Ei oo muita kuun perusruisku ja perussuuttimet, niillä on pärjätty ja tullaan vast edeskin pärjäämään, turha tästä ruiskuttamisesta on mitään rakettitiedettä tehdä. Tehdään niin kuin ennenkin ja ollaan hiljaa, ei ne laiskanpaskat tarkastajat kuitenkaan sinne kasvustoon lähde kahlaamaan ja tutkimaan että onko mistä ruiskutettu.
Pääasia että paperilla on hommat säädösten mukaisesti tehty.
Itse en tuolla "strategialla" olisi matkassa. Ainakin meilläpäin ovat tarkastajat kyllä pellollekin jalkautuneet mittanauhan kanssa ruiskutusjälkiä mittailemaan. Jatkossa voivat olla hyvinkin kiinnostuneita ruiskun suuttimista, niistä kun on helppo (hyvin tulkinnanvaraista tositilanteessa) lähteä sanktioimaan. Pitäköhän papereihin jatkossa aina merkitä ruiskutussää - tyyni aamuyö siis?
Tuo tyynen sään maininta on kyllä tarpeen muutenkin: muutamana rukiille edullisena aikaisena kylvösyksynä ihmettelin punertuvaa ruista, joka hävisi loppusyksyyn menessä. Fosforia tutkittiin, lannoitetta ihmeteltiin, peittausainetta epäiltiin.
Olen sittemmin tehnyt varsin vallattoman päätelmä, kuin jotkut aktivistit rokotusten ja narkolepsian yhteydestä, näinä aikaisina vuosina oli hyvät Roundupin ruiskutuskelit, kyllä tuhoutuneen rukiin suoraviivainen raja lounaasta koilliseen ja sopivan lähilohkon viimeisen nurkan suunnastus kompassilla, ja saman punertavan sävyn tunnistaminen juolavehnistä, alkoi ajatteluttamaan, onko järkevää enää ollenkaan laittaa aikaisin sitä ruista peltoon. Ainakin nykyisillä edullisilla Roundup-ruiskuteaineen hinnoilla.
Itse kannatan tämän takia glyforuiskutusta ennen puintia, ei tarvitsisi ennen syyskylvöjä tutkia 500 m säteellä muiden peltoja, olisiko mahdollisesti tarvetta ruiskuttaa, milloin on sopiva ruiskutusikkuna ja sitten viivyttää kylvöjä ihan vasiten sen tähden, ettei talvituho tapahtuisi jo syyskuun lopulla.
Ei voitane edellyttää, että neliökilometrin tai kahden alueella jokin jopa 200-500 m päässä oleva yksittäinen kasvusto estäisi esim. viljelytekniikan vaatiman pakollisiin viljelytoimenpiteisiin kuuluvan glyfosaattiruiskutuksen. Tuulikulkeuma on arvaamaton ja se voi edetä hyvinkin pienessä tuulessa. Naapureiden välinen sanaton tai sanallinen tiedottaminen on kuitenkin vähentynyt, koska nyt joitakin lohkoja saatetaan tulla jopa 50 km päästä ruiskuttamaan, siinä ei tietoa päästä vaihtamaan, eikä premiumkoneen lasikopissa istuvaa kukaan edes tunne.
Ja siis, olen omiakin ruiskylvöksiä punerruttanut, glyfosaatilla, ei tämä ihan luuloakaan siis ole. Ruis näyttää olevan herkistä herkin glyfosaatille.
-SS-