden vuoden päästä ja vielä vaikka 5 vuoden päästä. Lajivalinnat, seoskasvustot, korjuu- ja säilöntätapa jne.
Eli tyyliin "Miten ruokin 120 hehtaarilla savimaata 150 robottilehmää mahdollisimman tehokkaasti, nyt löytyy laakasiiloja ja vanha noukinvaunu?" Tässä kuitenkin puhutaan siitä tuloksen kannalta kaikken olennaisimmasta jonka jotkut osaavat ja jotkut joutuvat oppimaan, mutta eivät välttämättä haluaisi tehdä kovin montaa parin kymppitonnin virhettä.